Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Η AΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΓΛΥΤΩΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ



Απο: ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
«Οχι» του ΣτΕ στην οικοδόμησηv της Ακαδημίας!

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο γνωμοδότησε ότι είναι παράνομη η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο

«Φρένο» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην οικοδόμηση, και μάλιστα με υψηλό συντελεστή δόμησης, 25 στρεμμάτων που περιβάλλουν τον μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό χώρο του Αρχαιολογικού Αλσους, στην Ακαδημία Πλάτωνος. Κατά την κρίση του ΣτΕ, η Διοίκηση επιχείρησε με μη νόμιμο τρόπο να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και να άρει τα ρυμοτομικά βάρη ακινήτων της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος, τα οποία βρίσκονταν υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης από το 1968 και το 1986, λέγοντας «ναι» στην οικοδόμησή τους με υψηλούς συντελεστές δόμησης (σ.δ. 2,4 και 3).

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο γνωμοδότησε ότι δεν προτείνεται νομίμως το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος (για τα οικοδομικά τετράγωνα 119, 120 και 121), διότι, μεταξύ άλλων:

*Από τον φάκελο της υπόθεσης δεν προκύπτει ότι συνεκτιμήθηκε από τη Διοίκηση η άποψη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία εν όψει της γειτνίασης των επίμαχων ακινήτων με κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο αναφέρει σε έγγραφό της, του 2009, ότι «θα ήταν καλό να αποφευχθεί η οικοπεδοποίηση των οικοδομικών αυτών τετραγώνων».

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η Διοίκηση θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη της το περιεχόμενο του εγγράφου της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων προκειμένου να κρίνει «αν ενδείκνυται ή όχι η αποδέσμευση των ακινήτων», καθώς και για να καθορίσει τους όρους δόμησης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το πρακτικό 79/2010 του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο επισημαίνεται ότι τα ακίνητα που βρίσκονται υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης και περιλαμβάνονται στα επίμαχα τρία οικοδομικά τετράγωνα είναι χαρακτηρισμένα ως χώροι «εκκλησίας» και «αθλητικών εγκαταστάσεων».

Με άλλο πρακτικό του το ΣτΕ (το 130/2010) κρίνει μη νόμιμο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αρτέμιδος του Νομού Αττικής.

Με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου αίρεται η απαλλοτρίωση που είχε επιβληθεί για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου στάθμευσης σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται 500 μέτρα από την ακτή. Επιπλέον υιοθετείται γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ για τη μετατροπή μέρους του κοινόχρηστου χώρου στάθμευσης σε οικοδομήσιμο χώρο, τη δημιουργία πεζοδρόμου και την επιβολή προκηπίων.

Κατά τη γνώμη του ΣτΕ, το σχέδιο δεν προτείνεται νομίμως, καθώς η διοίκηση δεν εκφέρει κρίση ως προς την τυχόν αναγκαιότητα να συντελεστεί τελικά η αναγκαστική απαλλοτρίωση και να μην καταργηθεί τμήμα του χώρου σταθμεύσεως. Και αυτό διότι το καλοκαίρι η Αρτέμιδα δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και συνεπώς και μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=349605&dt=21/08/2010#ixzz0xLot6czp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου