Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Εισαγγελέας καλεί Ψωμιάδη για δύο υποθέσεις: ΕΔΙΝΑΝ ΕΡΓΑ ΣΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΜΠΙΣΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου
Λίγο παλιό (Πέμπτη 29 Απριλίου 2010) μεν, ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟ δε, μιάς και όλοι σήμερα είναι ενατίνον του Μνημονίου ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΜΑς ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΕΚΕΙ, και δικαίως ζητούν την "κεφαλήν παντός ΛΑΜΟΓΙΟΥ" επί πινακίου!!!

TA NEA

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4572255

ΥΠΟΛΟΓΟΣ ενώπιον της Δικαιοσύνης για δύο σοβαρές υποθέσεις βρίσκεται ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παραγγέλθηκε χθες προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με το σκάνδαλο των μισθώσεων σχολικών λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών. Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε μετά την ολοκλήρωση και την υποβολή του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο δαπανήθηκαν από τη νομαρχία ποσά πολλαπλάσια των προβλεπόμενων πιστώσεων για τα σχολικά έτη 2004- 2005, 2005- 2006 και 2006- 2007. Σύμφωνα με το πόρισμα, μόνο για το έτος 2005- 2006 η νομαρχία υπερέβη το προβλεπόμενο κονδύλιο κατά 4.905.783 ευρώ. Μάλιστα τον ίδιο χρόνο αναθέτει απευθείας δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στο Πανόραμα έναντι ποσού 2.000 ευρώ ημερησίως- ενώ η ανώτατη επιτρεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 262,02 ευρώ- παρότι πρόκειται για αστική περιοχή και οι μαθητές πρέπει να μετακινούνται με δική τους δαπάνη καταβάλλοντας μειωμένο εισιτήριο.

Αντίστοιχες παρατυπίες διαπιστώνουν στο πόρισμά τους οι ελεγκτές τόσο για τη Νομαρχία Δράμας, όσο και των Σερρών. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι στη μεν Δράμα δαπανήθηκαν 19.500 ευρώ για τη μεταφορά ενός μαθητή, ενώ στις Σέρρες 37.177 ευρώ για δύο. Για το θέμα αυτό, εξάλλου, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο προσέφυγαν εκπαιδευτικοί και θιγόμενοι ιδιοκτήτες λεωφορείων, παρέπεμψαν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης. Κι αυτό γιατί έκρινε ότι ο τρόπος λειτουργίας των ΚΤΕΛ παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο για τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ οι αναθέσεις συμβάσεων μεταφοράς μαθητών στους συγκεκριμένους νομούς παραβιάζουν τις κοινοτικές οδηγίες και τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων. Η εξέταση της υπόθεσης ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, που θα διερευνήσει αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας εις βάρος υπαλλήλων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Και ο αδελφός του


Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών μπαίνει και το καθεστώς απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων μικρών έργων από τη νομαρχία σε κύκλωμα έμπιστων και γαλάζιων εργολάβων. Πρόκειται για τα λεγόμενα 45άρια, έργα δηλαδή των οποίων ο προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, τα οποία ουσιαστικά προέκυπταν από κατατμήσεις μεγαλύτερων έργων, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για απευθείας ανάθεση. Με τη μέθοδο αυτή εκτιμάται ότι το ελληνικό Δημόσιο έχασε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν εξασφαλίζεται η συνήθης έκπτωση, όπως συμβαίνει στους κανονικούς διαγωνισμούς.

Με την προκαταρκτική εξέταση ζητείται να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος. Για την ίδια υπόθεση νομαρχιακοί σύμβουλοι είχαν καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία, ενώ πρόσφατα ασκήθηκαν in rem ποινικές διώξεις και στον ανακριτή κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί ως ύποπτοι τόσο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας, όσο και ο αδερφός του νομάρχη, Διονύσης Ψωμιάδης, ως πολιτικός προϊστάμενος των τεχνικών έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου