Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πιάστηκαν στα πράσα! (Λαμογιές Ψωμιάδη και Ασλανίδη με έργα-«μαϊμού»)


Πιάστηκαν στα πράσα!
Στην κατηγορία: Πολιτική
Παλιότερο μεν, ΠΑΝΤΑ επίκαιρο δε...14/06/2010
http://www.makthes.gr/news/politics/56765/


Επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και μάλιστα εις τριπλούν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Θ» για το έργο-«μαϊμού» της νομαρχίας Θεσσαλονίκης στην περιοχή του δήμου Βερτίσκου.
Του Νίκου Ηλιάδη

Η επιβεβαίωση προήλθε τόσο από την επί τόπου πολυήμερη αυτοψία των αρμοδίων υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσο και από την αμήχανη και αμφιλεγόμενη στάση την οποία τήρησε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης αλλά και ο φίλος του και δήμαρχος της περιοχής Παναγιώτης Ασλανίδης. Το δημοσίευμα προκάλεσε επίσης την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης, η οποία ερευνά και αυτή την υπόθεση, όπως άλλωστε και το γενικότερο ζήτημα με τα «45άρια» της νομαρχίας. Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορούσε «τον καθαρισμό από αυτοφυή βλάστηση, φερτά υλικά και απορρίμματα» ρεμάτων στα δημοτικά διαμερίσματα Αρετή, Πέντε Βρύσες, Λοφίσκος και Όσσα του δήμου Βερτίσκου. Μάλιστα το έργο εμφανιζόταν ότι έγινε στο διάστημα από 22 Μαρτίου έως 6 Μαΐου 2010 και στις 28 του ίδιου μήνα η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών απέστειλε την εντολή πληρωμής του εργολάβου προς την αρμόδια διεύθυνση Οικονομικού της νομαρχίας.

Κόλαφος το πόρισμα
Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Θ» προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διεύθυνσης Δασών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην αποκλειστική ευθύνη της οποίας ανήκουν οι ορεινές κοίτες. Το πρωί της περασμένης Δευτέρας ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Δασών Παναγιώτης Κυριακίδης έδωσε έγγραφη εντολή προς το δασαρχείο Λαγκαδά να κάνει έλεγχο σε ολόκληρη την επίμαχη περιοχή, για να διαπιστωθεί «σε ποιες συγκεκριμένες κοίτες εκτελέστηκαν έργα καθαρισμού ή άλλα έργα αρμοδιότητάς σας». Κατόπιν αυτού κλιμάκιο του δασαρχείου Λαγκαδά χτένισε επί τριήμερο ολόκληρη την περιοχή και την Πέμπτη 10 Ιουνίου απέστειλε το τελικό πόρισμα. Σε αυτό αναφέρεται με σαφήνεια ότι «κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν έγιναν επεμβάσεις σε κοίτες ρεμάτων», «καθώς επίσης δεν διαπιστώθηκαν επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις των κοιτών των ρεμάτων». Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης πως τέτοια έργα δεν έγιναν όχι μόνον κατά το επίμαχο διάστημα από 22 Μαρτίου έως 6 Μαΐου αλλά ούτε «κατά τα αμέσως προηγούμενα έτη».

Άλλα το πρωί, άλλα το βράδυ
Το πόρισμα του δασαρχείου Λαγκαδά διαψεύδει πανηγυρικά τους ισχυρισμούς του νομάρχη Θεσσαλονίκης. Αιφνιδιασμένος από την αποκάλυψη του θέματος ο κ. Ψωμιάδης επιχείρησε αρχικά, το πρωί της Δευτέρας, να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των στοιχείων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται (σ.σ. και δείχνουν ότι τα ρέματα δεν είχαν καθαριστεί) μπορεί να είναι περσινές». Το βράδυ της ίδιας ημέρας μιλώντας στην ΕΡΤ3 αναδιπλώθηκε, σημειώνοντας πως «το έργο έγινε, αλλά νωρίτερα απ’ ό,τι αναφέρεται στη σύμβαση, καθώς ήταν κατεπείγον». Ισχυρίστηκε ο νομάρχης ότι ο καθαρισμός έγινε το Δεκέμβριο του 2009 έπειτα από κατ’ επείγον αίτημα, το οποίο υπεβλήθη από το δήμαρχο Βερτίσκου. Όμως οι επιθεωρητές του δασαρχείου διαψεύδουν και αυτόν τον ισχυρισμό, αφού, όπως επισημαίνουν, τέτοια έργα δεν έγιναν ούτε «κατά τα αμέσως προηγούμενα έτη». Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Ψωμιάδης αρνήθηκε να μεταβεί ο ίδιος στην περιοχή, προκειμένου να δείξει στις τηλεοπτικές κάμερες πού και ποιο ακριβώς ήταν το έργο που έγινε.

Ήξεις, αφήξεις από το δήμαρχο
Ακάλυπτο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε, άφησε το νομάρχη και ο δήμαρχος Βερτίσκου. Ο κ. Ασλανίδης παραδέχτηκε ότι «έργο καθαρισμού ρεμάτων δεν έγινε εντός του 2010», ενώ για το προηγούμενο διάστημα ανέφερε γενικώς και αορίστως ότι «η νομαρχία έκανε σημαντικό έργο στην περιοχή». Το βράδυ της Τρίτης συνήλθε το δημοτικό συμβούλιο Βερτίσκου, αλλά, όταν ο κ. Ασλανίδης διαπίστωσε ότι πέραν της αντιπολίτευσης και δύο σύμβουλοι της παράταξής του δήλωναν ευθαρσώς ότι «το έργο είναι ‘μαϊμού’», αρνήθηκε να θέσει το θέμα προς συζήτηση! Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ασλανίδης δήλωνε σε συζητήσεις με συνεργάτες του αλλά και με δημοσιογράφους ότι η νομαρχία χρωστούσε στο συγκεκριμένο εργολάβο χρήματα από προηγούμενο έργο, το οποίο είχε κατασκευάσει στο δημοτικό διαμέρισμα της Αρετής. Μόνον που εκείνο το έργο έγινε το 2006 και είχε προϋπολογισμό 22.000 ευρώ, ενώ από το έργο-«μαϊμού» ο εργολάβος θα εισπράξει 45.000 ευρώ! Επιπλέον τον κ. Ασλανίδη διαψεύδει και η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, υπάλληλοι της οποίας, όπως σημειώνεται στο πόρισμα του δασαρχείου, «μας ανέφεραν ότι δεν είναι σε γνώση τους αν έγιναν τέτοιας φύσεως έργα…».
Επισημαίνεται ότι καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο εργολάβος, ο οποίος εμπλέκεται στο έργο-«μαϊμού», και ο μηχανικός της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, που ενέκρινε την τελική επιμέτρηση των εργασιών, γύριζαν στην περιοχή προσπαθώντας να εντοπίσουν σημεία στα οποία θα μπορούσαν να επιδείξουν ότι έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις.
Η υπόθεση ερευνάται πλέον από τη δικαιοσύνη, καθώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Ευάγγελος Μπακέλας αμέσως μετά το δημοσίευμα διέταξε κατεπείγουσα έρευνα, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Τα παραμύθια του κ. Ψωμιάδη
Αφήνει έκθετο το νομάρχη Θεσσαλονίκης η αποκάλυψη της περασμένης Δευτέρας για το «45άρι-μαϊμού» στο Βερτίσκο. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος το πρωί αμφισβητούσε την εγκυρότητα του ρεπορτάζ, λέγοντας ότι οι δημοσιευμένες φωτογραφίες μπορεί και να ήταν περσινές, το βράδυ παραδεχόταν ότι πράγματι έργο κατά τη δηλωθείσα στη σύμβαση χρονική περίοδο δεν έγινε, αλλά είχε γίνει πριν από τρεις μήνες. Λες και τα ρέματα είναι τραπεζομάντιλα, που σήμερα τα καθαρίζεις και αύριο λερώνονται. Πέραν της κοινής λογικής το νομάρχη διαψεύδει πανηγυρικά και ο δασάρχης Λαγκαδά, ο οποίος στο πόρισμά του σημειώνει ότι έργα καθαρισμού ρεμάτων στην εν λόγω περιοχή δεν έγιναν ούτε «κατά τα αμέσως προηγούμενα έτη».
Είναι προφανής η επιδίωξη του κ. Ψωμιάδη να επιλέξει ανάμεσα στα δύο κακά το μικρότερο. Είναι άλλο να κατηγορηθείς για παράνομη εκτέλεση έργου χωρίς διαγωνισμό με απευθείας ανάθεση στον «κολλητό» σου και άλλο να σε εγκαλέσει η δικαιοσύνη για απόπειρα εξαπάτησης του δημοσίου, στο οποίο κάποιοι επιχείρησαν να φορτώσουν έργο που δεν έγινε ποτέ.
Όσο για τη συνήθη καραμέλα του νομάρχη περί «προσχεδιασμένων χτυπημάτων λόγω προεκλογικής περιόδου», θυμίζω ότι η υπόθεση με τα «45άρια» διερευνάται εδώ και δυόμισι χρόνια από τις δικαστικές αρχές. Εξάλλου οι δοσοληψίες του κ. Ψωμιάδη με τη δικαιοσύνη δεν σταμάτησαν ποτέ και εξ όσων ενθυμούμαι τον βαραίνει ήδη μία πρωτόδικη καταδίκη φυλάκισης ενός έτους, η οποία του επιβλήθηκε για παράβαση καθήκοντος -επίσης σε μη προεκλογική περίοδο.

Πολιτική

Αξιολόγηση
Αριθμός αξιολογήσεων: 22
Τρέχουσα αξιολόγηση: 3.8

Σχόλια

1.* elena
Και σε ανώτερα
Αντε τώρα και στην περιφέρεια και σε ανώτερα (σκάνδαλα, 45άρια κτλ)

2.* g
Ψηφίστε τον! Ντροπή του!

3.* Ko$ti$
Και τον έχουμε στα πρωινάδικα να φτιάχνει ποντιακές πίτες!!! Ουστ ρε λαμόγιο!

4.* ΝΕΜΕΣΙΣ
ΟΥΣΤ
ΚΛΟΟΥΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

5.* Χρύσα
Άντε παιδιά, πετάξτε τη χυδαιότητα και την παρακμή από την πόλη!!!! Φίλε ρεπόρτερ είσαι ο ήρωάς μου!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου