Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Tο αρχαιολογικό πάρκο «βυζαντινοί νερόμυλοι» Πολίχνης


Η ωραιότητα της βυζαντινής Θεσσαλονίκης Εγκαινιάστηκε το αρχαιολογικό πάρκο «βυζαντινοί νερόμυλοι» Πολίχνης
Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού πάρκου «Βυζαντινοί Νερόμυλοι» Πολίχνης πραγματοποιήθηκαν χθες με την παρουσία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, την οποία ο δήμος Πολίχνης ανακήρυξε επίτιμη δημότη του.
Το αρχαιολογικό πάρκο, που αποτελεί έναν πνεύμονα πράσινου, αλλά και χώρο ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής, εγκαινιάστηκε επίσημα με την παρουσία της γνωστής βυζαντινολόγου και ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Στην τελετή των εγκαινίων έψαλε ο μητροπολίτης Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, που συνεχάρη «όλους όσοι κόπιασαν και αγωνίστηκαν για να αναδείξουν αυτόν τον τόπο και την ιστορικότητά του».
Στον χαιρετισμό του ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο δήμος, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, αφού «είναι πολλοί οι νερόμυλοι που πρέπει να αναδειχθούν».
Ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην ξεχωριστή προσωπικότητα της τιμώμενης αλλά και στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των 14 ετών μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Αμέσως μετά την ανακήρυξή της σε επίτιμη δημότη Πολίχνης, τον λόγο πήρε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ επευφημούμενη και αταχειροκροτούμενη από το κοινό. Στην ομιλία της με αντικείμενο «Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη» τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη ταυ ελληνικού χώρου που διατήρησε τον αστικό της βίο χωρίς καμία παραλλαγή από τότε που ιδρύθηκε μέχρι και τις μέρες μας. «Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη. Είναι πόλις ελληνική με ρωμαϊκή εμβέλεια, η πρώτη που δέχθηκε το κάλεσμα από τον απόστολο Παύλο μετά τους Φιλίππους. Ρωμαϊκή, ελληνική, χριστιανική, είναι η κατ’ εξοχήν πόλις της Ευρώπης». Όπως πρόσθεσε όμως, «η ωραιότητα της Θεσσαλονίκης είναι πάντα η βυζαντινή, γιατί τότε η Θεσσαλονίκη ήταν συμβασιλεύουσα, η τα πρεσβεία έχουσα».

Ο χώρος
Ένα υπαίθριο θέατρο χωρητικότητας 500 θέσεων και έναν εκθεσιακό χώρο σε μια ενιαία λειτουργική ενότητα περιλαμβάνει το αρχαιολογικό πάρκο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να βρει ακόμη χώρους εξυπηρέτησης και εκθεσιακά περίπτερα, ένα κυλικείο και
χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Τον χαρακτήρα πολιτισμού και αναψυχής του πάρκου ενισχύει η ανάδειξη των βυζαντινών νερόμυλων που βρίσκονται στην περιοχή και είναι μέρος ενός υδρομυλικού συστήματος δώδεκα νερόμυλων που αναπτύχθηκε στα βυζαντινά χρόνια κατά μήκος του ρέματος το οποίο πήγαζε από τον Χορτιάτη και κατέληγε στον Θερμαϊκό κόλπο.
Στην περιοχή, που είναι πλούσια σε φυσική βλάστηση, ξενάγησε τους παρευρισκόμενους η προϊστάμενη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μελίνα Παϊσίδου, και η αρχαιολόγος Χαρίκλεια Σιαξιαμπάνη, αφού το έργο έγινε μετά από συνεργασία του δήμου και της εφορείας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο από χορωδίες της Πολίχνης και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου