Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Σκάνδαλο κατασκοπείας συγκλονίζει τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με ελληνικό γυναικείο "άρωμα"

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr










Μεγάλο κατασκοπευτικό σκάνδαλο συγκλονίζει την Τουρκία με την εμπλοκή 49 ατόμων εκ των οποίων οι 45 είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί. Πιο συγκεκριμένα στις αρχές Αυγούστου η τουρκική Αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση για την σύλληψη στελεχών μίας ομάδας αξιωματικών οι οποίοι χρησιμοποιώντας γυναίκες συνοδούς εκβίαζε υψηλόβαθμα στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και κρατικών υπηρεσιών. Οι συγκεκριμένες γυναίκες λειτουργούσαν ως σύνδεσμοί μεταξύ των υπόπτων και της ξένης υπηρεσίας που ελάμβανε τα έγγραφα.
Σύμφωνα δε με νεότερες πληροφορίες της εφημερίδας Star η τουρκική αστυνομία αναζητεί τα ίχνη "Ελληνίδας κατασκόπου", η οποία σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές "μετέφερε τα εν λόγω στοιχεία στην Ελλάδα".
Τελικά όπως αποδείχτηκε από την έρευνα της Αστυνομίας η υπόθεση αυτή δεν ήταν και τόσο συνηθισμένη όσο ανέμεναν οι αρχές αφού αποκαλύφτηκε ότι επρόκειτο για υπόθεση κατασκοπίας. Εκτός από τους εν ενεργεία αξιωματικούς τέσσερεις επιστήμονες που εργάζονταν στο κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο κρυπτολογίας TUBITAK εμπλέκονται στην υπόθεση. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «την παρεμπόδιση στρατηγικών προγραμμάτων έρευνας τα οποία έχουν σχεδιαστεί από το Κράτος και την παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών σε ξένα κέντρα».
Μέσα στις επόμενες ημέρες δύο Ναύαρχοι, 5 Συνταγματάρχες, και ακόμα 6 αξιωματικοί θα κληθούν να καταθέσουν στην Αστυνομία. Δώδεκα από τους υπόπτους μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου αφού είχε ολοκληρωθεί η ανάκριση τους. Οι Αρχές ανακάλυψαν ότι η ομάδα των εκβιαστών γνώριζε λεπτομερείς πληροφορίες για εκατοντάδες αξιωματικούς την οικογένεια τους και τη ζωή τους.
Η βάση δεδομένων που η ομάδα διέθετε για τα παραπάνω άτομα ήταν πλήρης, ενώ μερικές από αυτές βρέθηκαν σε ένα USB που άνηκε στο Συνταγματάρχη Ibrahim Sezer. Μεταξύ των αξιωματικών που η ομάδα είχε συγκεντρώσει πληροφορίες ήταν ο Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Esref Ugur Yigit, ο Ναύαρχος Fikret Gunes διοικητής της Διοίκησης Ναυτικών Επιχειρήσεων.
Στην κατοχή των υπόπτων βρέθηκαν αντίγραφα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σεξουαλικό περιεχόμενο, τα οποία είχα συνταχθεί από αξιωματικούς του τουρκικού Ναυτικού τα περισσότερα εξ αυτών για συναδέλφους τους. Από τα άτομα που έχουν ήδη προσαχθεί, τέσσερεις υπηρετούσαν στην Διοίκηση Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΓΕΕΘΑ και από τη θέση αυτή φέρεται να έχουν υποκλέψει ηλεκτρονικά μηνύματα από τα θύματα τους.
Συνολικά 80 αξιωματικοί έχουν πέσει θύματα της εν λόγω ομάδας, ενώ οι 49 ύποπτοι θα πρέπει να απαντήσουν στην ερώτηση του εισαγγελέα για το κατά πόσο «πληροφορίες για σημαντικά στρατιωτικά προγράμματα έχουν διαρρεύσει σε πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών». Σύμφωνα με τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν γυναίκες συνοδούς για να παγιδεύσουν και να εκβιάσουν αξιωματικούς και κρατικούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε κρίσιμες θέσεις.
Ο εισαγγελέας έχει αποδείξεις ότι όλα τα έγγραφα που είχαν αποκτηθεί από τα μέλη της ομάδας πήγαιναν στον ίδιο αποδέκτη. Μεταξύ των σχεδίων που εκλάπησαν ήταν για το σύστημα Genesis, το Uzun Ufuk, τη φρεγάτα Milgem και το άρμα μάχης Altay. Επίσης εκλάπησαν έγγραφα που περιέχουν πληροφορίες για   το στρατηγικό δόγμα ανάπτυξης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση σύρραξης με την Ελλάδα.
Από τους 16 υπόπτους που είχαν προσαχθεί στο δικαστήριο οι 13 συνελήφθηκαν τελικά μεταξύ αυτών 15 στρατιωτικοί και ένας πολίτης, ενώ τέσσερεις στρατιωτικοί και οι τέσσερεις υπάλληλοι του TUBITAK οδηγήθηκαν στο δικαστήριο την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου. Στις έρευνες της Αστυνομίας συνδράμει και η ΜΙΤ η οποία αναζητεί τρείς αλλοδαπές γυναίκες με τα ονόματα Inesa, Lia Rahmatova, Nona Burduli οι οποίες πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμα στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου