Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η βροχή σταμάτησε τις ανασκαφές για τον τάφο της γυναίκας του Μεγαλέξανδρου

Συντάχθηκε απο τον/την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ των Σερρών
tafos_roxanhsΑν όλα πάνε καλά  υπάρχει πιθανότητα σ΄έναν χρόνο το πολύ ο Νοµός Σερρών να αντικρύσει ένα µεγάλο θαύµα της αρχαιότητας τον τάφο της Ρωξάνης γυναίκας του Μέγα Αλέξανδρου. Στην περιοχή της Αµφίπολης έχουν βρεθεί αντικείµενα που ανήκαν στους Μακεδόνες, όπως και σε άλλα χωριά των Σερρών έχουν βρεθεί µακεδονικοί τάφοι. Η έναρξη των ανασκαφών προβλεπόταν για την προηγούµενη εβδοµάδα,αλλά  οι βροχές στάµατησαν τις εργασίες. Σε συνοµιλία που είχαµε µε την Έφορο των Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη  µας είπε: « Εµείς δεν ξέρουµε µε βεβαιότητα αν είναι όντως ο τάφος της Ρωξάνης γυναίκας του Μέγα Αλέξανδρου. Μπορούµε να πούµε, όµως, ότι πρόκειται για ένα σηµαντικό τάφο, µπορεί να είναι και κάποιου άλλου αξιωµατούχου».

Σύµφωνα µε την προϊσταµένη της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, πρόκειται για έναν λόφο στον οποίο τις πρώτες έρευνες για τους τάφους είχε ξεκινήσει επί των ηµερών του ο αρχαιολόγος που ερεύνησε την Αµφίπολη, από το 1956 µέχρι το θάνατό του, το Μάιο του 1985, Δηµήτρης Λαζαρίδης.

Ο αρχαιολόγος Δηµήτρης Λαζαρίδης, που πρωτοξεκίνησε τις έρευνες στην Αµφίπολη, από το 1956 µέχρι το θάνατό του -το Μάιο του 1985-, πίστευε ότι εκεί υπάρχει ο τάφος της γυναίκας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εµείς δεν ξέρουµε αν αυτό ισχύει και αν θα προκύψει από τις φετινές πρώτες έρευνες.

Μπορούµε να πούµε, όµως, ότι πρόκειται για ένα σηµαντικό τάφο -µπορεί να είναι και κάποιου αξιωµατούχου- αφού υπάρχουν σωροί από χώµα που δηµιουργήθηκαν µε διάθεση να προστατέψουν κάτι, ενώ υπάρχει και ένα τείχισµα στην κορυφή του τάφου, που ενδεχοµένως ήθελε να δείξει κάτι σηµαντικό. Ελπίζουµε µόνο να µην υπάρχουν σηµαντικές απώλειες από τους αρχαιοκάπηλους».

http://serreslife.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4561:2010-10-18-06-10-32&catid=53&Itemid=224

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου