Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τεράστια είναι τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και σίγουρα όχι στο κόστος εργασίας.

Ουραγός η Αθήνα σε επενδυτικό περιβάλλον
"Ουραγός η Αθήνα σε επενδυτικό περιβάλλον"

ΤΟ ΕΘΝΟΣ - 29 Νοεμ. 2010

Eρευνα της Cushman & Wakefield φέρνει την ελληνική πρωτεύουσα στην τελευταία θέση μεταξύ 36 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, ως προς το περιβάλλον που παρέχουν για την εγκατάσταση μίας νέας επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι είναι 8η στο κόστος εργασίας.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση των προέδρων και Γενικών Διευθυντών της λέσχης των 10 μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Αντικείμενο της έρευνας ήταν να εντοπιστούν οι πόλεις που δημιουργούν το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και συμμετείχαν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης, που κλήθηκαν να απαντήσουν για βασικά ζητήματα που λαμβάνονται υπόψη όταν εξετάζονται νέες περιοχές εγκατάστασης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ευνοούν περισσότερο τις πόλεις της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, καθώς και πόλεις της Νότιας Αμερικής και Ασίας, τοποθετώντας, σε πολλές περιπτώσεις, την Αθήνα στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Κορυφαίες στην προώθηση της επιχειρηματικότητας αναδείχθηκαν Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Βρυξέλλες και Βαρκελώνη.
Το Ντύσελντορφ εμφανίζεται, για πρώτη φορά, στην πρώτη δεκάδα, ενώ η Βιέννη αποτελεί την πόλη, η οποία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη βελτίωση από όλες τις υπό εξέταση πόλεις, κατά το προηγούμενο έτος.
Την βύθισε η στασιμότητα
Η Αθήνα βρίσκεται στην 36η θέση της κατάταξης το 2010 έναντι 34ης το 2009. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η Αθήνα βρισκόταν στην 22η θέση της ίδιας κατάταξης.
Όμως, σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι, κατά περιόδους, η εταιρία Cushman & Wakefield προσθέτει καινούργιες πόλεις στην έρευνα της, μεταβάλλοντας τις θέσεις κατάταξης και καθιστώντας τον ανταγωνισμό πιο έντονο.
Αναλυτικά οι επιδόσεις της Αθήνας:
  • Ευκολία Πρόσβασης στις Αγορές και τους Καταναλωτές: 33η
  • Διαθεσιμότητα Καταρτισμένου Προσωπικού: 36η
  • Κόστος Προσωπικού: 8η
  • Ποιότητα των Τηλεπικοινωνιών: 30η
  • Μεταφορικές Διασυνδέσεις με άλλες Πόλεις και Διεθνώς: 27η
  • Ευκολία Μετακινήσεων Μέσα στην Πόλη: 36η
  • Ομιλούμενες Γλώσσες: 35η
  • Σχέση Ποιότητας και Τιμής των Εγκαταστάσεων: 22η
  • Διαθεσιμότητα Χώρου Εγκατάστασης: 30η
  • Διάθεση που Δημιουργείται από την Κυβέρνηση: 27η
  • Ποιότητα Ζωής: 30η
  • Απελευθέρωση από τη Ρύπανση: 29η
Η Αθήνα συγκέντρωσε μόλις 16% ως ποσοστό σχετικά με το πόσο καλά ξέρουν οι επιχειρήσεις κάθε μία από τις πόλεις, μόλις 1% σχετικά με το ποιες πόλεις καταβάλλουν τις μεγαλύτερες προσπάθειες για βελτίωση και μόλις 13 από τις 500 επιχειρήσεις σκοπεύουν να εγκατασταθούν στην Αθήνα, τα επόμενα 5 χρόνια.
Κ.Μίχαλος: έχουμε προτείνει λύσεις
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κων. Μίχαλος, επεσήμανε ότι «το ΕΒΕΑ επανειλημμένα, ως σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης σε ζητήματα οικονομίας και αγοράς, έχει υποβάλει σειρά προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Πρόσφατα, υπέβαλε 12 προτάσεις, που εστιάζουν, κυρίως, στην άρση των αντικινήτρων για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα, ενώ προσφάτως έχει καλέσει και το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη και τους δημάρχους, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο, να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρωτεύουσας για την προσέλκυση επενδύσεων».

Οι πόλεις που πρωταγωνιστούν
Σε επτά από τους δώδεκα αυτούς παράγοντες, το Λονδίνο κατατάσσεται στην πρώτη θέση.
Η Βαρσοβία ξαναβρίσκεται στην πρώτη θέση, όσον αφορά το Κόστος Προσωπικού.
Το Λιντς διατηρεί την πρώτη θέση στην Σχέση Ποιότητας και Τιμής των Εγκαταστάσεων.
Το Δουβλίνο έρχεται πρώτο στην Διάθεση που Δημιουργείται από την Κυβέρνηση.
Η Βαρκελώνη και το Δουβλίνο κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην Ποιότητα Ζωής και την Διαθεσιμότητα Χώρου Εγκατάστασης, αντίστοιχα.
Τέλος, η Στοκχόλμη ανεβαίνει δυο θέσεις, για να βρεθεί στην πρώτη, στην Απελευθέρωση από τη Ρύπανση.
Σε ένα χρονικό φάσμα πέντε ετών, οι επιχειρήσεις ευελπιστούν να επεκταθούν περαιτέρω στην Ευρώπη, με τις χώρες-πόλεις, οι οποίες βρίσκονται στις Κεντρικές και Ανατολικές περιοχές, να παραμένουν οι πιο δημοφιλής προορισμοί. '
Όσον αφορά την παγκόσμια επέκταση των επιχειρήσεων, οι επιχειρησιακοί σύμβουλοι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (BRIC economies), με τη Σαγκάη, το Νέο Δελχί, το Σάο Πάολο, το Πεκίνο και τη Μαμπάη (Βομβάη), να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=44186949

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου