Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ο Ψωμιάδης “Εγκλώβισε τη Θεσσαλονίκη στην αφάνεια και τη στασιμότητα”



Ημερομηνία: 02/11/2010 
Κριτική Παπανδρέου στη νομαρχία Θεσσαλονίκης


Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Για ψήφο αυξημένης ευθύνης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα κρίνουν την πορεία και το μέλλον της χώρας, μίλησε και χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς κεντρική πολιτική σημασία στο αποτέλεσμα της αναμέτρησης της 7ης Νοεμβρίου.
Μιλώντας νωρίς χθες βράδυ στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Πόρτο Παλάς”, ο πρωθυπουργός, αφού εξήρε τις υποψηφιότητες των κ. Μπόλαρη και Μπουτάρη και των άλλων υποψηφίων που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες: άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ και στα κόμματα της Αριστεράς και υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση, παρότι ματώνει, δεν θα υποχωρήσει.
Κατά την ομιλία του προκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν ζητούν εκλογές. “Δηλητηριάζουν έναν χρόνο τώρα, πότε με υπονοούμενα, πότε με πύρινες δηλώσεις, την ελληνική κοινωνία.  Έτσι υπονομεύουν την εθνική μας προσπάθεια. Με αθλιότητες και εκβιαστικά διλήμματα. Αλλά κανένας τους, και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει το θάρρος να μας ζητήσει να φύγουμε, αφού, όπως λένε, καταστρέφουμε τη χώρα”, τόνισε. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να ανακόψει την πορεία ανάτασης της χώρας, ενώ μέμφθηκε την “άλλη αριστερά” ότι κρύβεται και βολεύεται “με τα αθέμιτα προνόμια των μικρών μειοψηφιών και των συντεχνιών, φοβούμενη να αλλάξει ένα κράτος που το έχει ταλαιπωρήσει και καταπιέσει... Από τη μία αντιφάσκουν, από την άλλη το μόνο που ξέρουν είναι η άρνηση. Το όχι σε όλα”, είπε.
Κάνοντας ειδική αναφορά ταύτισε τη νυν ηγεσία της ΝΔ με την προηγούμενη. “Δεν άντεξε και ταυτίστηκε με την ηγεσία του Κ. Καραμανλή”, είπε για τον Α. Σαμαρά και πρόσθεσε πως “η ΝΔ λιποτάκτησε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση”.

Ψήφος αυξημένης ευθύνης
Δίνοντας δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα θα έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία και θα δρομολογήσει εξελίξεις. “Γι' αυτό και επαναλαμβάνω αυτό που πολλές φορές έχω πει, έχοντας πλήρη επίγνωση όσων λέω και με απόλυτο σεβασμό στη βούληση των πολιτών: Η ψήφος όλων μας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι ψήφος αυξημένης, μεγάλης ευθύνης. Ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και το μέλλον της”, τόνισε και πρόσθεσε ότι με την ψήφο τους οι πολίτες της χώρας θα αποφασίσουν “αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι” ή “αν θα αφήσουμε την προσπάθεια στη μέση”. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να μην επιλέξουν την αποχή από την εκλογική μάχη.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο υποστήριξε ότι ήταν μια επιλογή που υπαγορεύτηκε από την αποτυχία της πολιτικής που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ. “Μας είπαν ότι εμείς φταίμε που οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο. Ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο, αλλά αργήσαμε. Μας είπαν ότι εμείς αφήσαμε την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, για να επιβάλλουμε επίτηδες το μνημόνιο”, παρατήρησε και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κληρονόμησε μια χώρα σε επιτήρηση και σήμερα, πέρα από κάθε πολιτικό κόστος, επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια ώστε “να μην ξαναμπούμε ποτέ ξανά στην επιτήρηση, να μην ξαναχρειαστούμε μνημόνιο, να μην ξαναδούμε την Ελλάδα στα όρια της χρεοκοπίας”.
“Ο μηχανισμός στήριξης μας έδωσε δάνειο 110 δισ., για να μην βουλιάξουμε. Αυτοί, λοιπόν, φταίνε ή εμείς που χρειαστήκαμε το δάνειο αυτό και δεν είχαμε την αξιοπιστία στην πιστοληπτική ικανότητα να τα βρούμε από αλλού;” αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι η έξοδος από την επιτήρηση δεν θα γίνει ούτε με φωνές ούτε με διαμαρτυρίες ούτε “με ψευδείς υποσχέσεις”.

  • Έπλεξε το εγκώμιο του Μ. Μπόλαρη. Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατηγόρησε τη ΝΔ ότι “ποτέ δεν θέλησε να αποκτήσει η τοπική αυτοδιοίκηση ουσιαστικές αρμοδιότητες” και πως “πάντα ψήφιζε εναντίον κάθε μεταρρύθμισης”, καθώς είναι στο DNA της συντήρησης οι “σχέσεις μεταξύ κράτους και πολίτη να είναι σχέσεις πελατείας”. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη νομαρχία Θεσσαλονίκης και εμμέσως στον Π. Ψωμιάδη. Όπως είπε, “η νομαρχία Θεσσαλονίκης εγκλώβισε τη Θεσσαλονίκη στην αφάνεια και στη στασιμότητα”, πρόσθεσε ότι “πολιτική για τα προβλήματα δεν γίνεται ούτε μέσα από τον απομονωτισμό της περιοχής, ούτε μέσα από τα τηλεοπτικά θεάματα” και έκανε ειδική μνεία στο πρόβλημα της Κορώνειας και στη διπλοβάρδια στα σχολεία. Έπλεξε επίσης το εγκώμιο του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκου Μπόλαρη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και ο συνδυασμός του “καταθέτουν ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής”. “Εμείς θα είμαστε δίπλα σας”, είπε απευθυνόμενος στον Μ. Μπόλαρη και κάλεσε όλους τους πολίτες στις 7 Νοεμβρίου με την ψήφο τους να στείλουν “ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα και μέσα και έξω από την Ελλάδα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου