Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Και το '55 και το ΄64 οι Τουρκικές κυβερνήσεις υποκρίνονταν πως ήταν "εναντίον" των βανδαλισμών

31 Οκτ 2010

http://taxalia.blogspot.com/2010/10/blog-post_2311.html

Αυστηρή καταδίκη των βανδαλισμών στην Ίμβρο από την Τουρκική κυβέρνηση


Πατριάρχης Βαρθολομαίος: "Ενοχλούν και τους νεκρούς μας !"

Καταδικάζει τους βανδαλισμούς σε ελληνορθόδοξο νεκροταφείο στην Ίμβρο, με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο “ενημερώθηκε με λύπη σχετικά με το γεγονός ότι τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου, καταστράφηκαν πολλοί τάφοι σε νεκροταφείο” στην Ίμβρο.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι “μετά από...
 καταγγελία του Μητροπολίτη Ίμβρου προς την εισαγγελία, έχει ξεκινήσει αμέσως σχετική έρευνα για την σύλληψη και τιμωρία των δραστών” και ότι “οι αρχές έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών”.

Turkey has condemned the desecration of a cemetery belonging to Greek Orthodox citizens in Gökçeada.

"We regret that many gravestones in a cemetery belonging to our Greek Orthodox citizens in Gökçeada were damaged on the night of Oct. 28. We strongly condemn this," the Turkish Foreign Ministry said in a statement Sunday.
"Upon notification of the incident by the Gökçeada Municipality to the Public Prosecutor's Office, an immediate investigation was launched to catch the perpetrators and bring them to justice. Necessary measures to prevent any recurrence of such an event are being taken by the relevant authorities."

Στους «γνωστούς αγνώστους» απέδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τη βεβήλωση στο Νεκροταφείο της πρωτεύουσας της Ίμβρου, στην Παναγία. Απευθυνόμενος ο Πατριάρχης σε πολυπληθές ποίμνιο - παρουσία και του Προξένου της Ελλάδος Νικολάου Σαπουντζή - μεταξύ των οποίων, εκτός των Ομογενών, προσκυνητές από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες που κατέκλυσε σήμερα το πρωΐ τον ιστορικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Ξηροκρήνη του Βοσπόρου, όπου χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, αναφέρθηκε στο θλιβερό αυτό γεγονός και στην αρνητική σημασία του στη ζωή της Ομογένειας λέγοντας τα εξής:
«Είναι ένας διαρκής αγών η επιβίωσίς μας εδώ, ο αγών της επιβιώσεως και της συνεχίσεως των παραδόσεών μας. Με πολλές δυσκολίες και με πολλά προβλήματα, μόλις τώρα άρχισε να υποφώσκει εις το βάθος του ορίζοντος ένα ελπιδοφόρον φως επιλύσεως των προβλημάτων μας το ένα μετά το άλλο. Όμως έρχονται πάλι δυσάρεστα πράγματα, όπως είχαμε εχθές την πληροφορίαν ότι έγινε εισβολή και επιδρομή σε ένα Κοιμητήριόν μας εις την Ίμβρον, εις την πρωτεύουσαν της νήσου και εβεβηλώθησαν πάρα πολλοί τάφοι, έσπασαν τους Σταυρούς «οι γνωστοί άγνωστοι» και επελήφθησαν οι Αρχές της υποθέσεως με την ελπίδα ότι θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν δεόντως οι υπεύθυνοι. Θέλω να πω ότι ο αγώνας συνεχίζεται, δεν τελειώνει. Εκεί που πάμε να αναπνεύσουμε έρχονται αυτά τα δυσάρεστα και ο αγώνας μας είναι διαρκής και αμείωτος. Αλλά πάντοτε, με τη Χάρη του Θεού, και με το αγωνιστικόν φρόνημα το οποίον διακρίνει την εδώ Ομογένειαν ελπίζουμε ότι σύντομα θα φθάσουμε εις το ποθούμενον αποτέλεσμα, με τη ευρωπαϊκήν προοπτικήν της Τουρκίας και με τους αγώνες και τις προσπάθειες των αρμοδίων παραγόντων και Αρχών, ελπίζουμε ότι όλα θα βελτιωθούν».
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «όχι μόνον τους ζωντανούς ενοχλούν αλλά και τους νεκρούς μας».
Πηγή: Blog "Φως Φαναρίου"

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Ε. Επιτροπή για τους βανδαλισμούς στο Ελληνικό Κοιμητήριο της Παναγίας στην Ίμβρο


Βρυξέλλες, 31 Οκτωβρίου 2010
Ερώτηση του Ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Ε. Επιτροπή για τους βανδαλισμούς στο Ελληνικό Κοιμητήριο της Παναγίας στην Ίμβρο

Με αφορμή τους βανδαλισμούς που προκλήθηκαν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στο ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της Παναγίας στην Ίμβρο με την καταστροφή 78 τάφων και ότι παρόμοια απαράδεκτα γεγονότα βανδαλισμών στα νεκροταφεία της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία έχουν συμβεί ξανά στο παρελθόν, ο Ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε στην Ε. Επιτροπή γραπτή ερώτηση με τη διαδικασία προτεραιότητας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος ρωτάει την Επιτροπή:
-Εάν είναι ενήμερη για το απαράδεκτο αυτό γεγονός εκτεταμένων βανδαλισμών στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Παναγίας στην Ίμβρο και εάν προτίθεται να επισημάνει στις αρμόδιες τουρκικές αρχές την ανάγκη να εντοπιστούν, να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι των αποκρουστικών αυτών πράξεων;
-Εάν το καταδικαστέο αυτό γεγονός θα καταγραφεί στην επικείμενη Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας;

1 σχόλια:

Κρασοπατήρ είπε...
Ρε ο Νταβόβλαξ (ΥπΕξ Τουρκ) όλο για το Αιγαίο μιλάει τελευταία, και να τα έχουμε μέλι γάλα και σορόπι & & & Δε δίνει πίσω Ίμβρο - Τένεδο και κάνα λιμάνι σε Ραιδεστό, κάνα Μικρασιάτικο πχ Κυδωνίες, Σμύρνη και Αλικαρνασσός, μας αρκούν προς το παρόν και σκεφτόμαστε την επέκταση των 12 μιλίων ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου