Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Γερµανικά εµπόδια στην Τουρκία για την ΕΕ

Ο Γκ. Βεστερβέλε θεωρεί πως θέµα ένταξης πρέπει να τεθεί έπειτα από 5-6 χρόνια 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4608835
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010
Ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών  Γκίντο Βεστερβέλε µε τον τούρκο οµόλογό του Αχµέτ  Νταβούτογλου. Τα τηλεγραφήµατα της αµερικανικής πρεσβείας αποκαλύπτουν πως ο επικεφαλής της  γερµανικής διπλωµατίας θεωρεί πως η Τουρκία δεν είναι «αρκετά σύγχρονη χώρα»
Τη δυσπιστία του γερµανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε έναντι της Τουρκίας αποκαλύπτουν (ή επιβεβαιώνουν…) τα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν από το Wikileaks: λίγο αφότου ανέλαβε καθήκοντα, τον Νοέµβριο του 2009, ο Βεστερβέλε είπε στη Χίλαρι Κλίντον πως η Τουρκία είναι υπερβολικά µεγάλη καιόχι αρκετά σύγχρονη για να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Αν η Γερµανία έπρεπενα αποφασίσει σήµερα για την ένταξη της Τουρκίας, η απάντηση θα ήταν «σαφώς αρνητική», εµφανίζεται να είπεο Βεστερβέλε στην αµερικανίδα οµόλογό του λίγο µετά την υπουργοποίησή του. Μια χώρα τόσο µεγάλη όπως αυτή δεν µπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρηµατολόγησε ο επικεφαλής της γερµανικής διπλωµατίας και µέλος των Ελεύθερων ∆ηµοκρατών. «Ο Βεστερβέλε δεν θεωρεί την Τουρκία αρκετά σύγχρονη χώρα», µετέφεραν οι αµερικανοί διπλωµάτες στα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν. Ωστόσο, «αυτό το ερώτηµα», το ερώτηµα της ένταξης, θα τεθεί – κατά τον γερµανό υπουργό – µόνο ύστερα από πέντε - έξι χρόνια.

Την άποψη πως η Τουρκία είναι ανέτοιµη σε αυτό το στάδιο να ενταχθεί στην Ε.Ε. οΒεστερβέλε την έχειεκφράσει και δηµοσίως – την είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στη γερµανική «Bild» τον Ιούλιο. Παράλληλα, όµως, έχει διατυπώσει την άποψη πως η πλήρης ένταξη της γείτονος είναι δυνατή· µάλιστα, τον περασµένο Ιανουάριο, όταν επισκέφθηκε την Τουρκία, υποσχέθηκε «δίκαιη αντιµετώπιση» της χώρας. Τα τηλεγραφήµατα, επισηµαίνουν τα γερµανικά µέσα ενηµέρωσης, αποκαλύπτουν πως ο Βεστερβέλε διατηρεί «µεγαλύτερες αµφιβολίες από ό,τι πιστευόταν ότι η Τουρκία θα καταφέρει να ενταχθεί», κι ας έχει φανεί στο παρελθόν να συγκρούεται στο ζήτηµα αυτό µε τους Χριστιανοδηµοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας, προκρίνοντας αντ’ αυτής την ιδέα µιας «προνοµιακής σχέσης».

Ο Πάπας
Κάθετα αρνητικό στοθέµα της ένταξης της Τουρκίας εµφανίζουν τα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα και τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Σύµφωνα µάλιστα µε τα διαβαθµισµένα έγγραφα, πριν ακόµα γίνει πάπας,ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ ηγήθηκε της (αποτυχηµένης) προσπάθειας της Αγίας Εδρας να περιληφθεί αναφορά στις «χριστιανικές ρίζες» της Ευρώπης στο Ευρωσύνταγµα.

Στα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν για το Βατικανό, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ περιγράφεται ως ένας άνθρωπος ενίοτε αποκοµµένος από τον έξω κόσµο, καθώς οι συνεργάτες του προσπαθούν να τον προστατεύσουν από τις αρνητικές ειδήσεις. Το δεξί του χέρι, ο καρδινάλιος Ταρτσίσιο Μπερτόνε, χαρακτηρίζεται ένας «yes man» (άνθρωπος δουλικός, που λέει συνέχεια «µάλιστα κύριε») χωρίς διπλωµατική εµπειρία. Σε διαβαθµισµένο έγγραφο που χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2009 επισηµαίνεται ότι για τις επικοινωνιακές «γκάφες» του Πάπα (όπως ήταν η οµιλία του στο Πανεπιστήµιο του Ρέγκενσµπουργκ το 2006, κατά τη διάρκεια της οποίας έδωσε στους µουσουλµάνους την εντύπωση πως εξισώνει το Ισλάµ µε τη βία) ευθύνονται οι εσωτερικές και εξωτερικές επικοινωνιακές δοµές του Βατικανού, και δη η «τεχνοφοβία» των καρδιναλίων. «Μόνο ένας κορυφαίος σύµβουλος του Πάπα έχει Blackberry και µερικοί άλλοι έχουν λογαριασµούς ηλεκτρονικού ταχυδροµείου», επισηµαίνεται.

Επίσης...

Ο Οµπάµα ζήτησε συγγνώµη από τον Ερντογάν

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ µε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το Σάββατο ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα, στο πλαίσιο της συνεχιζόµενης προσπάθειας της Ουάσιγκτον να περιορίσει τη ζηµιά που προκαλούν οι αποκαλύψεις του Wikileaks. Οπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, «ο πρόεδρος Οµπάµα εξέφρασε τη λύπη του για τις θλιβερές πράξεις του Wikileaks και οι δύο ηγέτες συµφώνησαν πως δεν θα επηρεάσουν ούτε θα διαταράξουν τη στενή συνεργασία ανάµεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία». Σύµφωνα µε ανακοίνωση του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου, ο Οµπάµα διαβεβαίωσε τον Ερντογάν πως τα σχόλια που περιέχονται στα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα (µεταξύ των άλλων, υποστηρίζεται πως ο Ερντογάν διατηρεί οκτώ λογαριασµούς σε ελβετικές τράπεζες, κάτι που προκάλεσε στις αρχές του µήνα την οργισµένη αντίδρασή του) δεν αντανακλούν την άποψη της αµερικανικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί τη συµµαχία της µε την Τουρκία ζωτικής σηµασίας. Ανάλογη τηλεφωνική επικοινωνία είχε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ και µε τον πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου