Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η μοναδική λύση για την επιβίωσή αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκεται στην συνεταιριστική αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση

Φορέα διαχείρισης των προϊόντων τους, με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας ή συνεταιρισμού και την επωνυμία Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, ιδρύουν κτηνοτρόφοι της Κρήτης, για να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να τα προωθήσουν απ' ευθείας στις αγορές.
Στις προτεραιότητές τους είναι η προβολή της ποιότητας των τοπικών προϊόντων κρέατος, η κατάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε εγχώρια αγαθά και η ενίσχυση του εισοδήματός τους.
Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από την αξιοποίηση του κρέατος και θα συνεχιστεί σταδιακά στα άλλα προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί.
Η αυτοοργάνωση και η αυτοδιαχείριση, σημειώνουν οι Κρήτες κτηνοτρόφοι, αποτελούν τη μοναδική λύση για την επιβίωσή τους.
Ηδη πραγματοποιούν επαφές για τη διάθεση των προϊόντων τους μέσω συμφωνιών και επιδιώκουν μέσα στο 2011 να προωθήσουν στην αγορά τις ποσότητες κρέατος που παράγουν, όπως έγινε με αλυσίδα σουπερμάρκετ. Προς το παρόν δεν χρειάζονται ψυγεία και υποδομές.
Για το 2012 προγραμματίζουν τη δημιουργία κρεαταγοράς στο Ηράκλειο, που θα απαλλάξει οριστικά τους επαγγελματίες του κλάδου από τη μέγκενη των μεσαζόντων, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου Κώστας Καράτζης.
Ο ίδιος επισημαίνει τη μεγάλη σημασία που δίνεται στη σχέση των συνεργαζόμενων, μέσω του φορέα, κτηνοτρόφων με τους καταναλωτές, ώστε με την εμπέδωση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να περιθωριοποιηθούν οι μεσάζοντες που διαμορφώνουν το μεγάλο χάσμα στις τιμές των προϊόντων, ζημιώνοντας τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και την τσέπη των αγοραστών.
Για τη νομική μορφή του φορέα (συνεταιρισμός ή Α.Ε.), το καταστατικό, το μετοχικό κεφάλαιο και τον κανονισμό λειτουργίας, οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη συνδρομή της λαρισινής εταιρείας γεωργικών εφαρμογών «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου