Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«Αφήστε τη δημοκρατικότητα...!» έφη ο Φεουδάρχης Πάσης Κ. Μακεδονίας και υπεύθυνος Κορωνείας

Πρώτα κορώνες, μετά συμφωνία για τον κανονισμό της περιφέρειας

makedonia

Της Φανής Σοβιτσλή

20110115_00417-previewΑφήστε τη δημοκρατικότητα κατά μέρος και κοιτάξτε να σώσετε την Ελλάδα, όπου, ως κυβέρνηση, δώσατε την εξουσία σε έναν μόνο άνθρωπο, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που κρατά στα χέρια του την τύχη του λαού.
Το δηκτικό σχόλιο απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης στον πολιτικό του αντίπαλο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μάρκο Μπόλαρη, όταν ο τελευταίος, αναφερόμενος στον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, πρότεινε τη σύσταση επιτροπών στο επίπεδο του κοινοβουλίου, «για να είμαστε σοβαροί, αν θέλουμε πράγματι να παραδώσουμε μαθήματα δημοκρατίας».

Λάδι στη φωτιά που δυνάμωσε μεταξύ των δύο ανδρών έριξε στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος δήλωσε στην πρόεδρο Αθηνά Αηδονά ότι δεν έχει γίνει σωστή ενημέρωση για το σχέδιο του κανονισμού. «Αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να συστήσουμε επιτροπή που θα καταθέτει προτάσεις επί του κανονισμού, ανάλογα με τον τρόπο που λειτουργεί η διαδικασία στο κοινοβούλιο», τόνισε με έμφαση ο κ. Μπόλαρης.

Τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αντέκρουσε ο κ. Ψωμιάδης, λέγοντας ότι, σε πρώτη φάση, πρέπει να έχουμε τουλάχιστον έναν μπούσουλα για να λειτουργήσει το συμβούλιο. Ωστόσο δεν στάθηκε μόνο σε αυτό, καθώς συνέχισε ασκώντας κριτική στον κ. Μπόραλη περί των μαθημάτων δημοκρατίας. «Αφήστε τη δημοκρατικότητα και κοιτάξτε πώς θα σώσετε την Ελλάδα, την τύχη του λαού της οποίας έχει στα χέρια του μόνο ένας άνθρωπος (σ.σ. ο Γ. Παπακωνσταντίνου)», σχολίασε ο περιφερειάρχης, για να εισπράξει την απάντηση του κ. Μπόλαρη που τον κατηγόρησε για άστοχη και φτηνή παρέμβαση. Εν τέλει, παρά τους διαξιφισμούς μεταξύ και άλλων παρατάξεων, αποφασίστηκε η συγκρότηση 18μελούς επιτροπής (11 από την πλειοψηφία και 7 από την αντιπολίτευση) που θα καταθέσουν προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου.

Ναυάγησε ο Συμπαραστάτης
Στη χθεσινή συνεδρίαση, διοίκηση και αντιπολίτευση, μπορεί να τα βρήκαν μερικώς στον κανονισμό, δεν τα βρήκαν όμως καθόλου στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, έναν νέο θεσμό που εισαγάγει ο «Καλλικράτης". Για τη θέση τού Συμπαραστάτη, ο οποίος θα είναι στην ουσία σύμβουλος με πολλές αρμοδιότητες, αίτηση κατέθεσε ο Λουκάς Ανανίκας, που διετέλεσε γενικός γραμματέας του πρώην ΥΜΑ-Θ. Μάλιστα, υποστηρίζεται από σύσσωμη την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, ωστόσο για την εκλογή του απαιτούνται 47 ψήφοι - η διαδικασία γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Ως εκ τούτου, ο κ. Ανανίκας δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, καθώς οι σύμβουλοι της γαλάζιας πλειοψηφίας είναι 43 από τους συνολικά 71 του περιφερειακού συμβουλίου. Σύμφωνα με την πρόεδρο κ. Αηδονά, η εκλογή μετατίθεται πιθανώς για την ερχόμενη Δευτέρα σε ειδική συνεδρίαση. Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πάντως, δεν ανακοινώθηκε κάποιο πρόσωπο για την ίδια θέση.

Κόντρα και για την Κορώνεια
Τα αίματα λίγο έλειψε να ανάψουν στη χθεσινή συνεδρίαση και για την πολύπαθη λίμνη Κορώνεια, για την οποία η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το θέμα τέθηκε ως επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση της πρώην νομαρχίας για το ότι το μοντέλο ανάπτυξης που επιχειρήθηκε για τη λίμνη έστειλε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και ως εκ τούτου η Ελλάδα καλείται να πληρώνει ημερήσιο πρόστιμο 100.000 ευρώ. «Η χώρα απολογείται επειδή έχει καταστραφεί η Κορώνεια, και δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε ένα ευρώ λόγω της πολιτικής που ασκήσατε», δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη κ. Ψωμιάδη. Δήλωσε δε ότι η πρώην ΝΑΘ είναι μία από τους ενόχους στο έγκλημα που συντελέστηκε, καθώς, βάσει της σύμβασης που υπέγραψε το 2005 με το Ταμείο Συνοχής, ορίστηκε ως φορέας υλοποίησης των έργων.
Ο περιφερειάρχης, με τη σειρά του, απάντησε πως ο κ. Τρεμόπουλος ψεύδεται, διότι, όπως είπε, η ΕΕ έχει αναγνωρίσει το έργο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ενώ αποδίδει σοβαρές ευθύνες στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.


Μπούμερανγκ το χαράτσι
Περί τις 2.400 δίκες εκκρεμούν στο διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για το ζήτημα των τελών β΄ κατοικίας στη Χαλκιδική. Το τέλος επιβλήθηκε το 2000, για να καταργηθεί το 2007, ενώ οι δικαιούχοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ όπου προσέφυγαν. Παρόλα αυτά παραμένουν εκκρεμότητες λόγω προσφυγών τα δικαστήρια από ιδιοκτήτες που ζητούν την επιστροφή των ποσών που είχαν καταβάλει.
Έτσι, για να αποφευχθεί η επιβάρυνση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -διαδέχτηκε τη νομαρχία Χαλκιδικής- με 972.000 ευρώ, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Γιώργος πρότεινε την ακύρωση της εγγραφής στους βεβαιωτικούς καταλόγους για όσους εκκρεμεί το «χαράτσι» και μέτρα ώστε να μην εκδικαστούν οι υποθέσεις. Σημειώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικών αφορά την επιβολή τέλους β΄ κατοικίας ποσού για μία τετραετία ύψους περίπου 176 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου