Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Συνέχιση της ασυδοσίας του μέσω εκλογής του Λουκά Ανανίκα, επιδιώκει ο Π. Ψωμιάδης

«Κολλάει» ο Συμπαραστάτης


Πρόσωπα του χεριού τους θέλουν δήμαρχοι και Π. Ψωμιάδης και ζητούν από τον Γ. Ραγκούση να άρει το εμπόδιο της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3 που απαιτείται από το νόμο για την επιλογή του Συμπαραστάτη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επιμένει στην υποψηφιότητα του Λουκά Ανανίκα.
Με πρόωρη απαξίωση απειλείται ο νεοσύστατος θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (στους δήμους) και του Συμπαραστάτη του Πολίτη (στις περιφέρειες), πριν καλά, καλά να αρχίσει να εφαρμόζεται. Ως βασικές αιτίες εμφανίζονται η προσπάθεια δημάρχων και περιφερειαρχών να τοποθετήσουν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους, η σχετικά χαμηλή αμοιβή τους ιδιαίτερα σε μικρούς δήμους αλλά και η διαδικασία εκλογής τους από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αντιστοίχως.
Το τελευταίο από τα τρία προβλήματα, το οποίο προέκυψε λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3 που απαιτείται για την εκλογή τους. προσπαθεί να το επιλύσει το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάρχουν σκέψεις να τροποποιηθεί ο νόμος ως προς το σημείο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει τον πήχη όσον αφορά την απαιτούμενη πλειοψηφία, εφόσον αποβούν άκαρπες οι πρώτες ψηφοφορίες για τη συγκέντρωση της πλειοψηφίας ίων 2/3. Ειδικότερα στο υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζονται διάταξη, η οποία θα επιτρέπει την εκλογή Συμπαραστάτη με πλειοψηφία 3/5 (όσους δηλαδή διαθέτει n πλειοψηφούσα παράταξη) ή ακόμη και με το 50% συν 1. εφόσον αποβούν άκαρπες οι πρώτες τρεις ψηφοφορίες, για τις οποίες θα εξακολουθήσει να απαιτείται συναίνεση των 2/3. Ωστόσο, ερωτηθείς από τη "θ" ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως. "εάν γίνει αυτό, τότε ο κάθε δήμαρχος και περιφερειάρχης θα διορίζει πρόσωπα της αρεσκείας του".

Στην περιφέρεια. 
"Ορφανή" από Συμπαραστάτη θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. αν και μιλά για την ανάγκη συνεργασίας όλων των παρατάξεων, στην πράξη θέλει να ελέγχει τα πάντα και επιμένει στην υποψηφιότητα του Λουκά Ανανίκα.

Ο περιφερειάρχης δεν προσπάθησε καν να βρει συναινετική λύση επιλέγοντας για την έμμισθη αυτή θέση έναν από τους στρατηγούς του προεκλογικού αγώνα του. τον πρώην γ.γ. του ΥΜΑΘ. Ο επικεφαλής του "Μετώπου Ανάπτυξης" Μάρκος Μπόλαρης φέρεται διατεθειμένος να συναινέσει σε ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, που θα προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο. Ωστόσο, όπως λένε συνεργάτες του, "ο Συμπαραστάτης δεν μπορεί να είναι ένας άμεσος συνεργάτης του κ. Ψωμιάδη. διότι εκ του ρόλου του θα χρειαστεί να ελέγξει τη διοίκηση της περιφέρειας".

Σήμερα ο κ. Ψωμιάδης θα προσπαθήσει για δεύτερη φορά να επιβάλει τον κ. Ανανίκα. γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί, αφού ούτε οι δικοί του σύμβουλοι στηρίζουν στο συνολό τους την επιλογή του. Στην προηγούμενη ψηφοφορία τέσσερις σύμβουλοι της πλειοψηφίας έριξαν λευκό στην κάλπη, κάτι που για τους αντιπάλους του περιφερειάρχη αποτελεί την πρώτη εκδήλωση δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του. Έτσι η σημερινή ψηφοφορία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο κ. Ψωμιάδης επιθυμεί την υπερψήφιση της επιλογής του από όλους τους περιφερειακούς συμβούλους του Μέχρι χθες πάντως δεν είχε προκύψει δεύτερη υποψηφιότητα για την πλήρωση της θέσης.

Τί είναι ο vέος θεσμός  
Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο θεσμό, τον οποίο εισάγει ο "Καλλιικράτης". Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης (στους δήμους) και ο Συμπαραστάτης του Ποήίτη (στις περιφέρειες) είναι ουσιαστικά τοπικοί Συνήγοροι του Πολίτη.
έργο των οποίων θα είναι η εξωδικαστική επίβυαη διαφορών ανάμεσα στους ποβίτες και τις δημοτικές-περιφερειακές υπηρεσίες, αλλά και η ανεξάρτητη παρέμβαση με προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καήύτερη ενάσκηση των δικαιωμάτων. Τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα είναι πανεπιστημιακή μόρφωση, εγνωσμένο κύρος και πείρα σε θέματα αυτοδιοίκησης.
Η επιλογή γίνεται έπειτα από δημόσια προκήρυξη της θέσης από τα 213 του δημοτικού (για δήμους άνω των 20.000 κατοίκων) ή του περιφερειακού συμβουλίου. Με την ίδια πλειοψηφία μπορεί να ανακληθεί ο διορισμός του για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.

Αρμοδιότητα του Συμπαραστάτη είναι η εξέταση καταγγελιών των άμεσα θιγόμενων πολιτών και των επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου ή της περιφέρειας. Αποστολή του η διαμεσολαβητική επίλυση των διαφορών αυτών, λειτουργώντας δηλαδή ως ένας εξωδικαστικός μηχανισμός, όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο Συμπαραστάτης έχει υποχρέωση να απαντά στον πολίτη εγγράφως ή ηλεκτρονικώς εντός 30 ημερών.

Μειωμένο το ενδιαφέρον. 
Η απαίτηση των δημάρχων και του περιφερειάρχη να διορίσουν στη συγκεκριμένη θέση πρόσωπα απολύτως ελεγχόμενα από τους ίδιους αποθάρρυνε πολλά καταξιωμένα στελέχη να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υπήρξε μόνον μία υποψηφιότητα, ενώ ολιγάριθμες είναι οι υποψηφιότητες και σε πολλούς από τους δήμους. Παράλληλα σύμφωνα με ορισμένους δημάρχους "άνθρωποι εγνωσμένου xupous αρνούνται ris προτάσεις μας. είτε γιατί δεν τους παρέχονται επαρκή εχέγγυα απρόσκοπτης και ανεξάρτητης λειτουργίας, είτε επειδή οι αμοιβές είναι αρκετά μικρότερες από αυτές nou λαμβάνουν σήμερα ως εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι". Παρά την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία σχεδόν ουδείς από τους δημάρχους μπήκε στον κόπο να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση για την αναζήτηση ενός προσώπου κοινής αποδοχής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αρκετές ψηφοφορίες έπεσαν στο κενό.

Έξι στο δήμο θεσσαλονίκης. Η πρώτη απόπειρα εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο δήμο θεσσαλονίκης θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου/Εως και το απόγευμα της Παρασκευής είχαν υποβληθεί έξι αιτήσεις, ενώ άλλες μία. δύο αναμένεται να κατατεθούν σήμερα. Οι έξι ενδιαφερόμενοι είναι οι Κώστας Παπαθεοδώρου. μηχανικός, πρώην αντιδήμαρχος επί θ. Μανάβη, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Γιάννη Μπουτάρη, Θεόδωρος Κουτρούκης. οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Βενετία Μυρώνη-Κουλαλή. δικηγόρος, Χαράλαμπος Τσιρκινίδης. συγγραφέας, νομικός. Διονύσης Δήμου, δικηγόρος, και Νίκος Καρακώστας, συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος. Για την εκλογή Συμπαραστάτη απαιτούνται τουλάχιστον 33 ψήφοι, με την πλειοψηφία να διαθέτει 30 Όλοι οι υποψήφιοι έχουν κληθεί στις 2 το μεσημέρι σε διαπαραταξιακή ακρόαση ενώπιον των επικεφαλής των παρατάξεων.

Οι υπόλοιποι δήμοι. 
 Από τους δεκατέσσερις δήμους του νομού θεσσαλονίκης Συμπαραστάτης εξελέγη -με τη δεύτερη ψηφοφορίαμόνον στο Λαγκαδά, ο απόστρατος συνταγματάρχης Γιώργος Ασδρές.
Σε αρκετούς δήμους, όπως σε Νεάπολη-Συκιές και θέρμη, δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι σχετικές διαδικασίες, καθώς αναμένεται η τροποποίηση του νόμου. Στην Καλαμαριά θα γίνει σήμερα π ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο/Εως την Παρασκευή είχαν κατατεθεί επτά αιτήσεις, ωστόσο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης. "είμαστε σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, για να καταλήξουμε σε πρόσωπο κοινής αποδοχής". Στο δήμο Παύλου Μελά π πρώτη ψηφοφορία έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Υποψήφιοι ήταν πέντε, με τον οικονομολόγο Χριστόδουλο Σταματίου να λαμβάνει 26 ψήφους, χωρίς ωστόσο να εκλέγεται, αφού απαιτούνται τουλάχιστον 27.Όπως είπε ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος, "το θέμα θα το ξαναδούμε αργότερα".

Χωρίς Συμπαραστάτη παραμένουν οι δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη και Κορδελιού-Ευόσμου. Και στους δύο έγιναν οι δύο ψηφοφορίες που προβλέπονται από τον "Καλλικράτη". αλλά ουδείς εκ των υποψηφίων συγκέντρωσε τα 2/3 των ψήφων. Σε Πυλαία-Χορτιάτη οι ενδιαφερόμενοι ήταν τέσσερις, ενώ στο δήμο Κφδελιού-Ευόσμου υπήρχε υπερπροσφορά. αφού προέκυψαν δεκαέξι υποψηφιότητες. Είκοσι ψήφους έλαβε ο κ. Στολίδης, τον οποίο υπερψήφισαν 20 από τους 24 δημοτικούς συμβούλουςτης πλειοψηφίας. Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου δεν έχει έρθει σε καμία συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις για την ανάδειξη του Συμπαραστάτη του δημότη Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος θα στηρίξει σήμερα υποψήφιο της απολύτου εμπιστοσύνης του. ενώ μέχρι χθες δεν γνώριζε αν θα υπάρχει άλλη υποψηφιότητα.


http://www.bolaris.gr/index.php?page=description&article_id=3037

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου