Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Γουώλ Στρήτ Τζέρναλ: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»

«Η Ελλάδα κάνει Ηράκλειες προσπάθειες. Η κατάσταση είναι φρικτή, αλλά η χώρα έχει ακόμη μία ευκαιρία» υποστηρίζει ο Holger Schmiding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank, σε άρθρο του στην Wall Street Journal.

Πληθαίνουν τα άρθρα στον διεθνή Τύπο που αφορούν στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και συνηγορούν στη στήριξη της από την Ευρώπη, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και των μεγάλων haircuts, του «κουρέματος», δηλαδή, του δημοσίου χρέους.

WSJ: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»

Μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα των Financial Times, η Wall Street Journal φιλοξενεί σήμερα άρθρο του Holger Schmiding, επικεφαλής οικονομολόγου στην Berenberg Bank, με τίτλο «Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».
Ενδεχόμενη ελληνική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, προειδοποιεί ο κ. Schmiding. Εάν οι επενδυτές αναγκαστούν σε επιβεβλημένη αναδιάρθρωση χρεών ενός ανεπτυγμένου ευρωπαϊκού κράτους, τότε θα υπονομευτεί η εμπιστοσύνη τους σε όλους τους κρατικούς τίτλους σε ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιθανό πλήγμα και στον ευρωπαϊκό πυρήνα
Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να δημιουργήσει ανάγκες αναδιάρθρωσης κεφαλαίων σε τράπεζες των χωρών της περιφέρειας αλλά και του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού πυρήνα. «Δεν είναι σίγουρο τελικά ποια από τις δύο επιλογές διακυβεύει λιγότερο τα χρήματα του Γερμανού φορολογουμένου», επισημαίνει ο κ. Schmiding και καταλήγει ότι, στη μετά Lehman Brothers εποχή, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η διεθνής οικονομία είναι η αφορμή για νέα χρηματοοικονομική κρίση.
Ο κ. Schmiding εξηγεί πως, αν και η τρέχουσα λογική της αναβολής επίλυσης των προβλημάτων την οποία ακολουθεί η Ε.Ε. ως προς την κρίση χρέους έχει δεχτεί εντονότατη κριτική, «δεν είναι εντελώς αποτυχημένη».
Η αναγκαστική επιβολή μεγάλων haircuts , «συνιστά σοβαρή παραβίαση συνθήκης και εμπιστοσύνης και θα πρέπει να θεωρείται πάντα η τελευταία λύση. Για την ώρα, υπάρχει ισχυρή αντίδραση στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης σε μία χώρα της περιφερειακής ευρωζώνης» συμπληρώνει ο κ. Schmiding.

Ηράκλειες προσπάθειες
«Η Ελλάδα κάνει Ηράκλειες προσπάθειες για να περάσει τις προσαρμογές. Η κατάσταση είναι φρικτή, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμη μία ευκαιρία. Η χώρα δεν έχει φούσκα στο real estate, ούτε υπερβολικό ιδιωτικό χρέος. Μόλις λήξει η τρέχουσα ύφεση προσαρμογής, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλάζοντας όλες τις εκτιμήσεις για την πιθανή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ από το 2012» τόνισε ο Holger Schmiding.
Τέλος σημείωσε ότι «το εάν η Αθήνα τελικά καταφύγει ή όχι σε αναδιάρθρωση παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί μόνο όταν οι προοπτικές για την οικονομία γίνουν πιο ξεκάθαρες το 2012 ή το 2013. Ασφαλώς η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων θα έχει λογική, εάν η Αθήνα εξακολουθήσει να υλοποιεί το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου