Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Τα υποψήφια πρόσωπα σε μια νέα κυβέρνηση

Ποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος 
περιμένουν στον προθάλαμο προς «αξιοποίηση»

 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_3_13/03/2011_435735
KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Του Βασιλη Νεδου

Οι τελευταίες 20 ημέρες έχουν συσσωρεύσει στον πρωθυπουργό μια άνευ προηγουμένου πίεση, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Και ο κ. Γ. Παπανδρέου, όπως άλλωστε έχει κάνει κατά περιόδους στους 17 μήνες της πρωθυπουργικής θητείας του, έστρεψε τελικά την προσοχή του στο... εξωτερικό. Μπορεί οι προσδοκίες από τη σύνοδο της 24ης-25ης Μαρτίου να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ωστόσο ουκ ολίγοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι μετά τις 25 Μαρτίου τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Αν και το σενάριο των εκλογών διαψεύδεται διαρκώς τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και από τους συνεργάτες του, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες ή βουλευτές που εκτιμούν πως δύσκολα μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή πορεία. Οι αυξανόμενες υπουργικές έριδες, η ανάσχεση της μεταρρυθμιστικής πορείας της κυβέρνησης και οι ολοένα και συχνότερες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έναντι υπουργών έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα επικίνδυνης στασιμότητας. Για ορισμένους, μόνη έξοδο από τη συγκεκριμένη στενωπό αποτελούν οι εκλογές.
Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υπενθυμίζουν ότι υπάρχει διαθέσιμο και ακόμα ένα «όπλο»: αυτό του ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός το χρησιμοποίησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εκτοτε, τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν ραγδαία και, με εξαίρεση την παρένθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρωθυπουργός τελεί υπό διαρκή πίεση. Οι περισσότεροι υπουργοί αλλά και ορισμένοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θεωρούν ότι μετά τις 25 Μαρτίου μια εκτεταμένη αλλαγή προσώπων στο υπουργικό σχήμα θα ταίριαζε γάντι με τα πιθανά καλά νέα από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, δεν αποκλείονται «ηχηρές» μετακινήσεις, ακόμη και αυτή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί ήδη εκτεταμένες συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία αναπόφευκτα θα αποτελέσει σημαντική, αν όχι τη μοναδική, δεξαμενή σε περίπτωση ανασχηματισμού.
Τα δύο πρώτα ονόματα τα οποία συζητούνται, κυρίως λόγω της εμπειρίας τους, είναι εκείνα της κ. Βάσως Παπανδρέου και του κ. Γ. Φλωρίδη. Στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου ο κ. Φλωρίδης λέγεται ότι είχε μείνει εκτός κυβέρνησης λόγω διαφωνίας για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάμβανε. Διαπραγματεύσεις αναλόγου επιπέδου, για την ανάληψη υπουργικής θέσης, είχαν κάνει συνεργάτες του πρωθυπουργού και με τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ηλ. Μόσιαλο, ο οποίος λόγω της ειδικότητάς του -αν αυτή τη φορά οι συζητήσεις ευοδωθούν- πιθανότατα θα κατευθυνθεί σε ένα από τα δύο κατ' εξοχήν κοινωνικά υπουργεία (Υγείας ή Εργασίας).

Πιθανότατη πρέπει επίσης να θεωρείται η επάνοδος του κ. Μ. Μπόλαρη στην κυβέρνηση, μετά τις εξαιρετικά θετικές επιδόσεις του στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη λίστα των υποψηφίων για υπουργοποίηση (ή υφυπουργοποίηση) περιλαμβάνεται και ο κ. Β. Εξαρχος, ενώ λόγω της εμπειρίας του δεν μένει εκτός συζήτησης και ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας.
Ως ικανά πρόσωπα να διαχειριστούν συγκεκριμένης υφής χαρτοφυλάκια θεωρούνται οι κ. Ι. Δριβελέγκας, Αλ. Αθανασιάδης, Ι. Αμοιρίδης, Α. Μακρυπίδης και Μ. Παντούλας. Δεν αποκλείεται επίσης να βρεθεί εντός κυβέρνησης η κ. Χρύσα Αράπογλου, η οποία τον Οκτώβριο του 2009 είχε αρνηθεί το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κάτι που τελικώς δέχθηκε τότε ο κ. Σπ. Βούγιας. Ως πιθανές περιπτώσεις βουλευτών που θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποιο υφυπουργείο θεωρούνται επίσης οι κ.κ. Ευτ. Δαμιανάκης, Δ. Βαρβαρήγος και Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη.

Ο κ. Παπανδρέου, ιδίως σε αυτήν τη δύσκολη περίσταση, θα αποδώσει βαρύτητα στην Κ.Ο. Ωστόσο, συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι o πρωθυπουργός αρέσκεται (όπως φαίνεται και από το παρόν υπουργικό συμβούλιο) στην ενεργοποίηση και ανθρώπων εκτός του κομματικού πυρήνα. Ετσι, δεν αποκλείεται -εφόσον τελικά γίνει ο ανασχηματισμός- να αξιοποιηθούν και πρόσωπα με επαγγελματικές περγαμηνές, δίχως κατ' ανάγκη κομματική πορεία...

Οι υπόγειες ομαδοποιήσειςΗ Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο κατακερματισμένη από ποτέ. Μια επίσκεψη στο εντευκτήριο της Βουλής είναι αρκετή για να καταδείξει του λόγου το ασφαλές. Ούτε ένας βουλευτής δεν δηλώνει αισιόδοξος, ενώ άπαντες «διυλίζουν» κάθε νομοσχέδιο προσπαθώντας να βρουν ψεγάδια. Οι παραδοσιακές «ισχυρές» ομάδες (Ευ. Βενιζέλου και Χρ. Παπουτσή) υφίστανται, έστω και με περιορισμένη συνοχή, εκσυγχρονιστές δεν έχουν παραμείνει παρά ελάχιστοι, ενώ ακόμη και αυτοί οι «προεδρικοί» είναι μάλλον «μουδιασμένοι» από τη σφοδρότητα των εξελίξεων. Φαίνεται ότι υπάρχει κι ένας πυρήνας συγκέντρωσης προσώπων γύρω από τον κ. Ι. Ραγκούση. Αν και ο ίδιος αρνείται ότι τα μέλη της ομάδας Π80 αποτελούν υποστηρικτές του, στην εκδήλωση που έγινε προ μηνός ήταν κεντρικός ομιλητής. Στο εσωτερικό της Κ. Ο. υπάρχουν πάντως και πιο περιορισμένες ομάδες, δίχως χαρακτηριστικά συσπείρωσης. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των κ. Γ. Φλωρίδη, Ν. Αλευρά και Κ. Καρτάλη, οι οποίοι κατά καιρούς πραγματοποιούν δημόσιες παρεμβάσεις δι' αρθρογραφίας τους, όπως και η ομάδα των «τριαντάρηδων» (Μιχ. Κατρίνης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Νάντια Γιαννακοπούλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου