Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ως άσχετος


ΓΝΩΜΕΣ
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
www.agelioforos.gr

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Αν το ζήτημα ήταν το καραντουζένι του Μάρκου, να ειπώ τη γνώμη μου. Αν ήταν κάτι για νερόμυλους, για τεχνική της κρυμμένης πλίνθου και τι γράφει ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος προς το γιόκα του, τον Ρωμανό, να το πω το παραμύθι, όπως το εμπέδωσα. Επίσης, τι αρχαίο υπάρχει γύρω από το χωριό Αδάμ και πώς λεγόταν το Αρχοντικό επί τουρκοκρατίας. Αλλά, ακούγοντας οικονομολόγο (ή πολιτικό που ενασχολείται με την οικονομία), ένα αισθάνομαι ακατασχέτως: απόγνωση. Κοντεύω να κλείσω διετία που τα μείζονα προβλήματα του πλανήτη με εξανάγκασαν, όπως παλαιότερα με τους σεισμολόγους, να διαβάζω ό,τι πέφτει στην αντίληψή μου για τα οικονομικά του ντουνιά, υποχρεωμένος να λέω «γι' αυτόν λένε πως είναι μοναδικός» ή «ετούτος πήρε το Νομπέλ, άρα κάτι αξίζει». Διότι, σε ζητήματα που γνωρίζω καλύτερα, μένω παγερά αδιάφορος για το λογοτέχνη που ενομπέλισε ή για τον ποιητή που απ’ ολούθε παινεύουν.
Είμαι άσχετος και κοντεύω να περηφανευτώ γι΄αυτό. Αυτό που κατάλαβα είναι πως υπάρχει μια «μυθοπλασία του λίπους» (η Ελλάδα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας έχουν λίπος που πρέπει να το χάσουν), μια «καγκελαρία του ελέγχου του ελλείμματος» (εάν το έλλειμμα του ΑΕΠ υπερβεί το 3% που θεωρείται «υγιεινό», η χώρα μας, όπως και η άλλη Ευρώπη, απαγορεύεται να δανειστούν άλλα λεφτά) και η «ρηχότης της υφέσεως» («ρηχαίνει η ύφεση», παρατηρεί ο κ. Παπακωνσταντίνου, θεωρώντας ρηχότητα που ξεκινήσαμε από το 1,9 ανά τρίμηνο και τώρα κολυμπάμε στο 1,4, άρα θα μηδενιστεί το κοντέρ χονδρικώς μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών από σήμερα, δηλαδή κοντά στο 2015).
Και από τα τρία που κατάλαβα, δε μου έμεινε καμία αισιόδοξη σκέψη. Από τη θεωρία του λίπους και γνωρίζοντας τη λατρεία που έχει η αριστερά και η πρόοδος στην παχυσαρκία του κρατικού μόσχου, εικάζω ότι οι ιδιώτες θα αγοράζουν παντελόνια με μέση δαχτυλίδι, ενώ οι δημοσιάριοι με ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧL (ναι, είναι δέκα τα Χ). Από τον έλεγχο του ελλείμματος, καταλήγω ότι περί το 2020, μπορεί και πολύ νωρίτερα, θα έχουμε μέσους μισθούς σημερινής αξίας 800 ευρώ και μέσες συντάξεις σημερινής αξίας 300 ευρώ, κι αυτό αν τρελαθούμε στην πειθαρχία. Τέλος, από το «ρηχά είναι, μπείτε» της ύφεσης, νομίζω ότι ακόμη κι αν πατήσουμε στα βραχάκια θα είναι τίγκα στους αχινούς, οπότε πάλι θα κολυμπάμε. Μη βγει κάνας έξυπνος και πει «να τρώμε τους αχινούς» επειδή απαγορεύεται. Είναι είδος που κινδυνεύει.
Τα γράφω ως άσχετος. Εσείς, που μάλλον θεωρείτε εαυτούς πιο σχετικούς, διότι αγωνίζεστε κατά του συστήματος μην πληρώνοντας διόδια και απαιτώντας συλλογικές συμβάσεις, νομίζω ότι βιάζεστε να κεφαλαιοποιήσετε τους δίκαιους αγώνες υπό τους οποίους λευκανθήκατε και τέρμα. Προτιμάτε να σας φάνε τα λιοντάρια, όπως παλιά προτιμούσατε να μην εξαπατήσετε το σύστημα, ανατρέποντάς το (λόγου χάρη, για ποιο λόγο να μην υπογράψουν όλοι οι επαναστατημένοι άνθρωποι ότι δε γουστάρουν τις αριστερές ιδέες, ενώ τις γούσταραν;) και το χρησιμοποιήσατε για να μετρηθείτε καλύτερα και πιο αξιόπιστα μην ξεφύγει κανένας χαφιές στις τάξεις σας, πράγμα που δεν αποφύγατε φυσικά.
Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Είμαι άσχετος.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=86427

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου