Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τουρκοκύπριοι διανοούμενοι και επιχειρηματίες υποστηρίζουν επιστροφή της Αμμοχώστου

http://anemo-milos.blogspot.com/2010/11/blog-post_875.html
Παλιότερη ανάρτηση αλλά πάντα επίκαιρη:
Το Βαρώσι είναι μια πόλη που μοιάζει με τις εγκαταστάσεις παραγωγής ταινιών ΤΡΟΜΟΥ στο Χόλυγουντ. Κάποιος μπορεί να την ονομάσει και “Πόλη Φάντασμα”. Ένας τόπος νικημένος από την αιχμαλωσία, γεμάτος με καταθλιπτική και τρομακτική ατμόσφαιρα και την απόγνωση για ένα υγιές μέλλον.

Υπάρχουν άνθρωποι που λένε: “Είναι μέρος μιας συνολικής διευθέτησης”. Όμως είναι ένα μέρος της Αμμοχώστου μας και της μισής μοιρασμένης μας καρδιάς. Της καρδιάς που δεν ήταν και δεν μπορούσε να αιχμαλωτιστεί και δεν μπορούσε να μείνει σιωπηλή για τόσα πολλά χρόνια.

Λόγω της διαίρεσης, οι άνθρωποι της... Αμμοχώστου έχασαν τις περισσότερες οικονομικές και κοινωνικό-πολιτιστικές αξίες που είχαν πριν το 1974, παραμένουν χωρίς ένα σύγχρονο Ρυθμιστικό Σχέδιο, είναι αποκομμένοι από τη θάλασσα μέσω της οργανικής της σύνδεσης και αναζητούν ή θυμούνται εκείνες τις λαμπερές και χρωματιστές μέρες πριν το '74.
Η αποκλεισμένη περιοχή του Βαρωσιού καλύπτει μια έκταση 6.4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για τα τελευταία 36 χρόνια διατηρείται σαν Κουτί της Πανδώρας και μετατρέπεται σε ένα διαφορετικό οικοσύστημα και η δημόσια υγεία στην περιοχή της Αμμοχώστου βρίσκεται αντιμέτωπη με διάφορους σοβαρούς κινδύνους από τα ζώα στην περιοχή που προκαλούν επιδημικές νόσους.

Για να αξιολογηθεί με επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 1973 το Βαρώσι είχε πληθυσμό 15000 ατόμων και πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία του '73 είχε 6302 κλίνες στα 37 καταγραμμένα ξενοδοχεία ενώ συνολικά είχε 10000 κλίνες μαζί με τα τουριστικά διαμερίσματα.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 1974, η τουριστική επίδοση της περιοχής Αμμοχώστου ήταν 713455 διανυκτερεύσεις (53%) επί συνόλου 1334490 σε ολόκληρο το νησί.
Το 1974 οι τουριστικές κλίνες σε ολόκληρη την Τουρκία ήταν κάτω από 10000.
Σήμερα, μετά από 36 χρόνια, οι συνολικές τουριστικές κλίνες στη βόρεια Κύπρο είναι μόλις 16597.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010 η τουριστική επίδοση της περιοχής Αμμοχώστου ήταν 49785 διανυκτερεύσεις, ποσοστό μόνο 7% των συνολικών τουριστικών διανυκτερεύσεων (680347) στη βόρεια Κύπρο. Μετά την τόσο δραματική πτώση από μερίδιο 53% σε 7% από ολόκληρο το νησί, και στην περιοχή της βόρειας Κύπρου που είναι εξ' ολοκλήρου περιορισμένη με την τουριστική δραστηριότητα, ποιού Αμμοχωστιανού μπορεί η καρδιά να αντέξει ακούγοντας το μερίδιο μας από ολόκληρο το νησί;

Το 1973, από σύνολο 2929 σκαφών που επισκέφτηκαν τα Κυπριακά λιμάνια, τα 1810 χρησιμοποίησαν το λιμάνι Αμμοχώστου. Από σύνολο 3269644 καθαρών καταγραμμένων τόνων φορτίου, οι 1505089 χειρίστηκαν στο λιμάνι Αμμοχώστου. Όταν κοιτάξουμε τις στατιστικές μεταφοράς φορτίων του 2008, από σύνολο 2818 σκαφών, τα 1424 που επισκέφτηκαν τα λιμάνια της βόρειας Κύπρου χρησιμοποίησαν το λιμάνι Αμμοχώστου. Το καθαρό καταγεγραμμένο φορτίο στα λιμάνια της βόρειας Κύπρου ήταν 2276086 τόνοι.

Από την άλλη, 4052 σκάφη επισκέφτηκαν τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2008 και το καθαρό καταγραμμένο φορτίο στα νότια λιμάνια ήταν 22359142 τόνοι. Αν προσθέσουμε το καθαρό καταγραμμένο φορτίο στα λιμάνια ολόκληρου του νησιού για το 2008 έχουμε ένα σύνολο 24635228 τόνων. Αν διαιρέσουμε το καθαρό καταγραμμένο φορτίο στο λιμάνι Αμμοχώστου που είναι 1149346 με αυτό το συνολικό αριθμό, έχουμε μερίδιο 4.6%. Ποιος μπορεί να χωνέψει μια τέτοια πτώση στην μεταφορά εμπορευμάτων, από 46% σε 4.6%;
Προχωρώντας από τους αριθμούς αυτούς, εφόσον το Βαρώσι έχει διατηρηθεί σε μια αδρανή κατάσταση τα τελευταία 36 χρόνια είναι ο πρώτος χαμένος, ηθικά ή υλικά, και αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη στέρηση είναι οι Αμμοχωστιανοί, είτε Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι.

Οι προβλέψεις σκοπιμότητας για την ανοικοδόμηση του Βαρωσιού σήμερα δείχνουν μια ελάχιστη επενδυτική αξία 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η παραγωγή εισοδήματος από αυτό για τις Τουρκοκυπριακές ή Τουρκικές εταιρείες είτε άμεσα ως εργολάβοι ή έμμεσα ως υπο-εργολάβοι είναι ανοικτή σε διαπραγμάτευση με την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Μετά την ανοικοδόμηση του Βαρωσιού, η επίτευξη μιας δυναμικής αειφόρου ανάπτυξης είναι αναπόφευκτη και το βίωμα μιας έκρηξης στην απασχόληση αλλά και τον όγκο εμπορίου μέσω της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Ξεκινώντας από τη “Συμφωνία 10 Σημείων” που υπογράφτηκε από τον Ντεκτάς και τον Κυπριανού στις 19 Μαΐου 1979, υπάρχουν διάφορα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που διατυπώνουν ότι, χωρίς αναμονή για συνολική διευθέτηση, το Βαρώσι θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες υπό την εποπτεία των ΗΕ.

Πρόσφατα πάλι, ένας από τους κύριους λόγους για αναγνώριση της οντότητας της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας στη βόρεια Κύπρο, της αποδοχής της από το ΕΔΑΔ ως εσωτερικό ένδικο μέσο και η έγκριση των λειτουργικών της αρχών είναι όλα αλληλένδετα με το γεγονός ότι έχει υποσχεθεί να παραδοθούν οι άδειες ακίνητες περιουσίες Ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στους νόμιμους τους ιδιοκτήτες από τις αρχές στο βορρά.

Συνοπτικά, τόσο η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και η οικονομική σοφία μας παροτρύνουν για αναζωογόνηση της Αμμοχώστου χωρίς περαιτέρω χάσιμο χρόνου. Μια πρωτοβουλία για το Βαρώσι θα περιλαμβάνει το άνοιγμα του λιμανιού Αμμοχώστου στις διεθνείς θαλάσσιες γραμμές υπό την εποπτεία της ΕΕ, πολλαπλασιάζοντας έτσι την απόδοση στη μεταφορά εμπορευμάτων και καθιστώντας δυνατές απεριόριστες επισκέψεις ξένων κρουαζιερόπλοιων και επιβατικών πλοίων στο λιμάνι Αμμοχώστου.

Το λιμάνι μας που αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο ένα τέταρτο της χωρητικότητας του θα αναζωογονηθεί περισσότερο. Η εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου και οι άλλες περιοχές της Αμμοχώστου που λειτουργούν σε νεκρή χωρητικότητα θα διατηρήσουν μια σταθερή ροή τουριστών και ψηλό μέρισμα. Η λειτουργία του λιμανιού Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ θα διευκολύνει επίσης την επανεξέταση της απαγόρευσης που επιβάλλει η Τουρκία σε πλοία με Κυπριακή σημαία που επισκέπτονται τα λιμάνια της Τουρκίας.

Τέλος, μαζί με τη διάνοιξη του Βαρωσιού, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου θα τύχει αναστήλωσης και συντήρησης από ξένους εξειδικευμένους θεσμούς και θα ανοίξει το δρόμο για την ΟΥΝΕΣΚΟ να προσθέσει την πόλη ως ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ένα περιφερειακό πακέτο ανοίγματος που περιέχει 3 διαφορετικές αλλά παράλληλες συνιστώσες όπως αναφέρεται πιο πάνω και όπως υποστηρίζεται από εμάς για πολλά χρόνια, έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει την τοπική κοινωνία και να ανοίξει νέους ορίζοντες για το μέλλον μας, αν ληφθεί σοβαρά υπόψη για διαπραγμάτευση και από τις δύο πλευρές.

Η υλοποίηση ενός πακέτου τέτοιου είδους θα συμβάλει θετικά στην αυξανόμενη συμπάθεια και τον σεβασμό για την Τουρκία στη διεθνή σκηνή, θα επιταχύνει τη διαδικασία ανοίγματος νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων από την ΕΕ για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας και θα δημιουργήσει μια καταλυτική επίδραση στη δημιουργία συνέργειας για μια συνολική διευθέτηση.

Ακριβώς για τους λόγους που συνοψίστηκαν, εμείς οι πιο κάτω υπογράφοντες, άτομα και οργανισμοί, τονίζουμε ότι τελείωσε ο χρόνος για εξανθρωπισμό της «Πόλης Φάντασμα», απαιτούμε από τα υπεύθυνα μέρη να λάβουν επείγοντα μέτρα στο πακέτο ανοίγματος και να καλούμε όλους όσους μοιράζονται τις ευαισθησίες μας να υποστηρίξουν και να υπογράψουν την διακήρυξη μας.

Αμμόχωστος, 11 Οκτωβρίου 2010

Σερντάρ Αταϊ (Επιχειρηματίας)
Οκάν Νταγλί (Γιατρός)
Ερτζιάν Σαϊμέν (Καλλιτέχνης)
Ριφάτ Γιαλνίτς (Μηχανικός)
Εργκίν Ιλκτάτς (Φαρμακοποιός)
Τζεμάλ Μερτ (Γιατρός)
Χαλίλ Όνμπασι (Δικηγόρος)
Ερσάν Νταγλί (Ασφαλιστικός Αντιπρόσωπος)
Ντερβίς Ντογάν (Δημοσιογράφος)
Σενέρ Ελτσίλ (Δάσκαλος, Συνδικαλιστής)
Γκιοκάν Νογιάν (Αρχιτέκτονας, Εργολάβος)
Γιενάλ Σουρέτς (Οικονομολόγος, Ακαδημαϊκός)
Χασάν Ιντζιέ (Επιχειρηματίας)
Εργκιούν Οκτσιούν (Γιατρός)
Χαγιατί Υασιαμσάλ (Ιδιοκτήτης Εστιατορίου)
Τσιμέν Βαρέρ (Αρχιτέκτονας, Ναυτιλιακός Αντιπρόσωπος)

Από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης έχουν μαζευτεί ακόμα τουλάχιστον 100 υπογραφές.

Ο αγαπητός φίλος Σερτάρ Ατάι υπογράφει πρώτος το ψήφισμα.

Ομάδα Tουρκοκύπριων διανοουμένων και επιστημόνων από την Αμμόχωστο καλεί τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα να ανοίξει την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η ομάδα θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία του λιμανιού της πόλης υπό τον έλεγχο της ΕΕ και έτσι θα αναζωογονηθεί η πόλη. Το υπόμνημα υπογράφεται από ιατρούς, δημοσιογράφους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο υπόμνημα υπογραμμίζονται τα μειονεκτήματα από την παραμονή των Βαρωσίων ως πόλης φάντασμα.


Πηγή:Phivow Nicolaides
Από...http://kontiloforos.blogspot.com/2010/11/blog-post_1272.html

Το είδαμε στο: http://anemo-milos.blogspot.com/2010/11/blog-post_875.html#ixzz1GbuCh09E

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου