Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Απαίτηση γιά VETO Αλβανών εναντίων της "Sllavomaqedone" πολιτικής Γκρουέβσκι

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Αλβανόφωνη Εφημερίδα Σκοπίων: Να θέσει και η Αλβανία ‘βέτο’ στο ΝΑΤΟ

Αλβανόφωνη Εφημερίδα Σκοπίων: 
Να θέσει και η Αλβανία ‘βέτο’ στο ΝΑΤΟ
Μέρα με τη μέρα αυξάνουν οι αλβανικές φωνές από το εσωτερικό της χώρας κατά της πολιτικής που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα στα Σκόπια.

Ένα ενδεικτικό άρθρο αυτής της αντίδρασης, φιλοξενείται στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Λάιμ» των Σκοπίων όπου τιτλοφορείται: «Να απειλήσουν και οι Αλβανοί με βέτο την πΓΔΜ»

Η αρθογράφος Denita Baholli αναφέρεται στην εύθραυστη κατάσταση της χώρας, όπως την χαρακτηρίζει, και στην επιδείνωση των διεθνικών σχέσεων μέσα στην σκοπιανή κοινωνία.

«Η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, μετά το 2006, είναι καθαρά μια πολιτική σλαβομακεδονική» ( επακριβώς: ‘sllavomaqedone’) «και δεν στηρίζεται στην πραγματική έννοια μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας (multietncitetit) αλλά καθορίζει τη τύχη του κράτους με μια παλαιά και γνωστή στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια διπλωματία ως "raison de Etat". Αυτή όμως είναι μια πολιτική που δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή ούτε αντικατοπτρίζει την υφιστάμενη πραγματικότητα».

Η Denita Baholli αναφερόμενη στις καταπιέσεις του αλβανικού στοιχείου των Σκοπίων σημειώνει πως τώρα είναι η ώρα της προώθησης των δημοκρατικών αξιών και του σεβασμού των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για να διασφαλιστούν οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των Αλβανών της πΓΔΜ

Αναφέρεται στη μη τήρηση της συνθήκης της Οχρίδας τονίζοντας και «το πρόσφατο σχέδιο που είναι γνωστό ως «Σκόπια 2014» με το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων να θάψει εντελώς τον πολιτισμό των Αλβανών με την υποστήριξη και την έλλειψη νοητικής ικανότητας ορισμένων πολιτικών (Αλβανών) που παίζουν διακοσμητικό ρόλο στην κυβερνητική πολιτική – των Σκοπίων».

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως είναι τόσο σίγουρος για όλα αυτά ο Γκρουέφσκι;

Η κυβέρνησή του που διανθίζεται από νέους διπλωμάτες και πολιτικούς, που έχουν μάθει από μικροί περί παγκόσμιας πολιτικής και διπλωματίας, προσπαθούν να την εφαρμόσουν σήμερα στην πΓΔΜ.

Δεν θα διστάσει, η αρθρογράφος να τονίσει ότι:

«αν οι αντιδημοκρατικές διαδικασίες και οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας εξακολουθήσουν, η Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος, έχει δικαίωμα να προστατεύσει την αλβανική κοινότητα της πΓΔΜ μέσα από πολιτικούς και νομικούς μηχανισμούς που της παρέχονται ως μέλος του ΝΑΤΟ».

«Η επιβεβαίωση από Αλβανούς παρατηρητές της μή τήρησης της συμφωνίας –πλαισίου (της Οχρίδας) ως προς τις παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών του αλβανικού στοιχείου, θα δώσει την ευκαιρία στην Αλβανία να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας –Βέτο στη διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Η αρθογράφος θα κλείσει το μακροσκελές κείμενο, σημειώνοντας ως κατακλείδα:

«Νομίζω ότι η Αλβανία, θα πρέπει σταδιακά να αλλάξει την πολιτική και την διπλωματία που ακολουθεί με το γείτονά της και να τις προσαρμόσει σύμφωνα με την πολιτική και τα γεγονότα της γειτονικής χώρας».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
http://www.echedoros-a.gr/2010/02/blog-post_4118.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου