Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΙΑΕΑ: «Βλέπει» άνοδο της πυρηνικής ενέργειας παρά τη Φουκουσίμα

Με την γη πολύ σύντομα να πλημυρίζει κυριολεκτικά από τους αρκτικούς και αντρακτικούς πάγους, και τα εκμεταλεύσιμα αποθέματα πετρελαίου να τελειώνοιυν μέσα σε δυό γενιές το πολύ, σε 50-60 χρόνια,  το να βαυκαλιζόμαστε πιστεύοντας πως λέμε πως θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα με φωτοβολταϊκά και αέρα κοπανιστό είναι επιοικώς αφελές. Με το να έχουμε μιά ραγδαία αναπτυσόμενη, οικονομικά και πληθυσμιακά Τουρκία δίπλα μας που κτίζει ήδη 8 πυρηνικούς αντιδραστήρες, το να λένε οι πολιτικοί μας ταγοί από τους Οικολόγους και την  ΝΔ μέχρι την Κυβέρνηση, το ΚΚΕ και τον Καρατζαφέρη πως η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε κάν στον μελλοντικό σχεδιασμό λύσης της δραμματικά ελλειματικής σε μη ρυπογόνο παραγωγή  ενέργειας της Ελλάδας, είναι εγκληματικό. 

Υπ΄όψιν πως η Κροατία και η Αλβανία ήδη βάζουν μπρός σε πυρηνικά εργοστάσια ενώ η Βουλγαρία έχει δύο, παλαιότατης τεχνολογίας, και που πρέπει να αντικατασταθούν αλλά από τα οποία εμείς ΗΔΗ αγοράζουμε ηλεκρικό.

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν στον απόηχο του ατυχήματος τάχθηκε υπέρ της σταδιακής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας.
Η πυρηνική ενέργεια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε παγκόσμια κλίμακα, παρά το πυρηνικό ατύχημα του Μαρτίου στην Ιαπωνία, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα χώρες όπως η Γερμανία να αναθεωρήσουν την πυρηνική τους στρατηγική.
Αυτό εκτίμησε ο Ιάπωνας γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος τη Δευτέρα επισκέφθηκε τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, για πρώτη φορά μετά από το ξέσπασμα της κρίσης. Ο Γιούκια Αμάνο συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Ναότο Καν, ο οποίος στον απόηχο του ατυχήματος τάχθηκε υπέρ της σταδιακής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας.
«Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των πυρηνικών αντιδραστήρων θα αυξηθεί, ακόμη και αν αυτό συμβεί με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με πριν», δήλωσε ο αξιωματούχος λίγο μετά από τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. «Κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, αναθεώρησαν την πολιτική τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, όμως πολλές άλλες πιστεύουν ότι χρειάζονται τους πυρηνικούς αντιδραστήρες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη».
Λέγοντας ότι συμφωνεί στο σχέδιο για κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ο Αμάνο συμπλήρωσε ότι το θέμα της ασφάλειας θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, διαβεβαίωσε, θα βοηθήσει την Ιαπωνία να θέσει υπό έλεγχο την πυρηνική κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο επλήγη από το σεισμό και κυρίως το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Έκτοτε έχει καταγραφεί τήξη πυρήνων σε κάποιους αντιδραστήρες, σημειώθηκαν εκρήξεις, ενώ η διαρροή ραδιενέργειας συνεχίζεται έως σήμερα. Η ιαπωνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια TEPCO αισιοδοξούν ότι έως τον Ιανουάριο θα έχουν κλείσει με ασφάλεια το σταθμό.
«Είπα στον πρωθυπουργό ότι η ΙΑΕΑ μπορεί να βοηθήσει την Ιαπωνία γιατί έχουμε τις γνώσεις και την απαραίτητη εμπειρία στον τομέα της απολύμανσης και της διαχείρισης λιωμένου ή χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου», υπογράμμισε ο Αμάνο. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Καν προανήγγειλε stress tests, ανάλογα με τα ευρωπαϊκά, για όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα. Στην πλειονότητά τους, οι ιαπωνικοί πυρηνικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί για ελέγχους ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου