Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Νταβούτογλου:η Τουρκία έχει λόγο ως τον … Ινδικό Ωκεανό!


19 Septemvriou, 2011
Σε νέες απειλές κατέφυγε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, χθες επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις μονομερείς επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων, Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στο δίκτυο CNN Turk και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο, ο Νταβούτογλου ανέφερε συγκεκριμένα ότι «όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία». Κι αυξάνοντας το ρόλο της Τουρκίας σε πανίσχυρη περιφερειακή δύναμη τόνισε ότι «Ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό».
Επισήμανε ακόμη ότι κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, είναι πλήγμα και εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι ο καθένας πρέπει να έχει υπ’ όψν του τα χωρικά του ύδατα. «Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το θέμα των ερευνών πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι υπάρχουν δύο σενάρια, χωρίς να τολμά επί της ουσίας να απειλήσει άμεσα με κανονιοφόρους: «Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μου ανήκει και κάνω ό,τι θέλω. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η απόσταση των δύο κρατών».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει η ανατολική Μεσόγειος «περιοχή ειρήνης και σταθερότητας». Ωστόσο, συνέχισε, «εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό». Και συνέχισε «Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμείνει, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων. Είθε η ελληνοκυπριακή διοίκηση, αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μαζί μία δίκαιη ειρήνη», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος τέλος στις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί ως συγνώμη κανένα κείμενο, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται η λέξη απολογία».  «Θέλουμε να παραδεχθούν ρητά ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος», επισήμανε, ενώ όσον αφορά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι νομικές προετοιμασίες και τόνισε ότι το επιθυμητό είναι η προσφυγή αυτή να γίνει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.
 by GiannisXo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου