Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν θα «ρισκάρει» η Τουρκία…

18/09/2011 |
Έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει ό,τι προκύψει από τις τουρκικές απειλές εναντίον της παρουσιάζεται η Κύπρος. Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ελλάδα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, γι’ αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων που μπορεί να προκύψουν από τις απειλές της Τουρκίας, σε σχέση με την εξόρυξη φυσικού αερίου.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων της διεθνούς κοινότητας αναγνώρισαν και σεβάστηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, μεγάλο πολιτικό και ηθικό ανάχωμα γι' αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι δεν μπορεί να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τις προθέσεις της Τουρκίας, αλλά, επισήμανε, δεν είναι εύκολη υπόθεση η πρόκληση ρήξης με το διεθνές περιβάλλον.
Αναφερόμενος στις προχθεσινές συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Μπεγλίτη, τόνισε ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τις μεθόδους της Τουρκίας, και ότι με σταθερότητα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο θα ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.
«Δεν θα υποχωρήσουμε» 
Εξάλλου, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ανέφερε, σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ότι η εξόρυξη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου θα γίνει από αμερικανική εταιρεία, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν θα αποτελέσει στόχο της Τουρκίας. Η υπουργός τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι μόλις ενωθεί το νησί θα ωφεληθούν και οι Τ/κ. «Αλλά», πρόσθεσε η κ. Μαρκουλλή, «εάν συνεχιστεί η διαίρεση, τότε θα στερηθούν του πλούτου αυτού».
Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι δεν νομίζει πως η Τουρκία θα προβεί σε ενέργεια, η οποία θα είναι αντίθετη με τις αρχές των Η.Ε. και του Διεθνούς Δικαίου, θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία ένταξής της στην Ε.Ε. με το να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των γεωτρήσεων.
Σ’ ετοιμότητα η Ελλάδα
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, υπό στενή παρακολούθηση έχει θέσει η Ελλάδα το νορβηγικό πλοίο που έχει αρχίσει να πλέει με συνοδεία τεσσάρων πολεμικών από την Αττάλεια και κινείται στα διεθνή χωρικά ύδατα, με σκοπό να προβεί σε γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Καστελορίζου, για λογαριασμό της Τουρκίας.
Όπως μεταδίδεται, η ετοιμότητα της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερα έντονη το σαββατοκύριακο, ενώ οι επιτελείς των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών έχουν επεξεργαστεί αρκετά σενάρια και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Τουρκία να μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο, λόγω της παρουσίας Αμερικανών και Ισραηλινών στην Κύπρο. Ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο στην περιοχή όπου τοποθετήθηκε η πλατφόρμα στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και να μην υπάρξει υπαναχώρηση του Ερντογάν.

«Οι Ε/κ ενεργούν μονόπλευρα»
Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις, είπε ότι αυτό που επιθυμεί τώρα η τ/κ πλευρά είναι όπως οι γεωτρήσεις σταματήσουν, προσθέτοντας ότι θα κάνουν με αποφασιστικότητα τα απαιτούμενα βήματα για «διεκδίκηση των συνεταιρικών τους δικαιωμάτων», κατά την έκφρασή του. 
Υποστήριξε ότι οι Ε/κ ενεργούν μονόπλευρα σε ένα θέμα που έχουν λόγο αμφότερες οι πλευρές και υπενθύμισε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν προειδοποιήσει αρκετές φορές τους Ε/κ να εγκαταλείψουν τις προθέσεις τους.
Ο κ. Οζγκιουργκούν κάλεσε το κοινό να μη δίνει σημασία σε δηλώσεις αναρμοδίων για το θέμα, υπονοώντας το σύμβουλο του Έρογλου, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις για το θέμα. Όπως δήλωσε, αρμόδια να χειριστεί το θέμα του πετρελαίου είναι η «κυβέρνηση».
Η οριοθέτηση της «υφαλοκρηπίδας»
Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί στο ψευδοκράτος μεταξύ λεγόμενου προεδρικού και «κυβέρνησης», επειδή στη σύσκεψη της Άγκυρας για το θέμα των ερευνών φυσικού αερίου παραμερίστηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, και ο Ντερβίς Έρογλου εκπροσωπήθηκε από το σύμβουλό του Κουτρέτ Οζερσάι.
Εκτός από τον Οζγκιουργκούν ενοχλημένος παρουσιάζεται και ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Ιρσέν Κιουτσιούκ.
Ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατίας και Εμπιστοσύνης Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι ήταν σωστή η απόφαση για οριοθέτηση της «υφαλοκρηπίδας» Τουρκίας-ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε πως θεωρεί απαράδεκτη ενέργεια την κίνηση των Ε/κ να προχωρήσουν σε έρευνες φυσικού αερίου «σε μιαν αμφισβητούμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της Μεσογείου» -κατά τον ισχυρισμό του- και ότι το όλο θέμα αφορά την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Έρχεται στα κατεχόμενα ο Μπαγίς 

Η «ΧΑΜΠΕΡΝΤΑΡ» έγραψε ότι, μετά τις παράνομες επισκέψεις των Τζεμίλ Τσικτσέκ, Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, και Μπεσίρ Αταλάι, Τούρκου Αντιπροέδρου αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις, στις 26 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και αρχιδιαπραγματευτής Εγκεμέν Μπαγίς.
Ο Μπαγίς, όπως σημειώνεται στον τ/κ Τύπο, συνόδευε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα για τους πανηγυρισμούς για την επέτειο της εισβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου