Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρος: Ο «Ομηρος» κατευθύνεται προς το σημείο της γεώτρησης Προορισμός το κυπριακό οικόπεδο «Αφροδίτη»


Κύπρος: Ο «Ομηρος» κατευθύνεται προς το σημείο της γεώτρησης
Φωτογραφία αρχείου.
Λευκωσία 
Ξεκίνησε τη μήκους 100 ναυτικών μιλίων διαδρομή του ο «Όμηρος» - η πλατφόρμα-γεωτρύπανο Νoble Ηomer Ferrington - με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο «Αφροδίτη». 

Η Νoble Εnergy έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση από το σημείο όπου ο «Ομηρος» πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ

Έτσι η μετακίνηση του γεωτρύπανου γίνεται - όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» - ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει στις συντεταγμένες που καθορίστηκαν εντός της ημέρας. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησης του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση.

Ήδη το πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο βρίσκεται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore, που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ. Πρόκειται για αμερικανικό δικινητήριο ελικόπτερο, τύπου Βell 412, με ισραηλινά πληρώματα και με δυνατότητα μεταφοράς 15 προσώπων από και προς την πλατφόρμα.

Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» και προσθέτουν ότι η Νoble Εnergy έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών. Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ισραήλ και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών - και όχι μόνο- σκαφών στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου