Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Το Τουρκικό "Σχέδιο Γ" για το θέμα του Ισραήλ

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σε δημοσίευμα της η Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, παρουσιάζει σήμερα το «Σχέδιο Γ» το οποίο εξήγγειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ. Το σχέδιο έχει ως εξής:

• Μεσόγειος: Ως αντιστάθμισμα στη συμφωνία μεταξύ Κ.Δ. – Ισραήλ για διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή, η Τουρκία θα αρχίσει μαζί με το ψευδοκράτος, εργασίες έρευνας και γεώτρησης μεταξύ των γεωγραφικών παράλληλων 28-32 στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην επίμαχη περιοχή της ΑΟΖ, ενώ αναφέρεται ότι έχουν δρομολογηθεί οι ετοιμασίες για σύναψη νέας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-ψευδοκράτους για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

• Αναζήτηση συμμαχιών: Κατόπιν ενεργειών της Άγκυρας, έχει παγώσει η συμφωνία που υπογράφηκε το 2003 μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ, ενώ η συμφωνία μεταξύ Κ.Δ.-Λιβάνου το 2007 έχει ανασταλεί λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ-Κ.Δ.. Η Βηρυτός, η οποία βρίσκεται σε ρήξη με το Ισραήλ για τα συμφέροντά της στα οικόπεδα 12-13, έχει ήδη αποστείλει διπλωματική νότα στα Η.Ε. για το θέμα αυτό.

• Οικονομικά μέτρα: Σε περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει τον αποκλεισμό της Γάζας και δεν ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το συμβάν με το πλοίο «MAVI MARMARA» τότε η Τουρκία, εκτός από την υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στην οποία προέβη, θα αρχίσει να λαμβάνει και οικονομικά μέτρα εναντίον του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό θα κλείσει το Iσραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα εφαρμοσθούν και μέτρα που θα πλήξουν τα οικονομικά συμφέρονται του Ισραήλ στην Τουρκία, όπως η μείωση των εξαγωγών σιδήρου και γεωργικών προϊόντων.

• Πολιτικά μέτρα: Εκτός από την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, στα πολιτικά μέτρα που έχει υπόψη της η Τουρκία περιλαμβάνεται και το κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ στην Άγκυρα.

• Διεθνής διπλωματική επίθεση: Η Πρωθυπουργία προετοιμάζεται κατάλληλα προκειμένου να ξεκινήσει μια διεθνή διπλωματική επίθεση, κατά την οποία θα εξηγήσει στο διεθνή παράγοντα τις τουρκικές θέσεις και θα δώσει απαντήσεις στην προπαγάνδα που ασκεί εναντίον της Τουρκίας το Ισραήλ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, επιδιώκει να παγιδεύσει το Ισραήλ. Η εν λόγω εκστρατεία αναμένεται να αρχίσει τις προσεχείς μέρες, ενώ σημειώνεται ότι η Άγκυρα, μέσα από τα Η.Ε. και την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), θα έχει στενές επαφές με τις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

• Μήνυμα προς τον ισραηλινό λαό: Η Τουρκία θα συνεχίσει να τονίζει εμφαντικά ότι δεν υφίσταται πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στις σχέσεις με την κυβέρνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπέντζιαμιν Νεντανιάχου.

http://www.sigmalive.com/news/international/416969

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου