Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Λοβέρδος: Η εφημερία είναι για να εξυπηρετεί τα επείγοντα και όχι για να εξυπηρετούν οι γιατροί τους πελάτες τους

Δομικές αλλάγες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου. Πρόκειται ουσιαστικά για τον νέο τρόπο διοίκησης του ΕΣΥ, στον οποίο θα υπάρχει πρόβλεψη και για τη λειτουργία των επειγόντων. Όπως κοινοποιήθηκε, η νομοθετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη μετά τις 15 Οκτωβρίου και θα αφορά το συνολό της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα 50 ΤΕΠ της χώρας θα κληθούν να λειτουργήσουν στα πρότυπα που λειτουργούν σήμερα τα επείγοντα του Αττικού Νοσοκομείου, με βραχιόλι διαφορετικού χρώματος ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Κατά πάσαν πιθανότητα, επιτροπή γιατρών ή εξειδικευμένος γιατρός που θα διαθέτει την εμπειρία και θα ορίζεται από τη διοίκηση κάθε νοσοκομείου, θα «φιλτράρει» τα περιστατικά με στόχο να έχουν προτεραιότητα οι ασθενείς που πραγματικά χρήζουν νοσηλείας και εισαγωγής στο νοσοκομείο και όχι οι «πελάτες των γιατρών», όπως τόνισε χαραχτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

«Η εφημερία είναι για να εξυπηρετεί τα επείγοντα και όχι για να εξυπηρετούν οι γιατροί τους πελάτες τους», υπογράμμισε ο υπουργός και σημείωσε πως ποσοστό 20% των ασθενών παραμένουν σε ράντζα -ενώ δεν θα έπρεπε- επειδή τα διαθέσιμα κρεβάτια έχουν δοθεί από το «παράθυρο».

Οι αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ θα αφορούν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά της καθημερινής διαχείρησης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε το παράδειγμα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τρία ημερήσια γεύματα των ασθενών κοστίζουν μόλις 4.10 ευρώ, όταν ο μέσος όρος για όλα τα νοσοκομεία είναι 15 ευρώ. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατασταση», είπε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πρόνοιας, Μάρκος Μπόλαρης, ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα βρεθεί στη Ζάκυνθο κλιμάκιο γιατρών, προκειμένου να ελεγχθεί η «λίστα της ντροπής των 700 τυφλών», που εισπράττουν το επίδομα τυφλότητας, παρότι «υπάρχουν δεκάδες καταγγελλίες ότι είναι υγιέστατοι», όπως χαραχτηριστικά σημείωσε ο υφυπουργός.

«Δεν κάνουμε περικοπές επιδομάτων για τις περικοπές. Θέλουμε να πάψουν να τα παίρνουν, όσοι δεν τα δικαιούνται», τόνισε ο κ. Μπόλαρης, οποίος αναφερόμενος στη συγκρότηση μητρώου προνοιακών επιδομάτων στο υπουργείο Υγείας, σημείωσε ότι αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βοηθήσει σημαντικά σε στοχευμένες παρεμβασεις και έλεγχους.

Μ. Κεφαλογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου