Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Δύσκολες ώρες περνά η Κύπρος, λέει ο υπουργός Αμυναςtitle

Η Άγκυρα επιδιώκει να στήσει σκηνικό έντασης στην Αν. Μεσόγειο με αφορμή τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου
Δύσκολες ώρες περνά η Κύπρος, λέει ο υπουργός Αμυνας
Νίκος Χασαπόπουλος


Λευκωσία 

«Περνάμε δύσκολες ώρες, είναι γνωστές βεβαίως οι προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Δ. Ηλιάδης για να προσθέσει: «Διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να υπερβούμε τις δυσκολίες».

Οι δηλώσεις αυτές του κύπριου υπουργού Άμυνας έγιναν μετά τις διαπιστώσεις σε Αθήνα και Λευκωσία ότι η Άγκυρα επιδιώκει να στήσει σκηνικό έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξαγγέλλοντας ότι θα αποστείλει φρεγάτες ώστε να εμποδίσει τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν την 1η Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αμπντουλάx Γκιουλ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πυκνώσει τις περιπολίες πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι η Τουρκία θεωρεί την Ανατολική Μεσόγειο (περιλαμβανομένης και της ΑΟΖ Κύπρου) «ανοιχτή θάλασσα». Με τον όρο «ανοιχτή θάλασσα» αφήνει να εννοηθεί ότι και η Τουρκία θα εφαρμόσει την αρχή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Τα τουρκικά πολεμικά θα πυκνώσουν τις περιπολίες τους

Και ενώ η ένταση προς το παρόν κλιμακώνεται με απειλές εκ μέρους της Τουρκίας (και καταγγελίες εκ μέρους της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση), η Άγκυρα άρχισε να βάζει φωτιές και σε διπλωματικό επίπεδο.

Αξιοποιώντας τις διάρρηξη των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, έβαλε την κυβέρνηση του Λιβάνου να καταγγείλει για άλλη μία φορά το Ισραήλ ότι διεκδικεί αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαγγέλλει επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, συμπτωματικώς τις ημέρες που πλησιάζουν να γίνουν γεωτρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβανος κατήγγειλε και τη συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ που υπέγραψε με το Ισραήλ.

Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα θαλάσσια οικόπεδα

Η Λευκωσία και η Αθήνα παρακολουθούν προσεκτικά την όλη κατάσταση, κάτι που κάνει και η ισραηλινή κυβέρνηση. Χθες έκαναν την εμφάνισή τους (σύμφωνα με την εφημερίδα«Φιλελεύθερο») στα θαλάσσια οικόπεδα 11 (Λεβιάθαν) και 12 (Αφροδίτη) μη επανδρωμένα ισραηλινά αεροσκάφη, τα οποία περιπολούν την περιοχή.
Οι Ισραηλινοί έχουν ενεργοποιήσει και το εβραϊκό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι των τουρκικών απειλών. Το εβραϊκό λόμπι συνεργάζεται στενά και με το ελληνικό, ενώ η Ουάσιγκτον επισήμως έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου να πραγματοποιήσει εξορύξεις εντός της δικής της ΑΟΖ.

Το ίδιο έπραξε και η Μόσχα, καλώντας μάλιστα την Άγκυρα να μην συνδέει τις γεωτρήσεις με την πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η Μόσχα, όπως βεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές, αποστέλλει και πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απειλεί η Άγκυρα και για την προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο

Οι απειλές της Άγκυρας έναντι της Κύπρου δεν σταματούν εδώ, αφού η Τουρκία (υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ) δεν θέλει με κανένα τρόπο να έχει την προεδρία της ΕΕ η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο του 2012, απειλώντας ακόμη να σταματήσει και τις προ ενταξιακές της συζητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου