Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

«Θέλουμε μείωση βασικού μισθού, αλλά δεν την επιβάλλουμε»...

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Διευκρινίσεις έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, περί απαίτησης της τρόικας να καταργηθούν οι κλαδικές και οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις.Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, έδωσε την εξής απάντηση:«Η τρόικα δεν ζητάει την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Για πολλούς μήνες διεξάγονται συζητήσεις για το λεγόμενο "μηχανισμό επέκτασης" και τις "ρήτρες προτίμησης". 
Αυτό που περιμένουμε από την κυβέρνηση είναι να αναστείλει το μηχανισμό επέκτασης για τουλάχιστον 3 χρόνια και να καταργήσει τη ρήτρα προτίμησης. Τίποτα από αυτά τα δύο δεν θα οδηγήσει σε κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.»
Ούτε ζητάει η τρόικα από την Ελλάδα να καταργήσει τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (οι οποίες καθορίζουν τον κατώτατο μισθό). Περιμένουμε από την κυβέρνηση να αρχίσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αξιολογήσει αν ο κατώτατος μισθός είναι κατάλληλος για τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μείωση των κατώτατου μισθού, αλλά δεν επιβάλλουμε μια τέτοια μείωση».
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου