Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«Αφήστε τη δημοκρατικότητα...!» έφη ο Φεουδάρχης Πάσης Κ. Μακεδονίας και υπεύθυνος Κορωνείας

Πρώτα κορώνες, μετά συμφωνία για τον κανονισμό της περιφέρειας

makedonia

Της Φανής Σοβιτσλή

20110115_00417-previewΑφήστε τη δημοκρατικότητα κατά μέρος και κοιτάξτε να σώσετε την Ελλάδα, όπου, ως κυβέρνηση, δώσατε την εξουσία σε έναν μόνο άνθρωπο, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που κρατά στα χέρια του την τύχη του λαού.
Το δηκτικό σχόλιο απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης στον πολιτικό του αντίπαλο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μάρκο Μπόλαρη, όταν ο τελευταίος, αναφερόμενος στον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, πρότεινε τη σύσταση επιτροπών στο επίπεδο του κοινοβουλίου, «για να είμαστε σοβαροί, αν θέλουμε πράγματι να παραδώσουμε μαθήματα δημοκρατίας».

Λάδι στη φωτιά που δυνάμωσε μεταξύ των δύο ανδρών έριξε στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος δήλωσε στην πρόεδρο Αθηνά Αηδονά ότι δεν έχει γίνει σωστή ενημέρωση για το σχέδιο του κανονισμού. «Αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να συστήσουμε επιτροπή που θα καταθέτει προτάσεις επί του κανονισμού, ανάλογα με τον τρόπο που λειτουργεί η διαδικασία στο κοινοβούλιο», τόνισε με έμφαση ο κ. Μπόλαρης.

Τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αντέκρουσε ο κ. Ψωμιάδης, λέγοντας ότι, σε πρώτη φάση, πρέπει να έχουμε τουλάχιστον έναν μπούσουλα για να λειτουργήσει το συμβούλιο. Ωστόσο δεν στάθηκε μόνο σε αυτό, καθώς συνέχισε ασκώντας κριτική στον κ. Μπόραλη περί των μαθημάτων δημοκρατίας. «Αφήστε τη δημοκρατικότητα και κοιτάξτε πώς θα σώσετε την Ελλάδα, την τύχη του λαού της οποίας έχει στα χέρια του μόνο ένας άνθρωπος (σ.σ. ο Γ. Παπακωνσταντίνου)», σχολίασε ο περιφερειάρχης, για να εισπράξει την απάντηση του κ. Μπόλαρη που τον κατηγόρησε για άστοχη και φτηνή παρέμβαση. Εν τέλει, παρά τους διαξιφισμούς μεταξύ και άλλων παρατάξεων, αποφασίστηκε η συγκρότηση 18μελούς επιτροπής (11 από την πλειοψηφία και 7 από την αντιπολίτευση) που θα καταθέσουν προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου.

Ναυάγησε ο Συμπαραστάτης
Στη χθεσινή συνεδρίαση, διοίκηση και αντιπολίτευση, μπορεί να τα βρήκαν μερικώς στον κανονισμό, δεν τα βρήκαν όμως καθόλου στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, έναν νέο θεσμό που εισαγάγει ο «Καλλικράτης". Για τη θέση τού Συμπαραστάτη, ο οποίος θα είναι στην ουσία σύμβουλος με πολλές αρμοδιότητες, αίτηση κατέθεσε ο Λουκάς Ανανίκας, που διετέλεσε γενικός γραμματέας του πρώην ΥΜΑ-Θ. Μάλιστα, υποστηρίζεται από σύσσωμη την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, ωστόσο για την εκλογή του απαιτούνται 47 ψήφοι - η διαδικασία γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Ως εκ τούτου, ο κ. Ανανίκας δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, καθώς οι σύμβουλοι της γαλάζιας πλειοψηφίας είναι 43 από τους συνολικά 71 του περιφερειακού συμβουλίου. Σύμφωνα με την πρόεδρο κ. Αηδονά, η εκλογή μετατίθεται πιθανώς για την ερχόμενη Δευτέρα σε ειδική συνεδρίαση. Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πάντως, δεν ανακοινώθηκε κάποιο πρόσωπο για την ίδια θέση.

Κόντρα και για την Κορώνεια
Τα αίματα λίγο έλειψε να ανάψουν στη χθεσινή συνεδρίαση και για την πολύπαθη λίμνη Κορώνεια, για την οποία η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το θέμα τέθηκε ως επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση της πρώην νομαρχίας για το ότι το μοντέλο ανάπτυξης που επιχειρήθηκε για τη λίμνη έστειλε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και ως εκ τούτου η Ελλάδα καλείται να πληρώνει ημερήσιο πρόστιμο 100.000 ευρώ. «Η χώρα απολογείται επειδή έχει καταστραφεί η Κορώνεια, και δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε ένα ευρώ λόγω της πολιτικής που ασκήσατε», δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη κ. Ψωμιάδη. Δήλωσε δε ότι η πρώην ΝΑΘ είναι μία από τους ενόχους στο έγκλημα που συντελέστηκε, καθώς, βάσει της σύμβασης που υπέγραψε το 2005 με το Ταμείο Συνοχής, ορίστηκε ως φορέας υλοποίησης των έργων.
Ο περιφερειάρχης, με τη σειρά του, απάντησε πως ο κ. Τρεμόπουλος ψεύδεται, διότι, όπως είπε, η ΕΕ έχει αναγνωρίσει το έργο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ενώ αποδίδει σοβαρές ευθύνες στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.


Μπούμερανγκ το χαράτσι
Περί τις 2.400 δίκες εκκρεμούν στο διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για το ζήτημα των τελών β΄ κατοικίας στη Χαλκιδική. Το τέλος επιβλήθηκε το 2000, για να καταργηθεί το 2007, ενώ οι δικαιούχοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ όπου προσέφυγαν. Παρόλα αυτά παραμένουν εκκρεμότητες λόγω προσφυγών τα δικαστήρια από ιδιοκτήτες που ζητούν την επιστροφή των ποσών που είχαν καταβάλει.
Έτσι, για να αποφευχθεί η επιβάρυνση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -διαδέχτηκε τη νομαρχία Χαλκιδικής- με 972.000 ευρώ, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Γιώργος πρότεινε την ακύρωση της εγγραφής στους βεβαιωτικούς καταλόγους για όσους εκκρεμεί το «χαράτσι» και μέτρα ώστε να μην εκδικαστούν οι υποθέσεις. Σημειώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικών αφορά την επιβολή τέλους β΄ κατοικίας ποσού για μία τετραετία ύψους περίπου 176 ευρώ.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Το μήνυμα του Βερολίνου για τη διάσωση της Ελλάδας

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=41232
Θα δεχθείτε τους όρους που θέσαμε κι εμείς θα δώσουμε τα λεφτά που υποσχεθήκαμε. Αλλιώς...
24 Φεβ 2011 - 07:25
Picture 0 for Το μήνυμα του Βερολίνου για τη διάσωση της Ελλάδας

Είναι πλέον ξεκάθαρο. Η Γερμανία έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην διάσωση της Ευρώπης, αλλά υπό τους όρους της. Όπερ σημαίνει ότι αν οι χώρες - μέλη της
Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της, τότε κι αυτή δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης.
Είτε αυτό λέγεται ευρωομόλογο είτε λέγεται ταμείο είτε δευτερογενής αγορά. Το μήνυμα αυτό ήταν ξεκάθαρο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός κ.Γιώργος Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ. Η τελευταία, ωστόσο, έσπευσε να δώσει και μια "ανάσα" στην ελληνική αποστολή
τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται να λάβει επιπλέον μέτρα. Μάλιστα, αυτό ειδικά το σημείο το τόνισε ιδιαίτερα, θέλοντας να καταδείξει τη γενναιότητα αυτών που έχουν ήδη ληφθεί.
Το θέμα, όμως, είναι αν θα εφαρμοσθούν κιόλας. Κι αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο το οποίο ήθελε να καταδείξει κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τον έλληνα πρωθυπουργό. Το Βερολίνο, σε κάθε περίπτωση, κατέστησε σαφές ότι για να βάλει το χέρι στην τσέπη θα πρέπει η υπόλοιπη Ευρώπη να δεχθεί την εναρμόνιση του φορολογικού της καθεστώτος με το γερμανικό και σε ορισμένες περιπτώσεις να περάσει η συνταγματική κατοχύρωση των δημοσιονομικών στόχων. Αλλιώς, στις συνόδους κορυφής του Μαρτίου δεν πρόκειται να συναινέσει στην επικύρωση οποιασδήποτε λύσης με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Είναι λύση η «επιχειρηματικότητα ανάγκης»;

VORIA.gr
Το πλέον αποθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι «επιχειρήσεις ανάγκης» έχουν πολύ χαμηλό βαθμό στην καινοτομίας προϊόντος
17 Δεκ 2010 - 04:05
Picture 0 for Είναι λύση η «επιχειρηματικότητα ανάγκης»;

Το όνειρο των Ελλήνων, από τη στιγμή της ίδρυσης του κράτους πριν από 180 χρόνια, ήταν η πρόσληψη στο δημόσιο. Κι αυτό, σε πλήρη αντίθεση με τα επικρατούντα κατά την αρχαιότητα, όπου τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων κατελάμβαναν οι δούλοι!
Μάλιστα, τότε δεν σφράγιζαν έγγραφα, αλλά τους… σφράγιζαν στο μέτωπο, για να διακρίνονται από τους πολίτες. Ο Μεγάλος Αδελφός είχε από πού να πάρει ιδέες (για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, οι δούλοι στον αρχαιοελληνικό κόσμο θεωρούνταν υπηρέτες και καμιά ομοιότητα δεν υπάρχει με τη δουλεία της Ρώμης και του μετέπειτα κόσμου).

Να όμως, που η ανάγκη αλλάζει τα ειωθότα. Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΙΟΒΕ, το 17% του ενεργού πληθυσμού της χώρας, πιεζόμενο από την οικονομική κρίση, αναζητά διέξοδο στην «επιχειρηματικότητα ανάγκης». Στο είδος δηλαδή της επιχειρηματικότητας, που προτιμάται όταν κάποιος επιχειρεί, επειδή δεν έχει άλλες επιλογές και αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζήτησε, μάταια, να εισέλθει στην αγορά εργασίας. Αυτό το 17% -δηλαδή 1,2 εκατ. άτομα- αποτελούν το 50% όσων σκοπεύουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο την επόμενη τριετία, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας πενταετίας.

Τι συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Το εφάπαξ από τη σύνταξη των γονιών ή οι οικονομίες δεκαετιών, διατίθενται για να φύγει από την ανεργία ο νέος, ανοίγοντας ένα κομμωτήριο στην κόρη ή ένα μπαράκι στο γιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, παρά την κρίση ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που κλείνουν!

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 στο ΕΕΘ καταγράφηκαν 2.279 νέες εγγραφές μελών και 2.100 διαγραφές. Το ισοζύγιο είναι θετικό, μόνο που κλείνουν παραγωγικές επιχειρήσεις και ανοίγουν επιχειρήσεις ανάγκης, με μέλλον αβέβαιο κατά κανόνα. Σε μικρό δρομάκι υπάρχουν 3-4 κομμωτήρια και 3-4 μπαράκια. Λαμβανομένου υπόψη, ότι σε κάθε 20 πολίτες της βορειοδυτικής Ευρώπης αναλογεί ένας επιχειρηματίας, ενώ στην Ελλάδα πέντε περίπου, θα έλεγε κάποιος ότι αυτό οφείλεται στο "ελληνικό εμπορικό δαιμόνιο". Μόνον που δεν είναι έτσι, διότι οφείλεται σε εγχείρημα με αβέβαιο μέλλον και κατά κανόνα θλιβερό.

Αυτό είναι φυσικό. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει πλήρη γνώση του αντικειμένου της επιχείρησης. Η αποφοίτηση από σχολή κομμωτικής, με ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία, δεν αποτελούν επαρκή εφόδια του επιχειρείν. Ούτε η πολύωρη παραμονή κάποιου σε μπαράκια ως θαμώνας, του δίνει τη γνώση και τις εμπειρίες για να βρεθεί από την άλλη πλευρά του ταμείου.

Εκείνο που συμβαίνει, είναι ότι ο κάθε «επιχειρηματίας ανάγκης» θα πρέπει να ανταγωνιστεί τους όμοιούς του -και όποιος αντέξει- ζημιώνοντας ταυτόχρονα τους παλαιούς και καθιερωμένους επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικό δε είναι, ότι δεν προηγείται έρευνα αγοράς για να επιλεγεί η σωστή τοποθεσία για έδρα της επιχείρησης. Όπου βρεθεί, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες.

Το πλέον αποθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι «επιχειρήσεις ανάγκης» έχουν πολύ χαμηλό βαθμό στην καινοτομίας προϊόντος. Το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρεί ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι εντελώς νέες για όλους τους πελάτες, στους οποίους απευθύνονται, υποχωρεί στο 13,1% και είναι χαμηλότερο του μέσου όρου των χωρών καινοτομίας (16,7%) αλλά και του συνολικού μέσου όρου των χωρών του GEM (17,2%). Ταυτόχρονα, σχεδόν οι μισοί επιχειρηματίες αρχικών σταδίων παραδέχονται πως τα προϊόντα τους δεν παρουσιάζουν καμία πρωτοτυπία.

Το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το αρχικό κεφάλαιο εξανεμίζεται, το «ενοικιάζεται» αναρτάται στην τζαμαρία, ώσπου κάποιος άλλος νέος να βρεθεί στην ίδια θέση, με τα ίδια όνειρα, αλλά μπορεί και με την ίδια κατάληξη. Ποια άλλη επιλογή όμως, έχει κάποιος που δεν θέλει να απομακρυνθεί από την Ελλάδα; Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν μεταναστεύσει, οι συνθήκες θα είναι καλύτερες, χωρίς να διαθέτει κάποια εξειδίκευση.


Ο Μακεδών

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ιστορικό έγκλημα στην Βεργίνα…

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011
 
...με την υπογραφή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού


Συνεχίσαμε την έρευνά μας για το θέμα των Σκοπιανών εκπαιδευτικών που κάνουν οι ίδιοι τις ξεναγήσεις στον Ιστορικό χώρο της Βεργίνας.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες (Έλληνες και τουρίστες) στην Βεργίνα συχνά πυκνά έχουνε γίνει μάρτυρες προπαγανδιστικής συμπεριφοράς Σκοπιανών κατά την επίσκεψή τους στα αρχαία της περιοχής. Αυτό γίνεται χρόνια τώρα και κανείς δεν το αμφισβητεί. Σχόλια του τύπου ”Ήρθαμε να επισκεφθούμε την γη των προγόνων μας” ακούστηκαν πολλές φορές.

Μάθαμε από Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται την Βεργίνα, συχνά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ότι μαθητές των Σκοπίων που επισκέπτονται τα αρχαία της Βεργίνας δέχονται ξενάγηση από σκοπιανούς εκπαιδευτικούς…..! Το αρχικό μας θέμα είναι εδω

Από την ημέρα που ανεβάσαμε το θέμα το ερευνήσαμε και ιδού τι βρήκαμε…

Διαβάσαμε την εγκύκλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού



Στην εγκύκλιο("κλικ" στα έγγραφα) αναφέρεται ότι δικαίωμα ξενάγησης χωρίς αμοιβή έχουνε οι παρακάτω…



Η δεύτερη παράγραφος το λέει ξεκάθαρα. Οι εκπαιδευτικοί άνευ αμοιβής μπορούνε να κάνουν την ξενάγηση των μαθητών τους ΕΦΌΣΟΝ λάβουν την άδεια ξενάγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού !!!

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι Σκοπιανοί Εκπαιδευτικοί ΕΙΝΑΙ οι ξεναγοί των μαθητών τους, υπάρχει κάποιος στο Υπουργείο Πολιτισμού ο οποίος έδωσε άδεια για προπαγάνδα εναντίον της ιστορικότητας της Ελληνικής Βεργίνας και Μακεδονίας? Υπάρχει κάποιος αφελής στο Υπουργείο Πολιτισμού που θεώρησε ότι οι Σκοπιανοι καθηγητές και δάσκαλοι θα κάνουν ξενάγηση στους μαθητές τους μιλώντας για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ή θα προπαγανδίσουν?
Είναι όντως έτσι και εάν τους έχει επιτραπεί να ξεναγήσουν γιατί δεν τους το απαγορεύουμε?

Διότι αγαπητοί αναγνώστες εάν το Υπουργείο εκδώσει τις άδειες μετά την απαίτηση των σκοπιανων κανείς που εργάζεται στον χώρο της Βεργίνας, δεν έχει δικαίωμα να τους σταματήσει αν και κατά την προσωπική ταπεινή μου άποψη δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται η είσοδος όχι απλά στον Νομό Ημαθίας αλλά σε ΚΑΝΕΝΑΝ Μακεδονικό αρχαιολογικό χώρο!

Θα μπορούσε κάποιος ”υπεύθυνος” να απαντήσει στις απορίες μας ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει το μείζον αυτό θέμα?

Το τσακάλι της Βέροιας

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Low barometric over the Balkans

  
Friday, 11 February 2011

Whatever is happening in Tunisia and especially in Egypt raise justified attention of the international community because it may change dramatically the geopolitical map of the world-not only the Arab world. At the same time, however, compounding events at each Balkan country are threatening potential geopolitical balance in the eternal "Powder keg of Europe". Kosovo, Bosnia, Montenegro, Albania, Macedonia and Bulgaria are facing, to varying degrees, but in the same direction, the same phenomena that are experimenting with the political system, the supposed ' European ' identity, even consistency.
The always unstable this neighborhood of Greece is given and the predominance of legitimate institutions of the European Union, the Atlantic Alliance and, most importantly, the United States. At the same time, however, increase significantly influence the Turkey and Islam, China and involved in Israel and Russia, in direct competition with Americans, investing strategically to Russian gas pipelines and oil in the direction of the European Union.
These six are endemic Balkan countries and act cumulatively political corruption in interrelation with organized crime, the question of power and civil institutions of all against all the other, reciprocal claims between neighbouring countries national with ethnic minorities, economic vulnerability and vivid even legacy of the Communist regimes. The bleak reality of support and unroll what come daily in each country as briefly as follows:

Bosnia:
Three synomosponda Länder in fragile packaging. Remains as yet only State international protectorate. The Republika Srpska is turned to the Motherland Serbia while the Bosnian Croat Federation-Croats severing the Motherland Croatia and Bosnians Muslims to Islam and Turkey. Each electoral process, such as the recent, develops a theoretical life or death, and by definition cannot be put into operation an, rudiments, democracy. All hanging by a thread and foreign governments recommend laud State Assembly Serbs, however, reject threatening with secession.

Kosovo:
newest independent State in the Balkans would not exist or you may be able to survive only as an international protectorate. Any remaining Serbs in the North with a focus on divided city Mitrobitsa and in direct contact with the mother Serbia does not recognize the Member, while the remaining Serbs in the southern Serbian enclave of Kossovo try to incorporate in the institutions to little effect. But the quality of Kosovar institutions  were exposed during the elections were held on 12th December 2010. The election results were announced on January 31, 2011. According to a report of the Council of Europe, the winner of elections (less than 33%) Prime Minister Hashim Thaçi, a warlord national hero, who had systematically participated in massive trade in human organs cutting up Serb prisoners, civilians as well as soldiers, while he is still profiting sitting atop of power, from drugs, firearms and human beings.
The American military bases Bond Steel border Kosovo-Skopje, is the largest in Europe.
The Kosovo Albanians think their country's Albanian ΄Ethnoys matrix and themselves above the Albanians of neighboring Albania and the neighboring Member of Skopje. With European funding last year launched an international motorway which unites the capital Pristina in Tirana and the Adriatic, while this year announced new Tollway 55 mm that will unite the Pristina in Skopje-most populous city with a population of Albanians throughout the Balkans. Both road axes between Albanians of the three neighboring countries.

Albania:
the opposition denounces the Government's electoral fraud, dictatorship and corruption. Massive demonstration of protest in Tirana on Friday 28/1 Hard clashes between the police and demonstrators, killing three people. The next Friday 4/2, the opposition has unleashed new demonstration. The country joined NATO and seek accession to the e.u., but considers it insufficient even the minimum criteria. American foundations have installed Meanwhile Albanian coast of the Adriatic. At the same time the nationalist movement that claims openly unity with Albania, Greek Epeiros and part of Western Macedonia of Greece as well as the western part of the State of Skopje, Kosovo, Sandjak of Montenegro and Serbia in the Presevo Valley. Albanian delegations from these areas and Tsams made on 2/11 Large demontration in Tirana, which showed the ' Map of Physical Albania ". Kotsa Danna, Director of the Institute for regional forecasts, based in Tirana, stated that "a new Albanian State will be created by 2013". On 18/11 the Balkan Centre, based in Tirana, has announced that, in accordance to a poll, 62,7% of Albanians in the Balkans favour Greater Albania. Prime Minister Sali Berisha said that Albania does not seek to change the border but invitation for membership into the European Union  but he demanded that the Skopje government stops to violate the rights of its Albanian citizens.
Islam exerts influence on the Ghegk Albanians in the North. In the South, the land of the Albanian Tosks, Muslims and Christians are a-religious and they have always been in close contact with Hellenism. More than 500.000 Albanians are working permanently in Greece and many of them actively participate in Greek society. Albanian immigrants in central Europe control powerful criminal networks trafficking in drugs and arms. America Act is a strong Albanian lobby.

Montenegro:
with a population of approximately 750 thousand, this country split recently from Serbia ending all aits ccess to the sea. Power was monopolized by the leader of the independence movement Miloš Tzoygkanobits although from the outset he has been accused in Italy for massive cigarette smuggling. For this reason Montenegro acquired in the Balkans the nick name "Malboroland"! December 2010 Tzoygkanovic has been forced to surrender power accused that he also sold the country wholesale to Russian businessmen and one Bank to his brother. In the country lives a strong minority of Albanians.

Skopje:
Prime Minister Nikola Grouevski leads a strong group BMRO-DRMNE, i.e. 'The internal Macedonian Revolutionary Organisation - Democratic Party for National Association of Macedonia ' which, at least ideologically, seeks a "Unified Macedonia» into which 'must' be attached the Greek 'Aegean' Macedonia, Bulgarian Pirin Macedonia and Western territories of Albania. Presided over an escalation in the frenzy of the ' Makedonism ', anti-Hellinism and 'antiquization' with references to Alexander the Great and building of extravagant monuments. Skopje claims 'Macedonian" minorites in Greece, Albania, Bulgaria, Bosnia and Kosovo. For the first time the now challenged Prime Minister has been accused of exercising a dictatorship, imprisoning opponents and as being the godfather of corruption. From November 2010 the opposition parties, Slavic and Albanian alike, renewed rolling opposition protests across the country and already have pulled out of the Parliament House saying that they will not return until the Government called for new elections.
The American Embassy in the capital Skopje, with 3,000 employees, is the largest in Europe, which  includes a base for electronic warfare and espionage. American oil and gas pipeline from the Caspian will across the country. Meanwhile networks of international drug trafficking, weapons and goods operate freely. The western part of the State and half of the capital is controlled entirely by the Albanians and the influence of Turkey and Islam is growing. Recently Israel entered into the game.
Information published in Skopje last quarter of 2010, illustrating the situation in areas without limitation as follows:
Albanian: 5/10 leaders of the Albanian require the Government to erect monuments Albanian heroes next to m. Alexander and to organize a permanent exhibition of Albanian History at the Museum of BMRO. 14/10 The opposition Albanian parties organize protests and denounce the Coalition Grouefski-Achmeti ' Antialbanian and anti-national ' policy. 19/10 Permanent remain at the stage of Tetovo huge banner with inscriptions "don't call me Macedonia, call me Illyrida" and "United States of Albania". 2/11 betting basketball, a suburb of Skopje, fans singing the anthem of great Albania. 15/11 Two thousands of Albanians are protesting outside Parliament to protest against the Government Grouefski distortion of the upcoming population census with hundreds of thousands of Albanian immigrants abroad. 23/11 unique Albanian Party supports the Grouefski is DUI Ali Achmeti. Recently divulged confidential documents of the German services indicate that Ali Achmeti was an agent of the Yugoslav secret services and spied on the Albanian immigrants in Germany, Belgium and Sweden. Museum of the Albanian alphabet is announced in Monasteri. 28/11 Albanians celebrated the Day of the Albanian flag. Founding of a new party "Albanian Association ' which declared that it seeks to dissect the State into autonomous cantons. 1/12 the Albanian Party ' New democracy ' denounced the Government for fraudulent anti-Albanian law that is organizes rigging plan for the population census  in April. 28/12 The monumental Piazza Skenterbei in old Ottoman Bazaar in the capital, Skopje is ready.
Turkey: 29/10 A group of Turkish and Slavs entrepreneurs decided to intensify economic cooperation between the two countries, which, after a couple of years, you need to reach one billion dollars. Turkish businessmen to build Student at the University of Stip where already 100 students from Turkey and are interested to subscribe other 3000. 21/12 The Turkish citizens in Skopje for fourth year commemorating the Day Teaching of Turkish. 24/12, Turkey's Minister of defense, Beznti Gionoul, officially visited Skopje and met all its leadership. He donated to the FYROM army six military vehicles and an electrical generator. Sign a new agreement that provides military cooperation, Turkish help DOL 900000. Skopje. ' Turkey is one of the most important strategic partners of Slavo-Macedonia. Proof is that until now we granted financial aid 16 million. euros, "said thecolleague of Zoran Konianofksi. 3/1/2011 the Grouevski announces that  hekeeps the contract with the Turkish company TAV Airports Holding which, in accordance with the lasted concession, took the reconstruction, development, use and maintenance of both airports ' Alexander  the Great' and ' Apostle Paul of Achrida with construction of a Commodity at the Airport, and  with a total investment in Stip of 120 cm.

Islam 28/9 A group of 70 Othomanologists  rewrite history at an international symposium at the University of the city Biletsik. All share the view that Western historians have been partial and misinterpreted the Ottoman history. "But studies suggest that these allegations are not true. Bringing together scientists from many countries, we want to make the first steps to rewrite the Ottoman History», he emphasized the Rector of University. 14/10 In "Macedonian Academy of Sciences and Arts" starts the Fourth International Conference on Islamic culture in the Balkans under the auspices of the President of the Republic Ibanwf. The organisation has the research centre of Islamic History, Art and culture based in Istanbul. Topics: procedures for development of Islamic civilization, the multicultural coexistence, cultural and educational institutions, the Islamic heritage of architecture, urban design, art, language, literature etc. 2/10 Oyachampites Muslims might eventually become regional threat. Now their organisations launder money in Macedonia with the ultimate aim of the Europe, warns the eidisegorafia. 9/11 the Muslim Prefect of Strouga Merko Ramiz, defends the mosque in (previously Hellinovlachik) Upper Belitsa and opposed to the decisions of all government departments. «When you destroy the entire Islamic community ofStroygka, then you can break the mosque", he said. 16/11 Groyevski congratulated the leaders of the Muslim community in the country and called on all Muslims in the country "to work for a multinational, multi-cultural society. ' 18/11 Staiit Harvest report says that the State estimated  the Orthodox Christians in Skopje at 65% while 32% are Muslims. 3% are Catholics, Protestants and Jews. 14/12  two Shrines of the Bektashi Muslims are being restored in Tetovo: Meϊntani (House of prayer), completed, and Arabat baba Teke. 16/12 Islamic community wants a TV station, and so do the Orthodox and Catholic Churchs. 23/12 the Turkish Minister without portfolio Faroyk Tselik promised in the Islamic Community to fund the restoration and permanent use of othwmanikwn buildings in the old Bazaar of Skopje "the community is to maintain the modern Islamic culture and to protect the cultural heritage of Muslims."
Israel: 28.12.10 the Defense Ministry and the Israeli airline Elbit Systems, one of the largest construction companies in the defense electronics, signed an agreement to create a centre of training pilots. The benefits will be in five years. The Ministry of Defence will contribute 5,3 cm euros a year, will contribute and Elbit Systems.
Corruption: 21/9 daily newspaper Dnevnik: gives thanks to Government Ministers, members and directors of State institutions that have spent more the largest portion of the budget, worth 2,5 billion. 11/9/11 Commission on anti-corruption calls for prosecution of Tserbenkofski, head of the social democratic Union. 7/12 ' draft ' Skopje 2014 "is a symbol of corruption, crime, the waste of public funds, the dictatorship. Synonymous with the characteristics of this diekiryxe the Government ', John Makrantoyli of the social democratic Union. 10/12 Nova Makedonija Newspaper: ' Fight only with words corruption which is treated as a domestic animal. There are few results in the fight to eradicate this national sport, which generates the few, but it weakens the fabric of society, the economy and the State. It is rather strange that when the international anti-corruption Day, yesterday, a single call mentioned corruption in public health practices, despite the fact that people complain that they first have to pay to see a doctor. " 15/12 Postponement of the trial of former spy Chisen Mousliou, who is accused of falsified records of BMRO political opponents. The Minister has not occurred at the trial Milefska of Igor Ibanofski, whom she sued for defamation because revealed that ' lost ' tender documents for the scandal ' draft Skopje 2014 "for which the Ministry of Home Affairs blames three officials. 22/12 Bane Tsbetanof, former Director of the Office for the fight against money laundering black money: ' the Government is part of organized crime. " 29/12 the social democratic Union filed a complaint against criminal acts the Interior Minister Giordana Giankoupofska and the Director of the Department of revenue Goran Trajkovski. 29/12 the Commission for the transparency requested by the Public Prosecutor to bring lawsuits against the former Minister for agriculture and current Ambassador in the country in Ukraine, Atso Spasenoski, about the issue of construction of the hydroelectric power station "Zletobitsa". Only 13 of 36 directors of clinical Skopje have declared their income in State Commission against corruption. 3/1/2011 Prime Minister assures us that he has worked on the case for the scandal of EUR 750 000, but the Government took in drawer over a year. El Dorado scandals culture. Voluminous amounts for statues spends the ruling party. Artists only by party list. 4/1 The Department defended the Pero Stogianofski, Ambassador to Australia, where the former girlfriend was arrested by the authorities for robbery and blackmail. The Ministry argues that ' it was a usual robbery» 22/12 without either one day diplomatic experience the Bele Trpeski, 28 years old, he was appointed Ambassador of the country in Albania. 5/1 Raises suspicions that seven of the 22 members of the Government have abused their position.
Gagging the press: 21/10 ' journalists in Ghana, Tanzania and Uruguay is freer and safer than those in Macedonia», announced by the international organization Reporters without borders. 26/11 Raided groups economic survey and police on channel A1 to check fraud and money laundering black in combination with six companies of Beligia Ramkofski. Vehement reaction of journalists and opposition. Concern expressed by Brussels. 16 executives and journalists were arrested. 27/11 Demonstrations against the gagging of journalists from the Government made in Strumica, Achrida in Veles, Prilep and Gkostibar, in plasteia Skentermpei in Skopje. 28/11 foreign ambassadors in the country and the prosecutor investigating the claims of the owner of A1 ads of the ruling party paid from the State budget. 28/11 article: With money from the State budget the Government raises the media ransom. 29/11 journal Nova Makedonija blames journalists of A1 TV that can lead the country into civil conflict, instability and dictatorship.

Bulgaria:
a member of the EU and NATO. Powerful American bases in Bulgarian Black Sea coastline with peak oil of the Caspian Sea. Central and weak gateway strategic corridor of Turkey in the Balkans. In his book ' Strategic depth ' Professor Ntaboytogloy, Foreign Minister of Turkey and architect of neo-othwmanismoy, writes: ' and the Turkish Muslim minorities in Bulgaria, Greece, Macedonia, Bosnia, Kosovo, Sandjak and Romania are important elements of Balkan politics of Turkey "(p. 200) ' zone exikneitai from Bihac, Bosnia, Kosovo, Sandjak, Albania, Macedonia, Bulgaria, Kitrtzali Western Thrace leads in Eastern Thrace, and it has the character of vital artery for the geopolitics of Turkey" (sel477) The Demographic Policy in Sofia has announced that by 2050 the Bulgarians will become a minority in their own country. In accordance with international elements in Bulgaria live 6.655.210 7.928.900 people: 83,9% Bulgarians, 9.4% Turkish, 746664-Roma 370908 Roma 4.7% and nine still small national groups and  unspecified 86000. 82,6% Orthodox and Muslims 12,2%. The Turks and Roma have triple birth index. Until the previous elections the Turkish Party co-governed in all post-communist governments.
The last quarter 2010 flooding publications and policies of complaints in Sofia refers to interrelation of politics organized crime, smuggling and theft of public funds. The centre-right government Borisoff in a frontal collision with the Socialist President of the Republic Parvanoff. The Foreign Minister has revealed that 45% of practising diplomats were agents of the Bulgarian Communist secret service as President of the Republic was invited by the Government but refuses to dismiss. Two Ministers resigned because he also had a Borisoff done in secret services of Zivkoff.
External debt of Bulgaria amounted to just EUR 4.8 billion, but represents a percentage 14.3% of GDP and decision of the European Council, the Government is obliged to take harsh measures such as freezing of salaries and pensions, an increase of insurance contributions, retirement ages and taxation, fight against corruption etc. the system security and health threatened with collapse and the rake is calculated to 37.7% of GDP. It was found that a total of 285301 companies operated only 30%. The average wage is 14 times smaller than the average for the EU, as well as the standard of living. Considered unacceptable the monthly cost of living which amounted to 260 s.a. (502 leva) in September. However, approved expenditure leba 1 billion (approx. EUR 520 million euros) for the purchase of military aircraft. Increased by 20% the ΄Ellines made in Bulgaria and winter holidays Cagliari 2010 decreased by 55% Bulgarians visitors to Greece.
Washington and Moscow farmers in Bulgaria for the installation of energy pipelines. On 29/11 published on the website WikiLeaks privacy document with which the US Government in 2009 called its Embassy in Sofia to monitor and report about corruption, the power of the country, law enforcement, corruption and organised crime, financial stability, economic growth, money laundering, violations of human rights, particularly minorities, and the activities of the police. The Washington concerned especially for energy security and international relations, Bulgaria-Russia relations and energy dependence, the biographies of Bulgarian officials and co-operation with Russian officials and businessmen. After the Bulgarian Prime Minister aborted essentially the Russian pipeline Burgas-Alexandroupolis. One month met twice with Richard l. Wine, American Secretary of State for the Eurasian area.
The publications of the Bulgarian Formula in the last quarter 2010 survey the situation in the following areas:
Corruption: 18/10 Interior Minister Tsvatan Tsvetanov gave explanations of six appartments. He said that some were purchased with a loan which he is paying off, while the rest belonged to the family. After the thick national agency Revenue will check for months, the estate. 19/10 Prime Minister B0oriswoff supported back Interior that is linked to the leader of the gang "Octopus" and tried using this to clean up 1 million euros. This has been undercover agent Aleksei Petrov, evolved into a businessman, was a Professor, has been convicted and shortly after the release party, joined will law and Justice (RZS). The political manifesto of subscribe to professors at the University of national and world economy, where Petrov taught before being arrested. Interior Minister Tsvetan Tsvetanov accused the President of the Republic, Georgi Parvanov that supported the business activities of Petrov and has relationships with criminals. The President rejected accusations by the Minister. Later the Petrov announced that perhaps is President-elect of the Republic in 2011. 19/10 the Ministry of Interior is investigating the unprecedented theft 340 k. gold, silver and Platinum from three different vaults of the airport of Sofia. Metals, worth 9 million euros had been arrested on 19 August when five people tried to carry undeclared in Turkey. 22/10 arrest Do Stoyanov leader of a criminal organisation "the Killers" and Chairman of the Bulgarian Wrestling Federation Wrestler. Before, the other members were arrested. 16/12 ' 45% of the ambassadors of Bulgaria is a former agents of the secret services of the Communist regime. I refuse to continue to live in this soap opera, which holds 20 years ", stated the Foreign Minister Nikolai Mlantenoff, who accused the President of the Republic that 50% of Ambassadors appointed while were members of the State security, as was the President himself Parbanoff. 18/12 Bozidar Dimitrof Diaspora Minister resigned because he disagrees with the dismissal of diplomats were secret agents on communism, as it was the same. The Dimitroff known historian who specializes in Bulgarian medieval history, Ottoman Bulgaria and Macedonian question. Is Director of the National History Museum. 20/12 Secretary Pablin Dimitrwf submitted his resignation because he was an agent of the Communist security.
23/12 the Association of Former Intelligence Agents and Security Association request the resignation of Foreign Minister Nikolai Mlantenwf as revealed that half of the diplomats were formerly agents and because it is a matter of principle that are interlinked diplomatic agencies and secret services. The Cabinet decided to withdraw all diplomats former agents. Right of dismissal, however, is only the President who refuses. To become an Ambassador must have 15 years of diplomatic service, in which case the number of people with these skills are limited. 30/12 Mpozintar Nalntzief, senior agent of the Bulgarian State Agency for national security DANS resigned after he was arrested for leaking classified information to Alexei Petrwf, a former agent of DANS. 3/1/11 a portion of 160 million. Euro for Bulgaria's accession to the Schengen Zone, stolen in accordance with the former Interior Minister Roymen Petkwf who resigned on 13 April 2008 after a series of scandals and allegations of corruption and organized crime. He added that grew huge cigarette smuggling, fuel and drugs. 2/12 US Ambassador James Oyarlik announced that the visa of former Interior Minister Roymen Petkoff has been canceled because of the ongoing investigation into criminal activities after a series of scandals and allegations of its links with organized crime and corruption. 9/12 according to Transparency International's survey, 30% of the Bulgarian considers that corruption in the country has increased in the last year, 42% remained stable and feels that 28% have been reduced. Most corrupt institutions – top 5 – the Bulgarians consider political parties (4,1), Parliament (3.9), police and businesses (3.7) and the media (2,9). 5/1/11 Was taped telephone conflict of the Ministers of Interior Tsvetanoff and finance Simeon Tzankwf in which the Director of customs service reported that the Banio Tanof Tsvetanoff the presses and gave a list of what companies need to monitor and what not to customs.
Turkey: 21/9 Turkish movement for rights and freedoms (DPS) will be reported to the European Parliament and the Council of Europe to attack members of the party Attack (Ataka) in Arch-Mufti and in moufti 'scity Razgrad. 4/10 Erdogan arrives in Sofia with the Minister of energy and natural resources Taner Yıldız. Issues of bilateral talks is the construction of a new dam on the River Tundzha and compensation of the offspring of the Bulgarian refugees who abandoned property in European Turkey, in accordance with the agreement of Ankara in 1925. The issue was raised by Minister Bozhidar Dimitrov suggesting Expatriate Bulgarian, otherwise, be exercised veto to e.c. Erdogan: "these claims are not in keeping with the spirit of friendship and cooperation between the two countries '. To VMRO-BND blames Government that supports unconditional Turkey joining the EU. At least a million people signed a petition for a referendum for the veto. Fear that the Bulgarian economy will pass into the hands of the Turks. Erdoğan scrubbed last minute scheduled meeting with the leader of the Turkish Movement for rights and Freedoms, Ahmed Dogan. but he met with arch-mufti Nedim Gendzhev and Kasim Dal former Deputy Dogan. 18/10 the Supreme Administrative Court appeased the Ahmed Dogan received high remuneration as a consultant in hydro projects, while his party was in power. The former Mufti of region Smolyan, Hayredin was sentenced to three years ' imprisonment Hatin and fined 10,000 leba to buy votes in favour of Turkish movement. 28/10 Transport Minister Alexander Tsvetkov in Beijing. China invited Bulgaria to participate in a project between China and Turkey to build high-speed rail connecting the far East to Europe. The invited Chinese investments Tsvetkov in the transport and infrastructure of Bulgaria and stressed the importance of Bulgarian ports for China. 25/12 Israel seeks to promote in its relations with the Balkan countries, including Bulgaria, as compensation for the rupture with Turkey, an emerging power. 5/1/11, the Austrian magazine Der Standard says that 70 Turkish way win for the Balkans and change the negative image that the Balkan Nations had for the Turks. The Turkish film industry helps the Turkish diplomacy and now is the new tool of geopolitical-othwmanisti Ahmed Ntaboytogloy.
Islam: 7/10 Muutlu, Imam Saud from verse Sarnitsa, accused by the Prosecutor of the city of Pazardzhik as leader of the extremist organisation Al Waqf al Islami. The offices of the Bulgarian leg of the Istanbul and are believed to be funded by the Saudi Arabia.
8/10 Arrested 4 Bulgarians Muslims accused extremism. In the spring of 2010 the controversial Archimoyftis Nedim Gendzhev reinstated in his post, held by the democratically elected Mustafa Ali Hadzhi. 11/10 according to the Interior Minister Tsvetan Tsvetanov found plenty of evidence for the existence of cores extreme Islam (organisation Al Waqf al Islami) in southern Bulgaria. Reported that the books, brochures and funds sent Muslim organisations abroad.
Conductors: 22/9 Borissov Prime Minister discussed with the US Special Envoy for Eurasian Energy Richard Mornigstar the participation of Bulgaria in the Nabucco pipeline, by 2015, will transfer in Europe Iraqi gas. Discussed and interface with Greece. 4/10 the Bulgaria Fund Nabucco projects with European funds 60-65 EC. euros from the total of 200 million. Euro the EU invests in the construction of the pipeline.
5/10 Prime Ministers in Bulgaria and Georgia discussed the transportation of gas from Georgia and Azerbaijan in Bulgarian ports. 8/10 in accordance with the CEO of the company the Nabucco Gas Pipeline International GmbH, the pipeline has made considerable progress. German energy company RWE has said that 2011 will decide whether to invest in the pipeline. The shareholders of the pipeline is as follows: Botas (Turkey), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Hungary), OMV (Austria), RWE (Germany), Transgaz (Romania) and each of them owns 16,67%. The Russia promotes competitive Nabucco pipeline South Stream, where they are and Bulgaria. 13/10 the Russian company «Atomstroĵekspor» intends to request two million euros in compensation from Bulgaria if he fails to fulfil the contract for the construction of nuclear power plant ' Mpelene '. 16/10 The Russian natural gas flows in Europe via South Stream, at the end of 2015. Work on Bulgarian part will be accelerated, as announced after a meeting between Alexei Miller, President of the Russian Gazprom and Prime Minister Mporisoff. 28/10 New Prime Minister's meeting with Richard l. Wine, American envoy to the Eurasian area. 1/11 the geopolitical position of Russia and energy giant Gazprom suddenly deteriorated under the Black Sea after the accession of Prime Minister Mporiswf in Bulgaria, in accordance with the Russian newspaper Nezavisimaya Gazeta "referred to a number of reasons to doubt the sincerity of Bulgaria in relation with the Russian South Stream: firstly, the Bulgaria agreed to proceed with the South Stream only after consideration of the Gazprom for an alternate route through Romania, secondly, Bulgaria is one of the most active participants in the American competitive plan Nabucco, thirdly, the shortage will become clear from the Bulgarian position in the construction of the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline. 4/11 Bulgarian Energy Holding and Gazprom have stated the contest to select the company that will carry out a preliminary study of investments for the construction of the South Stream in the Bulgarian territory.

The vital interests and strategic stake of Greece in the region is obvious. Since 1990 for 15 consecutive years Greece monopoly over all the strategic advantages in the Balkans, but unfortunately, the political staff lost all historical opportunities by submerging the country in universal bankruptcy in afasia and degradation.

Detailed information and electronic sources of information on the Internet constantly updated every 15 days, offered free of charge on the website of the Company for Macedonian Studies : 
www.ems.gr

Βαθύ βαρομετρικό στα Βαλκάνια

 
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

'Οσα διαδραματίζονται στην Τυνησία και προ πάντων στην Αίγυπτο συγκεντρώνουν δικαιολογημένα την προσοχή της διεθνούς κοινότητος διότι ενδέχεται να αλλάξουν άρδην τον γεωπολιτικό χάρτη της Υφηλίου -όχι μόνον του αραβικού κόσμου. Παράλληλα, όμως, γεγονότα προσαυξανόμενα ταυτοχρόνως σε καθεμιά βαλκανική χώρα απειλούν εν δυνάμει την γεωπολιτική ισορροπία στην άλλοτε (;) «Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία αντιμετωπίζουν, σε διαφορετικό βαθμό αλλά στην ίδια κατεύθυνση, ταυτόσημα φαινόμενα που δοκιμάζουν το πολιτικό σύστημά τους, την υποτιθεμένη «ευρωπαϊκή» ταυτότητά τους, ακόμη και την συνοχή τους.
Στην ανέκαθεν ασταθή αυτή γειτονιά της Ελλάδος είναι δεδομένη και θεσμικά νομιμοποιημένη η επικυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, της Ατλαντικής Συμμαχίας και, πρωτίστως, των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, όμως, αυξάνουν αποφασιστικά την επιρροή τους η Τουρκία και το Ισλάμ, ανέρχεται η Κίνα και υπεισέρχεται το Ισραήλ ενώ η Ρωσία, σε ευθύ ανταγωνισμό με τους Αμερικανούς, επενδύει στρατηγικά στους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.
Στις έξη αυτές βαλκανικές χώρες ενδημούν και επενεργούν σωρευτικά η πολιτική διαφθορά σε διαπλοκή με το οργανωμένο έγκλημα, η αμφισβήτηση της εξουσίας και των πολιτειακών θεσμών από όλους εναντίον όλων των άλλων, οι αμοιβαίες εθνικές διεκδικήσεις μεταξύ ομόρων χωρών με όργανο τις εθνικές μειονότητες, η οικονομική καχεξία των πολιτών και η ζωντανή ακόμη κληρονομιά των κομμουνιστικών καθεστώτων. Την δυσοίωνη πραγματικότητα τεκμηριώσουν και ξεδιπλώνουν όσα έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα καθεμιάς χώρας ως εξής αδρομερώς:

Βοσνία:
 Τρία συνομόσπονδα κρατίδια σε εύθραυστη συσκευασία ενός. Παραμένει κράτος μόνον όσο αποτελεί ακόμη διεθνές προτεκτοράτο. Η Σερβική Δημοκρατία είναι στραμμένη προς την Μητέρα Πατρίδα Σερβία ενώ στην Ομοσπονδία Κροατών-Βοσνίων οι Κροάτες στρέφονται προς την Μητέρα Πατρίδα Κροατία και οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι προς το Ισλάμ και την Τουρκία. Κάθε εκλογική διαδικασία, όπως η πρόσφατη, εξελίσσεται σε δοκιμασία ζωής ή θανάτου και εξ ορισμού αδυνατεί να θέσει σε λειτουργία μιαν, έστω υποτυπώδη, Δημοκρατία. Όλα κρέμονται από μια κλωστή και ξένες κυβερνήσεις εισηγούνται ριζική αναθεώρηση της πολιτειακής συγκρότησης που οι Σέρβοι, όμως, απορρίπτουν απειλώντας με απόσχιση.

Κοσσυφοπέδιο:
 Το νεότερο ανεξάρτητο κράτος των Βαλκανίων δεν θα υπήρχε ούτε ίσως μπορεί να επιβιώσει παρά μόνον ως διεθνές προτεκτοράτο. ΄Οσοι Σέρβοι απέμειναν στον Βορρά με επίκεντρο την διχοτομημένη πόλη Μητροβίτσα και σε άμεση επαφή με τη Μητέρα Σερβία δεν αναγνωρίζουν το κράτος, ενώ οι νοτιότεροι Σέρβοι προσπαθούν να ενσωματωθούν στους θεσμούς για να διασωθούν. Όμως είναι τέτοια η ποιότητα των θεσμών ώστε οι εκλογές διεξήχθησαν στις 12 Δεκεμβρίου 2010 και τα εκλογικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο νικητής των εκλογών (λιγότερο από 33%) Πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, πολέμαρχος εθνικός ήρωας, επιδίδονταν συστηματικά σε μαζικό εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων διαμελίζοντας τους Σέρβους αιχμαλώτους του, αμάχους και ενόπλους, ενώ εξακολουθεί να διαπρέπει, από την κορυφή της εξουσίας, στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και λευκής σαρκός.
Η αμερικανική στρατιωτική βάση Bond Steel, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σκοπίων, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Οι Αλβανοί Κοσοβάροι θεωρούν τη χώρα τους μήτρα του Αλβανικού ΄Εθνους και τον εαυτόν τους ανώτερο από τους Αλβανούς της όμορης Αλβανίας και του ομόρου Κράτους των Σκοπίων. Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πέρσι εγκαινιάσθηκε διεθνής αυτοκινητόδρομος που ενώνει την πρωτεύουσα Πρίστινα με τα Τίρανα και την Αδριατική, ενώ εφέτος αναγγέλθηκε νέος αυτοκινητόδρομος 55 χιλ. που θα ενώσει την Πρίστινα με τα Σκόπια- την πόλη με τον πολυπληθέστερο πληθυσμό Αλβανών σε όλα τα Βαλκάνια. Οι δύο οδικοί άξονες ενώνουν τους Αλβανούς των τριών ομόρων κρατών.  

Αλβανία:
 Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία, δικτατορία και διαφθορά. Ογκώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα την Παρασκευή 28/1 συγκρούσθηκε σκληρά με την Αστυνομία και κόστισε τρεις νεκρούς διαδηλωτές. Την επομένη Παρασκευή 4/2 η Αντιπολίτευση εξαπέλυσε νέα διαδήλωση. Η χώρα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επιδιώκει ένταξη στην Ε.Ε. η οποία, όμως, κρίνει ανεπαρκή ακόμη τα στοιχειώδη κριτήρια. Αμερικανικές βάσεις έχουν εγκατασταθεί εντωμεταξύ στις αλβανικές ακτές της Αδριατικής. Παράλληλα ανέρχεται το εθνικιστικό κίνημα που διεκδικεί ανοικτά να ενωθούν στη Μεγάλη Αλβανία η ΄Ηπειρος και εν μέρει η Δυτική Μακεδονία της Ελλάδος, το δυτικό τμήμα του κράτους των Σκοπίων, το Κοσσυφοπέδιο, το Σαντζάκ του Μαυροβουνίου και η κοιλάδα Πρέσεβο της Σερβίας. Αντιπροσωπείες Αλβανών από αυτές τις περιοχές και Τσάμηδες πραγματοποίησαν στις 2/11 μεγάλη συγκέντρωση στα Τίρανα όπου παρουσίασαν τον «Χάρτη της Φυσικής Αλβανίας». Ο Κότσα Ντάνα, διευθυντής του Ινστιτούτου για τις περιφερειακές προβλέψεις, με έδρα τα Τίρανα, δήλωσε ότι «ένα νέο αλβανικό κράτος θα δημιουργηθεί μέχρι το 2013». Στις 18/11 το Βαλκανικό Παρατηρητήριο, με έδρα τα Τίρανα, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με σφυγμομέτρησή του, το 62,7% των Αλβανών στα Βαλκάνια τάσσονται υπέρ της Μεγάλης Αλβανίας. Ο Πρωθυπουργός Σαλή Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία δεν επιδιώκει αλλαγή των συνόρων αλλά ένταξη στην Ε.Ε. Κάλεσε όμως την κυβέρνηση των Σκοπίων να μη παραβιάζει την ισοτιμία των Αλβανών πολιτών της.
Το Ισλάμ ασκεί επιρροή στους Γκέγκηδες του Βορρά. Στον Νότο οι Τόσκηδες, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, είναι ανεξίθρησκοι και προσανατολίζονται ανέκαθεν στον ελληνισμό. Περισσότεροι από 500.000 Αλβανοί εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα και πολλοί έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Αλβανοί μετανάστες στην Μεσευρώπη ελέγχουν ισχυρά παράνομα δίκτυα σωματεμπορίας, ναρκωτικών και όπλων. Στην Αμερική ενεργεί ισχυρό αλβανικό λόμπι.

Μαυροβούνιο:
 Με πληθυσμό 750.000 περίπου ψυχών η χώρα αποσχίσθηκε πρόσφατα από τη Σερβία στην οποία έτσι έκλεισε κάθε πρόσβαση στη θάλασσα. Την εξουσία μονοπώλησε ο ηγέτης του αποσχιστικού κινήματος Μίλος Τζουγκάνοβιτς παρ’ότι καταζητούμενος εξ αρχής στην Ιταλία για μαζικό λαθρεμπόριο τσιγάρων. Γι’ αυτό στη βαλκανική αργκό το Μαυροβούνιο ονομάζεται Malboroland! Τον Δεκέμβριο 2010 ο Τζουγκάνοβιτς εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση κατηγορούμενος ότι εκτός των άλλων πούλησε όλο το κράτος σε Ρώσους επιχειρηματίες και μια Τράπεζα στον αδελφό του. Στη χώρα ζει ισχυρή μειονότητα Αλβανών.

Σκόπια:
 Ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ηγείται του ισχυρού κόμματος ΒΜΡΟ-DΡΜΝΕ, δηλαδή «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική ΄Ενωση της Μακεδονίας» που τουλάχιστον ιδεολογικά επιδιώκει μια «Ενιαία Μακεδονία» στην οποία «πρέπει» να προσαρτηθούν η ελληνική «Αιγαιατική» Μακεδονία, η βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν και δυτικά εδάφη της Αλβανίας. Κυριάρχησε αδίστακτα κλιμακώνοντας σε παραλήρημα τον «μακεδονισμό», τον ανθελληνισμό και τον «εξαρχαϊσμό» με αναγωγή στον Μέγα Αλέξανδρο και με θηριώδη μνημεία. Τα Σκόπια διεκδικούν «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Για πρώτη φορά αμφισβητείται ο Πρωθυπουργός κατηγορούμενος ότι ασκεί δικτατορία, φυλακίζει τους αντιπάλους του και είναι ο νονός της διαφθοράς. Από τον Νοέμβριο 2010 τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σλαβικά και αλβανικά, ανανεώνουν εναντίον του κυλιόμενες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ήδη απεχώρησαν από τη Βουλή δηλώνοντας ότι δεν θα επανέλθουν εφ’ όσον η κυβέρνηση δεν προκηρύξει εκλογές.
Η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Σκόπια, με 3.000 υπαλλήλους, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη βάση ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας. Αμερικανικός αγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας προγραμματίσθηκε να διασχίσει τη χώρα. Εντωμεταξύ λειτουργούν δίκτυα διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπλων και αγαθών. Το δυτικό τμήμα του κράτους και η μισή του πρωτεύουσα ελέγχεται απόλυτα από τους Αλβανούς ενώ ανέρχεται η επιρροή της Τουρκίας και του Ισλάμ. Πρόσφατα εισήλθε και το Ισραήλ.
Οι πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στα Σκόπια το τελευταίο τρίμηνο του 2010, απεικονίζουν ενδεικτικά την κατάσταση κατά τομείς ως εξής:
Αλβανοί: 5/10 Οι πολιτικοί ηγέτες των Αλβανών απαιτούν από την κυβέρνηση να στήσει μνημεία Αλβανών ηρώων δίπλα στον Μ. Αλέξανδρο και να οργανώσει μόνιμη έκθεση της αλβανικής Ιστορίας στο Μουσείο του ΒΜΡΟ. 14/10 Τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταγγέλλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό Γκρούεφσκι-Αχμέτι για «αντιαλβανική και αντεθνική» πολιτική. 19/10 Αμετακίνητα παραμένουν στο στάδιο του Τέτοβο τα γιγαντιαία πανό με επιγραφές «Μη με ονομάζεις Μακεδονία, λέγε με Ιλλυρίδα» και «Ηνωμένες Πολιτείες της Αλβανίας». 2/11 Σε αγώνα μπάσκετ, σε προάστειο των Σκοπίων, οι φίλαθλοι τραγουδούν τον ύμνο της Μεγάλης Αλβανίας. 15/11 Δύο χιλιάδες Αλβανοί διαδηλώνουν έξω από την Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι νοθεύει την επικειμένη απογραφή πληθυσμού εξαιρώντας εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες του εξωτερικού. 23/11 Το μοναδικό αλβανικό κόμμα που στηρίζει τον Γκρούεφσκι είναι το DUI του Αλή Αχμέτι. Διαρρέουν απόρρητα έγγραφα των γερμανικών υπηρεσιών που αναφέρουν ότι ο Αλή Αχμέτι ήταν πράκτορας των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών και κατασκόπευε τους Αλβανούς μετανάστες στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στη Σουηδία. Μουσείο του αλβανικού αλφαβήτου εξαγγέλλεται στο Μοναστήρι. 28/11 Οι Αλβανοί γιόρτασαν την Ημέρα της Αλβανικής Σημαίας. Ιδρύθηκε το νέο κόμμα «Αλβανική ΄Ενωση» και διεκήρυξε ότι επιδιώκει να χωρισθεί το κράτος σε αυτόνομα καντόνια. 1/12 Το αλβανικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία» κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με λαθραίο «αντι-αλβανικό σχέδιο» νόμου οργανώνει νοθεία της απογραφής πληθυσμού τον Απρίλιο. 28/12 ΄Ετοιμη η μνημειακή Πλατεία Σκεντέρμπεη στο παλαιό οθωμανικό παζάρι της πρωτεύουσας Σκόπια.
Τουρκία: 29/10 Συνέδριο Τούρκων και Σλάβων επιχειρηματιών αποφασίζει να εντείνει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, που, μετά δυό χρόνια, πρέπει να ανέλθει σε ένα δις δολλάρια. Τούρκοι επιχειρηματίες ζητούν να χτίσουν Φοιτητική Εστία στο Πανεπιστήμιο του Στιπ όπου φοιτούν ήδη 100 φοιτητές από την Τουρκία και ενδιαφέρονται να εγγραφούν άλλοι 3.000. 21/12 Οι Τούρκοι πολίτες των Σκοπίων εορτάζουν για τέταρτο χρόνο την Ημέρα Διδασκαλίας της Τουρκικής. 24/12 Ο Υπουργός ΄Αμυνας της Τουρκίας, Βεζντή Γκιονούλ, επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια και συναντάται με όλη την ηγεσία. Δωρίζει στον Στρατό έξη στρατιωτικά οχήματα και μια γεννήτρια. Υπογράφει νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που προβλέπει τουρκική βοήθεια 900.000 δολ. στα Σκόπια. «Η Τουρκία είναι από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους της Μακεδονίας. Απόδειξη τούτου είναι ότι έως τώρα μας χορήγησε οικονομική βοήθεια 16 περίπου εκατ. ευρώ», δηλώνει ο ομόλογός του Ζόραν Κονιανόφκσι. 3/1/2011 Ο Γκρούεφσκι ανακοινώνει ότι τηρεί το χρονοδιάγραμμα η τουρκική εταιρεία TAV Airports Holding η οποία, σύμφωνα με την 20ετή σύμβαση παραχώρησης, ανέλαβε την ανακατασκευή, την ανάπτυξη, τη χρήση και τη συντήρηση των δύο αεροδρομίων «Μέγας Αλέξανδρος» της πρωτεύουσας και «Απόστολος Παύλος» της Αχρίδας καθώς και την κατασκευή ενός Εμπορευματικού Αερολιμένα στο Στιπ με συνολική επένδυση 120 εκ. ευρώ.
Ισλάμ 28/9 70 οθωμανολόγοι από 30 περίπου κράτη ξαναγράφουν την Ιστορία σε διεθνές συμπόσιο του Πανεπιστημίου της τουρκικής πόλης Μπίλετσικ. Όλοι συμμερίζονται την άποψη ότι οι δυτικοί ιστορικοί υπήρξαν μεροληπτικοί και παρερμήνευσαν την οθωμανική ιστορία. « Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι αλήθεια. Φέρνοντας σε επαφή επιστήμονες από πολλές χώρες, θέλουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα για να ξαναγραφεί η Οθωμανική Ιστορία», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου. 14/10 Στη «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» ξεκινά το τέταρτο διεθνές συνέδριο Ισλαμικού πολιτισμού στα Βαλκάνια υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιβανώφ. Την διοργάνωση έχει το Κέντρο Ερευνών της Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Θέματα: οι διαδικασίες ανάπτυξης του ισλαμικού πολιτισμού, η πολυπολιτισμική συνύπαρξη, τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ισλαμική κληρονομιά της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, της τέχνης, της γλώσσας, της λογοτεχνίας κ.α. 2/10 Οι Ουαχαμπίτες Μουσουλμάνοι μπορεί μελλοντικά να μεταβληθούν σε περιφερειακή απειλή. Τώρα οι οργανώσεις τους ξεπλένουν χρήματα στη Μακεδονία με απώτερο στόχο τους την Ευρώπη, προειδοποιεί η ειδησεγοραφία. 9/11 Ο Μουσουλμάνος Νομάρχης της Στρούγκας, Ραμίζ Μέρκο, υπερασπίζεται το τζαμί στην (άλλοτε ελληνοβλαχική) ΄Ανω Μπέλιτσα και εναντιώνεται στις αποφάσεις όλων των κρατικών υπηρεσιών. «Όταν καταστρέψετε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο στη Στρούγκα, τότε μπορείτε να διαλύσετε και το τζαμί», δήλωσε. 16/11Ο Γκρούεφσκι συνεχάρη τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Κοινότητας της χώρας και κάλεσε όλους τους Μουσουλμάνους της χώρας «να εργασθούν για μια πολυεθνική πολυ-πολιτισμική κοινωνία.» 18/11 Η έκθεση του Σταίητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι στο κράτος των Σκοπίων οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί υπολογίζονται σε 65% και οι Μουσουλμάνοι σε 32%. Το 3% είναι Καθολικοί, Διαμαρτυρόμενοι και Εβραίοι. 14/12 Αναστηλώνονται δύο ιερά των Μπεκτασήδων Μουσουλμάνων στο Τέτοβο: το Μεϊντάνι (αίθουσα προσευχής), που κάηκε, και ο Αραμπάτ Μπαμπά Τεκές. 16/12 Η Ισλαμική Κοινότητα επιθυμεί έναν τηλεοπτικό σταθμό, όπως επίσης η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία. 23/12 Ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Φαρούκ Τσελίκ υποσχέθηκε στην Ισλαμική Κοινότητα να χρηματοδοτήσει την αναστήλωση και την μόνιμη χρήση των οθωμανικών κτιρίων στο Παλαιό Παζάρι των Σκοπίων «ώστε η Κοινότητα να διατηρήσει τη σύγχρονη ισλαμική κουλτούρα και να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά των Μουσουλμάνων.»
Ισραήλ: 28.12.10 Το υπουργείο Άμυνας και η ισραηλινή αεροπορική Elbit Systems, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών για την άμυνα, υπέγραψαν συμφωνία για δημιουργία κέντρου εκπαιδεύσεως πιλότων. Τα πλεονεκτήματά του θα φανούν σε πέντε έτη. Το υπουργείο Άμυνας θα συνεισφέρει 5,3 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση ενώ θα συνεισφέρει και η Elbit Systems.
Διαφθορά: 21/9 Εφημερίδα Dnevnik: Η κυβέρνηση δίνει χάρη σε υπουργούς, βουλευτές και διευθυντές κρατικών ιδρυμάτων που σπατάλησαν το μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού, αξίας 2,5 δις. 11/11 Η Επιτροπή ενάντια στη διαφθορά ζητάει τη δίωξη του Τσερβενκόφσκι, αρχηγού της Σοσιαλδημοκρατικής ΄Ενωσης. 7/12 «Το σχέδιο «Σκόπια 2014» είναι σύμβολο της διαφθοράς, του εγκλήματος, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, της δικτατορίας. Είναι συνώνυμο με τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης», διεκήρυξε ο Γιάννη Μακραντούλι της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. 10/12 Εφημερίδα Nova Makedonija:«Καταπολεμούμε μόνο με λόγια τη διαφθορά που αντιμετωπίζεται ως κατοικίδιο ζώο. Υπάρχουν ελάχιστα αποτελέσματα στον αγώνα για την εξάλειψη αυτού του εθνικού αθλήματος, που πλουτίζει τους λίγους, αλλά αποδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό, την οικονομία και το κράτος. Είναι μάλλον περίεργο το γεγονός ότι κατά τη Διεθνή Ημέρα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, χθες, ένα μόνο τηλεφώνημα ανέφερε πρακτικές διαφθοράς στη δημόσια υγεία, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες παραπονιούνται ότι πρώτα πρέπει να πληρώσουν για να δουν ένα γιατρό.» 15/12 Αναβάλλεται η δίκη του πρώην κατασκόπου Χισέν Μουσλίου, που κατηγορείται ότι παραποίησε φακέλους πολιτικών αντιπάλων του ΒΜΡΟ. Η υπουργός Μίλεφσκα δεν εμφανίστηκε στη δίκη του Ιγκόρ Ιβανόφσκι, τον οποίο η ίδια μήνυσε για συκοφαντία επειδή απεκάλυψε ότι «χάθηκαν» έγγραφα προσφορών για το σκάνδαλο «Σχέδιο Σκόπια 2014» για το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τρεις αξιωματούχους του. 22/12 Βάνε Τσβετάνωφ, πρώην διευθυντής του Γραφείου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος: « Η κυβέρνηση είναι κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος.» 29/12 Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση κατέθεσε μήνυση καταγγέλλοντας για εγκληματικές πράξεις την υπουργό Εσωτερικών Γκιορδάνα Γιανκούποφσκα και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δημοσίων Εσόδων Γκόραν Τραϊκόφσκι. 29/12 Η Επιτροπή για τη Διαφάνεια ζήτησε από τον Δημόσιο Εισαγγελέα να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον του πρώην υπουργού Γεωργίας και σημερινού πρέσβη της χώρας στην Ουκρανία, Άτσο Σπασενόσκι, σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού «Ζλετόβιτσα». Μόνο 13 από τους 36 διευθυντές των κλινικών στα Σκόπια έχουν δηλώσει το εισόδημά τους στην κρατική επιτροπή κατά της διαφθοράς. 3/1/2011 Ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι έχει εργαστεί πάνω στην υπόθεση για το σκάνδαλο των 750.000 ευρώ, που όμως η κυβέρνηση κράτησε στο συρτάρι πάνω από ένα χρόνο. Ελ Ντοράντο σκανδάλων ο πολιτισμός. Ογκώδη ποσά για αγάλματα δαπανά το κυβερνών κόμμα. Συμμετοχή καλλιτεχνών μόνο με κομματική λίστα. 4/1 Το υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε τον Πέρο Στογιάνοφσκι, πρέσβη στην Αυστραλία, όπου η πρώην φίλη του συνελήφθη από τις αρχές για ληστεία και εκβιασμό. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «ήταν μια συνηθισμένη ληστεία» 22/12 Χωρίς ούτε μία μέρα διπλωματικής εμπειρίας ο Βέλε Τρπέσκι, 28 ετών, διορίστηκε πρεσβευτής της χώρας στην Αλβανία. 5/1 Εγείρονται υποψίες ότι επτά από τα 22 μέλη της κυβέρνησης έχουν καταχραστεί τη θέση τους.
Φίμωση Τύπου: 21/10 «Οι δημοσιογράφοι στην Γκάνα, την Τανζανία και την Ουρουγουάη είναι πιο ελεύθεροι και πιο ασφαλείς από αυτούς στην Μακεδονία», ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. 26/11 Έφοδος ομάδων οικονομικής επιθεώρησης και αστυνομικών στον τηλεοπτικό σταθμό Α1 για να ελεγχθεί φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε συνδυασμό με έξι εταιρείες του Βέλιγια Ράμκοφσκι. Σφοδρή αντίδραση των δημοσιογράφων και της Αντιπολίτευσης. Ανησυχία εξέφρασαν οι Βρυξέλλες. Συνελήφθησαν 16 στελέχη και δημοσιογράφοι. 27/11 Διαδηλώσεις ενάντια στη φίμωση των δημοσιογράφων από την κυβέρνηση έγιναν στη Στρώμνιτσα, στην Αχρίδα, στο Βέλες, στο Γκόστιβαρ, στο Πρίλεπ και στην πλαστεία Σκεντέρμπεη στα Σκόπια. 28/11 Οι ξένοι πρέσβεις στη χώρα και ο Εισαγγελέας ερευνούν τους ισχυρισμούς του ιδιοκτήτη του Α1 ότι οι διαφημίσεις του κυβερνώντος κόμματος πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 28/11 ΄Αρθρο: Με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση θέτει τα μέσα ενημέρωσης υπό ομηρία. 29/11 Η εφημερίδα Nova Makedonija κατηγορεί τους δημοσιογράφους της A1 TV ότι μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλια σύρραξη, αποσταθεροποίηση και δικτατορία.

Βουλγαρία:
 Μέλος της Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ισχυρές αμερικανικές βάσεις στα βουλγαρικά παράλια του Ευξείνου Πόντου με αιχμή τα πετρέλαια της Κασπίας. Κεντρική και αδύναμη πύλη για τον στρατηγικό διάδρομο της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Στο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος» ο καθηγητής Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αρχιτέκτων του νεο-οθωμανισμού, γράφει: «Οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Μακεδονία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Ρουμανία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας» (σελ.200) «Η ζώνη που εξικνείται από Μπίχατς, Βοσνία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Μακεδονία, Κίτρτζαλι Βουλγαρίας, Δυτική Θράκη καταλήγει στην Ανατολική Θράκη και έχει τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για την γεωπολιτική της Τουρκίας» (σελ477) Το Κέντρο Δημογραφικής Πολιτικής στη Σόφια ανακοίνωσε ότι έως το 2050 οι Βούλγαροι θα καταστούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, στη Βουλγαρία ζουν 7.928.900 άτομα: Βούλγαροι 6.655.210 83,9%, Τούρκοι 746.664 9,4%, Τσιγγάνοι-Ρομ 370.908 4,7% και εννέα ακόμη μικρές εθνικές ομάδες και αδιευκρίνιστοι 86.000. Ορθόδοξοι 82,6% και Μουσουλμάνοι 12,2%. Οι Τούρκοι και οι Ρομ έχουν τριπλάσιο δείκτη γεννήσεων. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές το Τουρκικό Κόμμα συγκυβερνούσε με όλες τις μετακομμουνιστικές κυβερνήσεις.
Το τελευταίο τρίμηνο 2010 κατακλυσμός δημοσιευμάτων και πολιτικών καταγγελιών στη Σόφια αναφέρεται σε διαπλοκή της πολιτικής με το οργανωμένο έγκλημα, το λαθρεμπόριο και την κλοπή του δημοσίου χρήματος. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπορίσωφ βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τον σοσιαλιστή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παρβάνωφ. Ο υπουργός Εξωτερικών απεκάλυψε ότι το 45% των εν ενεργεία Βουλγάρων διπλωματών ήσαν πράκτορες των κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος καλείται από την κυβέρνηση να τους απολύσει αλλά αρνείται. Δύο υπουργοί του Μπορίσωφ παραιτήθηκαν γιατί επίσης είχαν θητεύσει στις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Ζίβκωφ.
Το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας ανέρχεται σε μόλις 4,8 δις ευρώ αλλά αντιπροσωπεύει ποσοστό 14,3% του ΑΕΠ και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η κυβέρνηση υποχρεώνεται να λάβει σκληρά μέτρα όπως πάγωμα των μισθών και συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, της ηλικίας συνταξιοδότησης και της φορολογίας, πάταξη της διαφθοράς κ.α. Το σύστημα ασφαλίσεων και υγείας απειλείται με κατάρρευση και η παραοικονομία υπολογίζεται στο 37,7% του ΑΕΠ. Διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 285.301 εταιρειών λειτουργούσε μόνον το 30%. Ο μέσος μισθός είναι 14 φορές μικρότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε., όπως και το βιοτικό επίπεδο. Θεωρείται αφόρητο το μηνιαίο κόστος ζωής που ανήλθε σε 260 ε. (502 λέβα) τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, εγκρίθηκε δαπάνη 1 δις λέβα (περίπου 520 εκατ. ευρώ) για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων. Αυξήθηκαν κατά 20% οι ΄Ελληνες που έκαναν χειμερινές διακοπές στη Βουλγαρία ενώ αντίστροφα το 2010 μειώθηκαν κατά 55% οι Βούλγαροι επισκέπτες στην Ελλάδα.
Ουάσιγκτων και Μόσχα αναμετρώνται στη Βουλγαρία για την εγκατάσταση των ενεργειακών αγωγών τους. Στις 29/11 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα WikiLeaks απόρρητο έγγραφο με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση το 2009 καλούσε την Πρεσβεία της στη Σόφια να παρακολουθεί και να αναφέρει πληροφορίες για τη διαφθορά πολιτικών, την εξουσία της χώρας, την επιβολή του νόμου, τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, το ξέπλυμα χρήματος, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως έναντι των μειονοτήτων, και τις δραστηριότητες της αστυνομίας. Η Ουάσιγκτων ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την ενεργειακή ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις, τις σχέσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας και την ενεργειακή εξάρτηση, τα βιογραφικά των Βουλγάρων αξιωματούχων και τη συνεργασία αυτών με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Ως γνωστόν ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ματαίωσε ουσιαστικά τον ρωσικό αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Σε ένα μήνα συναντήθηκε δύο φορές με τον Richard L. Morningstar, Αμερικανό υφυπουργό για την Ευρασιατική Ενέργεια.
Τα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου το τελευταίο τρίμηνο 2010 απογράφουν την κατάσταση στους εξής άξονες:
Διαφθορά: 18/10 Ο υπουργός Εσωτερικών Tsvatan Tsvetanov έδωσε εξηγήσεις για τα έξι διαμερίσματά του. Δήλωσε ότι μερικά αγόρασε με δάνειο που αποπληρώνει, ενώ τα υπόλοιπα ανήκαν στην οικογένεια του. Μετά τον σάλο Εθνική Υπηρεσία Εσόδων θα ελέγξει, επί μήνες, την περιουσία του. 19/10 Ο Πρωθυπουργός Μπορίσωφ στήριξε πάλι τον υπουργό Εσωτερικών που κατηγορείται ότι συνδεόταν με τον Αρχηγό της συμμορίας «Χταπόδι» και προσπάθησε μέσω αυτής να ξεπλύνει 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο εν λόγω Aleksei Petrov υπήρξε μυστικός πράκτορας, εξελίχθηκε σε επιχειρηματία, έγινε καθηγητής, καταδικάσθηκε και αμέσως μετά την αποφυλάκισή του προσχώρησε θα κόμματος Τάξη, Νόμος και Δικαιοσύνη (RZS). Το πολιτικό μανιφέστο του προσυπογράφουν καθηγητές του Πανεπιστημίου της Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας, όπου ο Petrov δίδασκε πριν συλληφθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών Tsvetan Tsvetanov κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Georgi Parvanov ότι υποστήριξε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Petrov και ότι έχει σχέσεις με εγκληματίες. Ο Πρόεδρος αρνήθηκε τις κατηγορίες του υπουργού. Αργότερα ο Petrov ανακοίνωσε ότι ίσως είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2011. 19/10 Το υπουργείο Εσωτερικών ερευνά την πρωτοφανή κλοπή 340 κ. χρυσού, αργύρου και λευκόχρυσου από τρία διαφορετικά θησαυροφυλάκια του αεροδρομίου της Σόφιας. Τα μέταλλα, αξίας 9 εκατ.ευρώ, είχαν κατασχεθεί στις 19 Αυγούστου όταν πέντε άτομα προσπάθησαν να τα μεταφέρουν λαθραία στην Τουρκία. 22/10 Συνελήφθη ο Petar Stoyanov αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης «Οι Φονιάδες» και πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Πάλης Σούμο. Πριν, είχαν συλληφθεί τα υπόλοιπα μέλη. 16/12 «Το 45% των πρέσβεων της Βουλγαρίας είναι πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του κομμουνιστικού καθεστώτος. Αρνούμαι να συνεχίσω να ζω σε αυτή τη σαπουνόπερα, που κρατά 20 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένωφ ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το 50% των πρέσβεων που διόρισε κατά τη θητεία του ήταν μέλη της Κρατικής Ασφάλειας, όπως ήταν και ο ίδιος ο Πρόεδρος Παρβάνωφ. 18/12 Ο υπουργός Διασποράς Μπόζινταρ Δημητρώφ παραιτήθηκε διότι διαφωνεί με την απόλυση των   διπλωματών που ήσαν μυστικοί πράκτορες επί κομμουνισμού, όπως ήταν και ο ίδιος. Ο Δημητρώφ είναι γνωστός ιστορικός που ειδικεύεται στη βουλγαρική μεσαιωνική ιστορία, την οθωμανική Βουλγαρία και το Μακεδονικό Ζήτημα. Επανέρχεται διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. 20/12 Ο υφυπουργός Εξωτερικών Παβλίν Δημητρώφ υπέβαλε την παραίτησή του διότι ήταν πράκτορας της κομμουνιστικής Ασφάλειας.
23/12 Η Ένωση των Πρώην Μυστικών Πρακτόρων και η Ένωση Ασφαλείας ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένωφ επειδή απεκάλυψε ότι οι μισοί διπλωμάτες ήσαν πρώην πράκτορες και επειδή είναι θέμα αρχής να διαπλέκονται οι διπλωματικές υπηρεσίες και οι μυστικές υπηρεσίες. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανακαλέσει όλους τους διπλωμάτες πρώην πράκτορες. Δικαίωμα απόλυσής τους, όμως, έχει μόνο ο Πρόεδρος που αρνείται. Για να γίνει κάποιος πρέσβης πρέπει να έχει 15 χρόνια διπλωματικής υπηρεσίας, οπότε ο αριθμός των διπλωματών με αυτά τα προσόντα είναι περιορισμένος. 30/12 Ο Μπόζινταρ Νάλντζιεφ, ανώτερος πράκτορας της Βουλγαρικής Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας DANS παραιτήθηκε αφού συνελήφθη για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών προς τον Αλεξέι Πετρώφ, πρώην πράκτορα της DANS. 3/1/11 Ένα τμήμα των 160 εκατ. ευρώ για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν, κλάπηκε σύμφωνα με τον υπουργό πρώην Εσωτερικών Ρούμεν Πετκώφ που παραιτήθηκε στις 13 Απριλίου 2008 μετά από μία σειρά σκανδάλων και κατηγοριών για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Πρόσθεσε ότι αυξήθηκε τεράστια το λαθρεμπόριο τσιγάρων, καυσίμων και ναρκωτικών. 2/12 Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέιμς Ουάρλικ ανακοίνωσε ότι η βίζα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ρούμεν Πέτκοφ ακυρώθηκε εξαιτίας της συνεχιζόμενης έρευνας για εγκληματικές δραστηριότητές του μετά από μια σειρά από σκάνδαλα και κατηγορίες για τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα και για διαφθορά. 9/12 Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, το 30% των Βουλγάρων θεωρεί ότι η διαφθορά στη χώρα έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, το 42% θεωρεί ότι έμεινε σταθερή και το 28% ότι έχει μειωθεί. Περισσότερο διεφθαρμένους θεσμούς –με κορυφή το 5– οι Βούλγαροι θεωρούν τα πολιτικά κόμματα (4,1), το Κοινοβούλιο (3,9), την αστυνομία και τις επιχειρήσεις (3,7) και τα μέσα ενημέρωσης (2,9). 5/1/11 Αποκαλύφθηκε μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική σύγκρουση των υπουργών Εσωτερικών Τσβετάνωφ και Οικονομικών Συμεών Τζάνκωφ στον οποίο ο διευθυντής της Τελωνειακής Υπηρεσίας Βάνιο Τάνωφ κατήγγειλε ότι ο Τσβετάνωφ τον πιέζει και του έδωσε λίστα με ποιες εταιρείες «πρέπει» να ελέγχει και ποιες όχι στα τελωνεία.
Τουρκία: 21/9 Το τουρκικό Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS) θα καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης την επίθεση μελών του ακροδεξιού κόμματος Επίθεση (Ataka) στον Αρχιμουφτή και στον μουφτή της πόλης Razgrad. 4/10 Ο Ερντογάν έρχεται στη Σόφια με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yıldız. Θέματα των διμερών συνομιλιών είναι η κατασκευή ενός νέου φράγματος στον ποταμό Tundzha και οι αποζημιώσεις των απογόνων των Βουλγάρων προσφύγων που εγκατέλειψαν περιουσίες στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, όπως προβλέπει η Συμφωνία της Άγκυρας το 1925. Το θέμα είχε θέσει ο υπουργός Αποδήμων Βουλγάρων Bozhidar Dimitrov προτείνοντας, αλλιώς,να ασκηθεί βέτο σην Ε.Ε. Ερντογάν: « αυτές οι διεκδικήσεις δεν συνάδουν με το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». To VMRO-BND κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποστηρίζει άνευ όρων την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Τουλάχιστον 330.000 άτομα υπέγραψαν αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άσκηση βέτο. Φοβούνται ότι η βουλγαρική οικονομία θα περάσει στα χέρια των Τούρκων. Ο Ερντογάν ακύρωσε τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ηγέτη του τουρκικού Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες, Ahmed Dogan. Συνταντήθηκε όμως με τον αρχιμουφτή Nedim Gendzhev και τον Kasim Dal πρώην αναπληρωτή του Dogan. 18/10 Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απήλλαξε τον Ahmed Dogan που έλαβε μεγάλη αμοιβή ως σύμβουλος σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το κόμμα του ήταν στην εξουσία. Ο πρώην μουφτής της περιοχής Smolyan, Hayredin Hatin καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 λέβα για εξαγορά ψήφων προς όφελος του Τουρκικού Κινήματος. 28/10 Ο υπουργός Μεταφορών Alexander Tsvetkov στο Πεκίνο. Η Κίνα κάλεσε τη Βουλγαρία να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο μεταξύ Κίνας και Τουρκίας για κατασκευή υψηλής ταχύτητας σιδηροδρόμου που θα συνδέει την Άπω Ανατολή με την Ευρώπη. Ο Tsvetkov κάλεσε κινέζικες επενδύσεις στις μεταφορές και στις υποδομές της Βουλγαρίας και τόνισε τη σημασία των βουλγαρικών λιμανιών για την Κίνα. 25/12 Το Ισραήλ επιδιώκει να προάγει τις σχέσεις του με τις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, ως αντιστάθμιση για τη ρήξη με την Τουρκία, μια ανερχόμενη δύναμη. 5/1/11 Το αυστριακό περιοδικό Der Standard γράφει ότι 70 τουρκικές σαπουνόπερες κατακτούν τα Βαλκάνια και αλλάζουν την αρνητική εικόνα που τα βαλκανικά έθνη είχαν για τους Τούρκους. Η τουρκική κινηματογραφική βιομηχανία βοηθά την τουρκική διπλωματία και πλέον είναι εργαλείο της γεωπολιτικής του νέο-οθωμανιστή Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ισλάμ: 7/10 Ο Saud Muutlu, ιμάμης από το χωρίο Sarnitsa, κατηγορείται από τον Εισαγγελέα της πόλης Pazardzhik ως αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης Al Waqf al Islami. Τα γραφεία του βουλγαρικού σκέλους της βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία.
8/10 Συνελήφθησαν 4 Βούλγαροι Μουσουλμάνοι κατηγορούμενοι για εξτρεμισμό. Την άνοιξη του 2010 ο αμφιλεγόμενος Αρχιμουφτής Nedim Gendzhev αποκαταστάθηκε στη θέση του, που κατείχε ο δημοκρατικά εκλεγμένος Mustafa Ali Hadzhi. 11/10 Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Tsvetan Tsvetanov βρέθηκαν πολλές αποδείξεις για την ύπαρξη πυρήνων εξτρεμιστικού Ισλάμ (οργάνωση Al Waqf al Islami) στη Νότια Βουλγαρία. Ανέφερε ότι τα βιβλία, τις μπροσούρες και τα κεφάλαια έστειλαν μουσουλμανικές οργανώσεις του εξωτερικού.
Αγωγοί: 22/9 Ο Πρωθυπουργός Borissov συζήτησε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για την Ευρασιατική Ενέργεια Richard Mornigstar τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον αγωγό Nabucco που, από το 2015, θα μεταφέρει στην Ευρώπη ιρακινό αέριο. Συζητήθηκε και διασύνδεση με Ελλάδα. 4/10 Η Βουλγαρία χρηματοδοτεί τα έργα του Nabucco με ευρωπαϊκά κονδύλια 60-65 εκ. ευρώ από το σύνολο των 200 εκατ. ευρώ που η Ε.Ε. επενδύει στην κατασκευή του αγωγού.
5/10 Οι Πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και της Γεωργίας συζήτησαν την μεταφορά του αζέρικου αερίου από τα γεωργιανά στα βουλγαρικά λιμάνια. 8/10 Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Nabucco Gas Pipeline International GmbH, ο αγωγός έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η ενεργειακή γερμανική εταιρεία RWE δήλωσε ότι το 2011 θα αποφασίσει αν θα επενδύσει στον αγωγό. Οι μέτοχοι του αγωγού είναι οι εξής: Botas (Τουρκία), Bulgarian Energy Holding (Βουλγαρία), MOL (Ουγγαρία), OMV (Αυστρία), RWE (Γερμανία), Transgaz (Ρουμανία) και ο καθένας από αυτούς κατέχει 16,67%. Η Ρωσία προωθεί τον ανταγωνιστικό του Nabucco αγωγό South Stream, όπου μετέχει και η Βουλγαρία. 13/10 Η ρωσική εταιρεία «Атомстројекспор» σκοπεύει να ζητήσει δύο εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τη Βουλγαρία αν δεν εκπληρώσει το συμβόλαιο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε». 16/10 Το ρωσικό φυσικό αέριο θα ρέει στην Ευρώπη, μέσω του South Stream, στα τέλη του 2015. Οι εργασίες στο βουλγαρικό τμήμα θα επιταχυνθούν, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Alexei Miller Προέδρου της ρωσικής Gazprom και του Πρωθυπουργού Μπορίσωφ. 28/10 Νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Richard L. Morningstar, Αμερικανό απεσταλμένο για την Ευρασιατική Ενέργεια. 1/11 Η γεωπολιτική θέση της Ρωσίας και του ενεργειακού της γίγαντα Gazprom επιδεινώθηκε ξαφνικά στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου μετά την ανάρρηση του Πρωθυπουργού Μπορίσωφ στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» που αναφέρει αρκετούς λόγους ώστε να αμφιβάλλει κανείς για την ειλικρίνεια της Βουλγαρίας σε σχέση με τον ρωσικό South Stream: πρώτον, η Βουλγαρία συμφώνησε να προχωρήσει με τον South Stream μόνο μετά από τη σκέψη της Gazprom για μια εναλλακτική διαδρομή μέσω της Ρουμανίας, δεύτερον, η Βουλγαρία είναι ένας από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στο αμερικανικό ανταγωνιστικό σχέδιο Nabucco, τρίτον, η έλλειψη θέλησης κατέστη σαφής από τη βουλγαρική στάση κατά της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. 4/11 Η βουλγαρική Energy Holding και η Gazprom προκήρυξαν διαγωνισμό για την επιλογή εταιρείας που θα προβεί σε προκαταρκτική μελέτη των επενδύσεων για την κατασκευή του South Stream στο βουλγαρικό έδαφος.
Τα ζωτικά συμφέροντα και το στρατηγικό διακύβευμα της Ελλάδος στην περιοχή είναι προφανή. Από το 1990 επί 15 συνεχή χρόνια η Ελλάδα μονοπωλούσε όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα στα Βαλκάνια, αλλά, δυστυχώς, το πολιτικό της προσωπικό έχασε όλες τις ιστορικές ευκαιρίες βυθίζοντας τελικά τη χώρα στην καθολική χρεωκοπία, στην αφασία και στον εξευτελισμό.

Λεπτομερείς πληροφορίες και ηλεκτρονικές πηγές των πληροφοριών στο Διαδίκτυο, αυξαυνόμενες συνεχώς ανά 15νθήμερο, προσφέρονται δωρεάν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών www.ems.gr Δέχεται 2.200 επισκέψεις τον μήνα από 34 χώρες αλλά ούτε μια από ΄Ελληνα δημοσιογράφο.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Μπόλαρης: ο Περιφερειάρχης Ψωμιάδης εκφραστής των πρακτικών που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκωπία

Σκ...ά τα κάναμε Πάντσο! Εμένα με πήραν είδηση νωρίς...Εσύ όσο μπορείς συνέχισε...
Δηλώσεις, όπως αυτές που διατυπώθηκαν πρόσφατα με ευκαιρία τις κινητοποιήσεις των αγροτών από τον Περιφερειάρχη κ. Π. Ψωμιάδη, αποκαλύπτουν έλλειψη επίγνωσης των πραγματικών προβλημάτων της αγροτικής παραγωγής, κινούνται στη καταστροφική λογική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» ! Συνάδουν σε μια θλιβερή πολιτική που με τις πρακτικές της οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία.
Ούτε μπορούν να αποτελούν άλλοθι, για να παραμερίσουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος της αγροτικής παραγωγής, οι υπερβάλλουσες ενέργειες στον Προμαχώνα. Είναι σαφές πώς άλλο ανοιχτά τα σύνορα στον Προμαχώνα για την εξασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων , οχημάτων, αγαθών , άλλο η διαμαρτυρία των αγροτών με νόμιμη παράταξη των οχημάτων εκατέρωθεν του δρόμου κι άλλο οι υπερβολές με συλλήψεις και χειροπέδες.
Το κρίσιμο σήμερα για τους αγρότες και την περιφέρεια της χώρας είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρεμβαίνει με σχέδιο για την αγροτική παραγωγή , εστιάζεται στην υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της αγροδιατροφής και απευθύνεται στο νέο αγροτικό κόσμο, που με την επαγγελματική του κατάρτιση και κοινωνική του καταξίωση θα ανταποκριθεί στις επιτακτικές προκλήσεις του σήμερα.