Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Στις 5.000 ευρώ η ταρίφα για προνοιακά επιδόματα



Της Πεννυς Mπουλουτζα

Από το μικροσκόπιο των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα περάσουν τους επόμενους μήνες όλα τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σήμερα. Πρώτο βήμα, η απογραφή όλων των δικαιούχων μέσω των ΚΕΠ σε ένα ενιαίο μητρώο, διαδικασία που θα διαρκέσει όλο τον Φεβρουάριο. Ηδη εντός του Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται οι σχετικές ειδοποιήσεις για απογραφή στους δικαιούχους μέσω των δήμων. Εν συνεχεία, θα γίνει έλεγχος των σχετικών στοιχείων με στόχο την εξάλειψη φαινομένων εξαπάτησης είτε λόγω διπλών εγγραφών στα υφιστάμενα αρχεία είτε λόγω του «οργίου» του πελατειακού κράτους.

«Χάρτης παθήσεων»


Ηδη, μια πρώτη έρευνα, έπειτα από καταγγελίες που εξετάζει το υπουργείο, καταδεικνύει έναν «ιδιότυπο χάρτη παθήσεων» στην Ελλάδα. Ετσι, οι κάτοικοι περιοχής της Βοιωτίας φαίνεται ότι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο άσθμα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν σε υψηλό ποσοστό επιδόματα για την πάθηση. Στο ίδιο πλαίσιο, στην Κάλυμνο «θερίζουν» οι ψυχικές ασθένειες. Η Ζάκυνθος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «το νησί των τυφλών». Μάλιστα, στα γραφεία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έφτασε πληροφορία ότι η «ταρίφα» για την πιστοποίηση της τυφλότητας στο νησί από συγκεκριμένο γιατρό ήταν οι 5.000 ευρώ. Μεγάλη αύξηση ατόμων με βαριά αναπηρία -κυρίως Ρωσοπόντιων και Ρομά- καταγράφηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη· σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Υγείας, μόνο το 2010 εντάχθηκαν στο σύστημα ενίσχυσης ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης 1.157 πολίτες, αριθμός που, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, «θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο εάν συμμετείχαμε στον πόλεμο του Βιετνάμ».
Υψηλός αριθμός επιδομάτων για βαριά αναπηρία δίνεται και στην Κόρινθο. Συνολικά, στις πρώην νομαρχίες υπάρχουν 210.000 εγγραφές δικαιούχων προνοιακών συστημάτων. Ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί στον αριθμό των δικαιούχων καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν χιλιάδες διπλές εγγραφές. 

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο υφυπουργός κ. Μπόλαρης, «πρόκειται για εγγραφές όχι μόνο διπλές. Πολλαπλές και προκλητικές». Σε αυτό ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και οι ίδιοι οι δήμοι που δεν εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΟΠΣΝΑ). 

Το ίδιο σύστημα «προειδοποιεί» όταν υπάρχει διπλή εγγραφή. Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, σε κάποιους δήμους αυτή η «δικλίδα ασφαλείας» είναι... απενεργοποιημένη, άλλοι δήμοι προτιμούν να λειτουργούν δικά τους πληροφοριακά συστήματα και σε άλλους «επιμένουν» στις γραπτές καταγραφές (τα γνωστά... τεφτέρια). Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη δημιουργία του εθνικού μητρώου δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων -από το οποίο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ ετησίως από τα 6,2 δισ. ευρώ που καταβάλλονται κάθε χρόνο σε προνοιακά επιδόματα- οι πολλαπλές εγγραφές αυτομάτως θα διαγραφούν. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων ανηλίκων, ομογενών, στεγαστικής συνδρομής, υπερηλίκων ΟΓΑ και δικαιούχων διατροφικού επιδόματος νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων θα κληθούν να απογραφούν στα ΚΕΠ από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου δίνοντας πλήρη στοιχεία (ΑΦΜ, ΔΟΥ, την κατηγορία του επιδόματος κ.ά.). Η απογραφή θα μπορεί να γίνει και με πληρεξούσιο στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η μετακίνηση του ίδιου του δικαιούχου στο ΚΕΠ.

Μετά το πέρας της καταγραφής, τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν στο εθνικό μητρώο που τηρείται στη Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία του υπουργείου Υγείας. Κάθε δικαιούχος επιδόματος θα λάβει έναν μοναδικό δεκαψήφιο κωδικό. Εντός του Ιανουαρίου θα εκδοθεί και κοινή υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική χρήση και τήρηση από όλους τους δήμους του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (σήμερα χρησιμοποιείται από τα δύο τρίτα των δήμων/περιφερειών) και την καταγραφή στο εν λόγω σύστημα όλων των δικαιούχων. Εν συνεχεία, θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων από δήμους και περιφερειακές ενότητες που θα λάβουν πρόσβαση στο εθνικό μητρώο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_07/01/2012_468448

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου