Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πλιάτσικο 20 εκατ. μόνο στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΟ ΤΑ 72 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ 2009 ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ «ΠΕΤΑΞΕ» ΣΤΑ 92 ΤΟ 2011

3.500 «τυφλοί» είδαν το φως τους μετά τους ελέγχους, ενώ σοκάρουν τα ευρήματα του υπουργείου Υγείας για το πάρτι που είχε στηθεί σε υπηρεσίες και οργανισμούς σε όλη τη χώρα με δημόσιο χρήμα

Βιομηχανία «βαριά αναπήρων» απομυζά τα κρατικά ταμεία, με αποτέλεσμα στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της επαρχίας να έχει στηθεί ένα «πάρτι» παράνομων επιδομάτων που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Οι αποκαλύψεις έρχονται μετά την έρευνα που διενήργησε το υπουργείο Υγείας στις περιφέρειες όλης της χώρας, έπειτα από ύποπτα κρούσματα με πλασματικές συντάξεις και επιδόματα και κυρίως μετά τη διαπίστωση ότι οι «ανάπηροι» αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Η απογραφή, σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες, ανέδειξε... σημεία και τέρατα και περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πρωταθλήτριες σε συγκεκριμένες μορφές αναπηρίας.

Τα παράδοξα

Ενδεικτικά, τα... ρεκόρ από τα «ανεξήγητα φαινόμενα» με τα επιδόματα, που ερευνούν οι επιθεωρητές υγείας, εντοπίζονται για μεν τους «τυφλούς» σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Φλώρινα, Καβάλα και Χίο. Οι περισσότεροι «βαριά ανάπηροι» εντοπίζονται σε Κομοτηνή, Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη. Οι Σέρρες έχουν το ρεκόρ σε «νεφροπαθείς». Η Θήβα έχει από χρόνο σε χρόνο αφύσικη αύξηση δικαιούχων όλων των επιδομάτων, με ρεκόρ αύξησης γενικών δαπανών στα προνοιακά επιδόματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης τα άτομα με ανάγκες βαριάς αναπηρίας αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο, το 2009 προς το 2010, κατά 1.157 άτομα και έφτασαν συνολικά τους 15.667, όταν στις άλλες κατηγορίες των δικαιούχων επιδομάτων υπήρξε από μείωση έως ελάχιστη αύξηση. Αντίθετα, υπήρξε τεράστια αύξηση στο σύνολο των προνοιακών επιδομάτων και από 72,7 εκατομμύρια που ήταν η δαπάνη το 2009, εκτινάχτηκε στα 92,5 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

Στη Βοιωτία, οι βαριά ανάπηροι αυξήθηκαν κατά 210 άτομα (από 1.584 το 2009 σε 1.794 το 2010) όταν η μεταβολή των δικαιούχων άλλων επιδομάτων ήταν σχεδόν μηδενική. Μάλιστα, η αύξηση των δικαιούχων είχε ως αποτέλεσμα το μηνιαίο κόστος πληρωμών να ανέλθει στα 5,6 εκατομ. ευρώ από 3,1 εκατομμύρια το 2009, ενώ το συνολικό κόστος για προνοιακά επιδόματα στην περιφέρεια Βοιωτίας σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς διαμορφώθηκε σε 9,4 εκατομμύρια από 5 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη απάτη αφορά όμως στα επιδόματα για τους τυφλούς, που δίνονται σε όλη τη χώρα, όπου και έπειτα από την απογραφή περίπου το 15% δεν προσήλθαν, επειδή... ξαφνικά βρήκαν το φως τους.Ειδικότερα, από τους 23.500 τυφλούς που μέχρι τώρα εισέπραταν το βοήθημα, οι 3.500 χιλιάδες δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ζάκυνθο, που αποτέλεσε και την αφορμή για να γίνει πανελλαδική έρευνα για «επιδόματα-μαϊμού», από τους 689 τυφλούς που έως τώρα εισέπραταν επιδόματα, με την απογραφή περιορίστηκαν στους 150, δηλαδή κατά 539 λιγότεροι.

Εκτός από 689 «τυφλούς» στη Ζάκυνθο, έως τώρα έπαιρναν επίδομα 506 βαριά ανάπηροι, 104 για απροστάτευτα παιδιά, 78 άτομα με νοητικά προβλήματα, 23 τετραπληγικοί, 22 κωφάλαλοι, 20 με αιματολογικά προβλήματα, 2 παράλυτοι και 1 άστεγος.

Στατιστικά, στη χώρα μας με βάση και τα «ευρωπαϊκά στάνταρ» το ποσοστό των εκ γενετής τυφλών είναι 0,023%, δηλαδή 23 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ οι πίνακες των δικαιούχων επιδόματος τυφλότητας, ακόμα και μαζί με όσους επιπλέον προστέθηκαν από παθολογικά αίτια και βλέπουν λιγότερο από το 1/20, σε πολλές περιοχές της χώρας ξεπερνά κατά πολύ τα... «αριθμητικά όρια του φυσιολογικού».

Μπλόκο
Λαβράκια βγάζει η απογραφή σε όλη τη χώρα

Επειδή και άλλοι δείκτες επιδομάτων εμφανίζονται «τσιμπημένοι», ήδη γίνεται έρευνα σε Αρτα, Γρεβενά, Αμφισσα, Φλώρινα, Σπάρτη, Σάμο, Χίο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Καρπενήσι.

Η ερμηνεία που δίνουν στελέχη των υπηρεσιών Πρόνοιας για τα νέα αριθμητικά μεγέθη των δικαιούχων, που προκύπτουν στην απογραφή, είναι ότι όσοι δεν προσήλθαν εισέπρατταν παράνομα το επίδομα και εντάσσονται στις κατηγορίες διπλοεγγραφών, χρήσης πλαστών δικαιολογητικών, θανάτων δικαιούχων, αφήνοντας ωστόσο και ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων που ενδεχομένως είχαν κώλυμα προσέλευσης.

Ειδικότερα για την τελευταία περίπτωση, στέλεχος της απογραφής μάς διευκρινίζει ότι ειδοποιήθηκαν όλοι από το σύστημα που διανέμει τα επιδόματα και στις συγκεκριμένες ταχυδρομικές διευθύνσεις, οπότε οι ίδιοι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι που εισπράττουν το επίδομα έλαβαν και την ειδοποίηση.

Υπερβολικά μεγάλος αριθμός δικαιούχων επιδομάτων, ενδεχομένως με πλαστά χαρτιά, εκτιμούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει στις περισσότερες επαρχιακές πόλεις και στην Αθήνα.

Η «γεωγραφία»
Τα ρεκόρ στο σύνολο της επικράτειας

Τυφλοί:
  • Στο Ηράκλειο 1.271 (σε σύνολο 5.371 δικαιούχων όλων των ειδών επιδομάτων)
  • Στη Ζάκυνθο 689 (σε σύνολο 1.445 δικαιούχων επιδομάτων)
  • Στη Φλώρινα 374 (σε σύνολο 667 δικαιούχων επιδομάτων)
  • Στην Καβάλα 644 (σε σύνολο 1.369 δικαιούχων επιδομάτων)
  • Στη Χίο 625 (σε σύνολο 1.460 δικαιούχων επιδομάτων)

Βαριά ανάπηροι:
  • Στην Κομοτηνή 2.816 βαριά ανάπηροι (σε σύνολο 4.419 δικαιούχων επιδομάτων)
  • Στη Χαλκίδα 2.371 βαριά ανάπηροι (σε σύνολο 4.193 δικαιούχων επιδομάτων)
  • Στη Θεσσαλονίκη από το 2009 στο 2010 έχουμε αύξηση βαριά αναπήρων κατά 1.157 άτομα.
  • Σε όλα τα άλλα επιδόματα έχουμε μεταβολή -366 έως +112 άτομα

Ακρωτηριασμένοι:
  • Στην Κεφαλονιά 371 ακρωτηριασμένοι (σε σύνολο 683 δικαιούχων επιδομάτων)

Νεφροπαθείς:
  • Στις Σέρρες 400 άτομα παίρνουν επίδομα νεφροπαθών (συγκριτικά, 480 έχει η Αν. Αττική). Ο νομός Σερρών έχει πληθυσμό 176.000, ενώ της Ανατ. Αττικής ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.

Προνοιακή ...έκρηξη

Στη Βοιωτία το κονδύλι για τα επιδόματα μέσα σε μία διετία σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς διαμορφώθηκε σε 9,4 εκατομμύρια από 5 εκατ. ευρώ.

Η τυφλή που έδειχνε...

Από τους 150 που εμφανίστηκαν στην απογραφή της Ζακύνθου υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι και από αυτούς δεν δικαιούνται το επίδομα, με χαρακτηριστική την περίπτωση γυναίκας από το νησί, που επισκέφτηκε το ΚΕΠ και έδειχνε με το δάχτυλο στην υπάλληλο το ακριβές σημείο του εγγράφου, που... απαντούσε στο ερώτημά της! -Πού είναι αυτό που λέτε; -Να εδώ, σ΄ αυτό το τετραγωνάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου