Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η χουλιγκανίστικη ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής


Εκλογές με προπηλακισμούς;

Tου Aγγελου Σταγκου
Επιτέλους, δεν είναι δυνατόν αυτή η χώρα να μη θυμίζει στοιχειωδώς συντεταγμένη πολιτεία. Κανένα καθεστώς απανταχού της γης, δημοκρατικό, φιλελεύθερο, σοσιαλιστικό, κομμουνιστικό, λαοκρατικό, ολοκληρωτικό, αυταρχικό, φασιστικό, ή ακόμη και αναρχικό, δεν θα ανεχόταν και δεν ανέχεται τους προπηλακισμούς και τους ξυλοδαρμούς από μικρές ομάδες δήθεν «αγανακτισμένων», εγκαθέτων σε ημερήσια σχεδόν βάση. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες οχλοκρατίας, όποιες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζει.
Προφανώς, η Ελλάδα δεν ανήκει σε κανένα μοντέλο κοινωνίας και καθεστώτος από τα γνωστά. Εδώ η έννοια της δημοκρατίας έχει εξισωθεί με την πρακτική της ασυδοσίας και ανέχεται πολλά και διάφορα, από την καταλήστευση του κράτους, μέχρι την εξαπάτηση των πάντων και από την καταστροφή κάθε δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας ώς την άσκηση βίας και τον προπηλακισμό σε βάρος όποιου χαρακτηρίζεται ως στόχος τη συγκεκριμένη συγκυρία. Πρόκειται για την πλήρη επικράτηση και κυριαρχία του χουλιγκανικού πολιτισμού και των παραφυάδων αυτού!
Τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες εκδηλώθηκαν νέα φαινόμενα χουλιγκανισμού και προπηλακισμών. Κορυφαία εκδήλωση βέβαια η πυρπόληση και η λεηλασία του κέντρου της Αθήνας από τις διμοιρίες των αποφασισμένων επαγγελματιών του άκρατου χουλιγκανισμού και των περιθωριακών της προσκόλλησης σε τέτοιες περιπτώσεις με αποκλειστικό στόχο την λαφυραγωγία. Πέρα όμως από αυτούς τους δεδομένους εχθρούς της οργανωμένης κοινωνίας, υπάρχουν και οι άλλοι, οι οποίοι υποδύονται «πολίτες» που δεν αντέχουν άλλο την καταπίεση και την κοροϊδία, ψάχνοντας ευκαιρίες να εξωτερικεύσουν την αγανάκτηση που τους καίει τα… σωθικά.
Φυσικά, κανένα από τα επεισόδια που ζούμε δεν είναι αυθόρμητο. Κάποιοι έβαλαν τους ανεγκέφαλους και ανάγωγους μαθητές στα Γιάννενα να βρίσουν και να μουτζώσουν τους «επισήμους» στην παρέλαση για την απελευθέρωση της πόλης. Κάποιοι οργανώνουν τον προπηλακισμό του Νταλάρα στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κάποιοι οργάνωσαν τον προπηλακισμό των αρχών στην παρέλαση για την ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά είναι προοίμιο και των προπηλακισμών και επεισοδίων που ήδη οργανώνονται εν όψει της 25ης Μαρτίου.
Χωρίς αμφιβολία, η πολιτεία και η κοινωνία οφείλουν να αμυνθούν, αν ξέρουν τι τους γίνεται. Και οφείλουν επίσης να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές τα κόμματα και τα μίντια. Δύσκολο, αφού κάποια κόμματα πρωτοστατούν σε ανάλογες συμπεριφορές, τις καλύπτουν ιδεολογικά και πυροδοτούν το κλίμα απειλώντας όσους έχουν αντίθετη άποψη ή με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Δύσκολο επίσης, όταν μίντια και δημοσιογράφοι εμπνέουν και εμπνέονται από τον χουλιγκανισμό, τις εκφράσεις του και την αισθητική του.
Η χώρα όμως βαδίζει προς εκλογές και αν δεν παταχθούν αποφασιστικά τα κρούσματα του χουλιγκανισμού, οι αγριότητες θα κλιμακωθούν. Η πολιτεία έχει χρέος να αμυνθεί για να διαφυλάξει την ηρεμία, να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των υποψηφίων όλων των κομμάτων και να περιφρουρήσει το κύρος της εκλογικής αναμέτρησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_08/03/2012_475031

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου