Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στις εφορίες


Ενεργοποιείται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που θα υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών
Μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στις εφορίες



Θέματα σχετικά με την οργάνωση και αποστολή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών ρυθμίζει κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών υπάγεται απ΄ ευθείας στον υπουργό Οικονομικών και έχει έδρα την Αθήνα. Ως παράρτημα αυτής λειτουργεί η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, με έδρα την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα ενεργοποιηθεί στις 16 Απριλίου, έχει ως αποστολή και έργο την αντιμετώπιση της διαφθοράς στους κόλπους των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του Κράτους, η οποία συντελείται με την εμπλοκή των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων, σε ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα.

Ειδικότερα, το έργο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αφορά περιοριστικά σε περιπτώσεις άμεσης διερεύνησης:
i) φαινομένων χρηματισμού - δωροδοκίας των υπαλλήλων της, μετά από αυτόφωρη σύλληψη ή από συλλογή εμπεριστατωμένων - διακριβωμένων καταγγελιών, και

ii) ιδιαίτερα σοβαρών υποθέσεων που έχουν, ως συνέπεια, σημαντική απώλεια εσόδων του κράτους, οι οποίες παραπέμπονται από την Οικονομική Επιθεώρηση στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Επίσης διενεργεί στοχευμένους ελέγχους περιουσιακής κατάστασης των ιδίων, ως άνω, υπαλλήλων.

Για την άσκηση του έργου της η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών/Ο.Π.Σ.Ε.Υ. (ELENXIS), το TAXIS, το ΟΠΣΤ κ.λπ. και χρησιμοποιεί το Ο.Π.Σ.Ε.Υ. – ELENXIS σε όλες τις εφαρμογές και τα υποσυστήματά του, που έχουν προβλεφθεί για την Οικονομική Επιθεώρηση.

Η Διεύθυνση και Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων θα προχωρούν στη συλλογή, διερεύνηση, επεξεργασία, σύνθεση, ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των πληροφοριών ή καταγγελιών και στοιχείων, που αφορούν, περιοριστικά, στην εμπλοκή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, θα έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία ή στοιχείο, οποιασδήποτε Αρχής ή Υπηρεσίας ή προσώπου, για την άσκηση του έργου της, ύστερα από την έκδοση σχετικής υπηρεσιακής εντολής.

Στο ίδιο πλαίσιο θα προχωρούν στη διενέργεια διοικητικών ερευνών, προκαταρκτικών εξετάσεων και Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων και θα παραπέμπουν τους υπαλλήλους στα αρμόδια πειθαρχικά Όργανα και στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, για την πειθαρχική και ποινική δίωξή τους.
 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=450648&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου