Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η Ευρωζώνη, θέλει να κρατήσει την Ελλάδα αλλά προετοιμάζεται για ενδεχόμενη έξοδό της

La zone euro veut grader la Grèce mais se prépare à son éventuelle sortie

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Herman Van Rompuy

Οι Ευρωπαίοι επιβεβαίωσαν την Πέμπτη 23 Μαϊου, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επιθυμία τους να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αλλά άρχισαν ήδη να εξετάζουν τη λήψη μέτρων που πρέπει να ληφθούν εάν η έξοδος της γίνει αναπόφευκτη. «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Herman Van Rompuy διαβάζοντας ένα κείμενο για λογαριασμό των Είκοσιεπτά

Πάντα σε μια σταθερή γραμμή έναντι της Αθήνας, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έβαλε το αλάτι της λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανοων της μείωσης του ελλείμματος και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν ένα προαπαιτούμενο για την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα.

Εν όψει των νέων εκλογών της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα, που υποτίθεται ότι θα βγάλουν τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, όταν απέτυχαν μετά από τις εκλογές στις 6 Μαΐου να σχηματίσουν μια κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει μια χειρονομία για να δείξουν "εμπιστοσύνη" στους "Έλληνες ψηφοφόρους» σύμφωνα με τα λόγια του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολαντ. Προτάθηκε έτσι να χρησιμοποιήσουν τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Ο Γάλλος Πρόεδρος συνηγόρησε ώστε τα ταμεία "να μπορέσουν να κινητοποιηθούν γρήγορα" για να στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα."

Παράλληλα όμως, χωρίς να θέλουν να το κοινοποιήσουν δημοσίως, οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για το χειρότερο, έτσι ώστε να μην αιφνιδιασθούν εάν γίνει πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Δευτέρας της Ομάδας Εργασίας του ευρώ, η οποία αποτελείται από ανώτερους υπαλλήλους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, συζητήθηκε η ανάγκη να καταρτίσουν εθνικά σχέδια σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, ανέφερε την Τετάρτη ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. "Είπαμε ότι ο καθένας από εσάς πρέπει να το σκεφτει, και σε δεύτερο στάδιο θα υπάρξει συντονισμός για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η πληροφορία αυτή συνέβαλε στην απότομη πτώση στις χρηματοπιστωτικές αγορές την Τετάρτη.


ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;


Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκαναν "καμία συζήτηση" για αυτό το θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, επέμεινε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα, Παναγιώτης Πικραμένος, μετά το δείπνο. Ωστόσο, ο προκάτοχός του κ. Λουκάς Παπαδήμος, είχε ανάψει το φυτίλι όταν δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal την Τετάρτη ότι δεν το αποκλείει και "ότι οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να περιέχουν τις πιθανές συνέπειες της ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ".

Το βράδυ, ο Francois Hollande, αρνήθηκε ότι έχει γνώση των σχεδίων αυτών για τη Γαλλία, παραδέχθηκε, με μισόλογα την ύπαρξη ορισμένων προπαρασκευαστικών μέτρων. «Δεν λέω ότι δεν υπάρχει δουλειά, προφανώς υπήρξε μια πληροφορία ότι υπήρχαν μια σειρά από προσομοιώσεις πως θα μπορούσε το ενδεχόμενο αυτό να υπάρξει,» είπε στους δημοσιογράφους. "Αλλά αν αρχίσω να μιλώ δημόσια για την υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αυτό θα σήμαινε ότι έχουμε ήδη στείλει ένα μήνυμα προς τους Έλληνες και ένα σήμα στις αγορές", πρόσθεσε.

Τα ευρωομόλογα που επιβάλλονται στον ευρωπαϊκό διάλογο

Ο Γάλλος πρόεδρος, επίσης, κατάφερε να επιβάλει τα ευρωομόλογα στην ευρωπαϊκή συζήτηση για την ανάπτυξη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, παρά την απροθυμία της Γερμανίδας Καγκελάριου. Ο κ. Ολλανδία έφτασε στις Βρυξέλλες με σκοπό την προώθηση της δημιουργίας αυτών των ευρωομολόγων, μια μορφή της αμοιβαίας κάλυψης των χρεών εντός της ευρωζώνης.

Η κα Μέρκελ φάνηκε να απορρίπτει με μια αναδίπλωση αυτό το μέσο που έχει από καιρό υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας ότι «τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν συμβολή στην ανάπτυξη". Μια θέση που μοιράζεται με τη Φινλανδία, την Ολλανδία ή ακόμη και τη τη Σουηδία, για τους οποίους αυτά τα ευρωομόλογα δεν δίνουν κίνητρα για να τις ευάλωτες χώρες στο πλαίσιο μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλά ο κ. Ολάντ επέμεινε και απαίτησε "η προοπτική" για τα ευρωομόλογα να «καταχωρηθεί» στο μενού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου

Ο Γάλλος Πρόεδρος βασίστηκε στην υποστήριξη πολλών, αρχής γενομένης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήταν η πρώτη που προώθησε αυτή την ιδέα, αλλά επίσης από τον Ιταλό Πρωθυπουργό, κ. Mario Monti. Ο ΟΟΣΑ και η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, πήρε μέρος στη συζήτηση την Τρίτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ευρωομόλογα μπορεί να ωφελήσουν την ευρωζώνη σε περίοδο κρίσης. Μετά τη σύνοδο κορυφής, η Μέρκελ επανέλαβε την άποψή της, αλλά θεώρησε ότι η συζήτηση για το θέμα ήταν «πολύ ισορροπημένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου