Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Τα ψευδοδιλήμματα των μνημονιακών και των αντιμνημονιακών

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Μέχρι τις επόμενες εκλογές, θα βομβαρδιστούμε αυτές τις μέρες με γνωστά ή άγνωστα διλήμματα. 
Ενδεικτικά αναφέρω:
  • Κομμουνισμός ή Δημοκρατία
  • Ευρώ ή Δραχμή
  • Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο
  • Μέτρα ή όχι μέτρα 
  • Βουλγαρία ή Ζιμπάμπουε

Ποιο είναι όμως το πραγματικό δίλημμα το οποίο αποφεύγουν και οι δύο πλευρές να θέτουν επί τάπητος στο τραπέζι;

Στο εάν επιτέλους τιθασεύσουν την Γραφειοκρατία και καταπολεμήσουν την Διαφθορά, οι οποίες είναι οι κύριες αιτίες μειωμένων εισόδων τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ελληνική οικονομία είχε και έχει μεγάλο πρόβλημα ΕΣΟΔΩΝ, οι οποίες σε συνδυασμό των παραπάνω αλλά και των υφεσιακών μέτρων του μνημονίου, είχαν ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της ύφεσης και της διατήρησης του ελλείματος δεδομένου ότι 
  • οι εισφορές από τους φόρους πέφτουν μαζί με το εισόδημα
  • αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες , όπως τα επιδόματα ανεργίας, που αυξάνονται αυτομάτως όταν η οικονομία συρρικνώνεται.
Αυτό καθιστά τον δημοσιονομικό στόχο αδύνατο να επιτευχθεί. Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο όλες οι πλευρές αποφεύγουν να απαντήσουν.

Ο μεταπολιτευτισμός (δικομματισμός και αριστερά) θεσμοποίησε τον Φαυλοκρατισμό και την Διαφθορά. Είναι αυτός που μας ισοπέδωσε πάση έννοια αξιοκρατίας στους Ελληνικούς Δημόσιους Θεσμούς. Είναι αυτός που βίασε την έννοια του κοινωνικοδίκαιου κράτους και το μετέτρεψε σε φαυλοκρατικό και λαθροπολυπολιτισμικό.

Θεμέλιο της πολιτικής είναι ορισμός του φίλου και του εχθρού - του συμμάχου και του αντίπαλου. Τα καρτέλ ξεχάστηκαν παντελώς. Οι φοροφυγάδες αναφέρονται σποραδικά για εντυπωσιασμό. Η λέξη λαμογιά δεν έχει πέσει στο τραπέζι. Η φοροκλοπή και η παραοικονομία αναφέρονται σπανίως στα πολιτικά ρεπορτάζ. Κουβέντα για εκείνους που καταλαμβάνουν τον τομέα της ενέργειας, των στοιχημάτων, της παρανομίας. Η καταπολέμηση των κερδών των σουπερμάρκετ έχει παντελώς ξεχαστεί και οι κυβερνώντες το θυμούνται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Ναι! μέσα στην κρίση οι περισσότερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων αυξάνουν τα έσοδα, τον τζίρο και τα κέρδη τους. Κανείς δεν λέει και δεν εξηγεί πώς γίνεται στην Ελλάδα να μειώνονται οι αποδοχές των μισθωτών, αλλά να αυξάνονται οι τιμές στα είδη κατανάλωσης πέραν αύξησης του ΦΠΑ (παρά την πτώση, δηλαδή, της λαϊκής κατανάλωσης). Αυτό, βέβαια, συμβαίνει, διότι τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν στην ελληνική οικονομία.

Στην  Ελλάδα η δημόσια διοίκηση δεν είναι βεμπεριανή και ισχυρή, αλλά ατάκτως εκτεταμένη και ανίσχυρη, λόγω έλλειψης ελέγχων και διαφάνειας, αλλά και αδύναμη ταυτόχρονα, λόγω της ανικανότητάς της να εφαρμόσει πολιτικές σε ένα περιβάλλον αντιφατικών και ασαφών κανόνων που συνδυάζεται με ανοργάνωτες και κακά εκπαιδευμένες υπηρεσίες επιβολής των κανόνων. Η δε   διαφθορά στην Ελλάδα προσομοιάζει περισσότερο με την κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες παρά με εκείνη που παρατηρείται σε άλλα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ευρωζώνης.

Ας το πάρουμε απόφαση: αν δεν καταπολεμήσουμε την Γραφειοκρατία και την Διαφθορά, δηλαδη τον Φαυλοκρατισμό, ούτε τα δάνεια του Μνημονίου θα μας σώσουν αλλά ούτε και η Δραχμή.

Μην τρώτε πλέον κουτόχορτο.

http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2012/05/blog-post_21.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FySdOyJ+%28%CE%91%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1%CF%82+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου