Σάββατο 5 Μαΐου 2012

WS Journal: «Οι ελληνικές εκλογές οδηγούν στην αστάθεια»

Κρίσιμα για το ευρώ τα αποτελέσματα της κάλπης σε Ελλάδα και Γαλλία αναφέρουν οι NY Times
WS Jounal: «Οι ελληνικές εκλογές οδηγούν στην αστάθεια»


Κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, αστάθεια, αλλά και το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης μέσα στον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο «βλέπει» σε  πρωτοσέλιδό της την Παρασκευή η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, χωρίς να αποκλείει και αναστολή του πακέτου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τη χώρα. «Ενα έθνος το οποίο επιδιώκει να τιμωρήσει το πολιτικό κατεστημένο για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο να καταφέρει στα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κατεστημένου ισχυρό πλήγμα», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι «ήδη ακόμα πριν  την πρώτη ψήφο, αξιωματούχοι και των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠαΣοΚ και ΝΔ) υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις» ότι μία κυβέρνηση η οποία θα προέκυπτε από μετεκλογική συνεργασία τους θα ήταν βραχύβια.
«Πολλοί από τους προαναφερθέντες αξιωματούχους», υποστηρίζει η εφημερίδα, «περιμένουν ότι θα γίνουν νέες εκλογές έως το Φθινόπωρο, ενώ κάποιοι, ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, δεν αποκλείουν να τη διεξαγωγή νέας εκλογικής διαδικασίας ακόμα και μέσα στον Ιούνιο».
Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία «κυριαρχούν ουσιαστικά στην ελληνική Βουλή και διαδέχονται το ένα το άλλο στην εξουσία», «θα είναι τυχερά αν κατορθώσουν να φθάσουν στις εκλογές της Κυριακής την απαιτούμενη για το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφία,...εξαιτίας της ανόδου κομμάτων διαμαρτυρίας, τα οποία είναι από μαρξιστικά-λενινιστικά έως νεοναζιστικά».
Η WSJ εκτιμά ότι η Βουλή που θα προκύψει την Κυριακή δεν αποκλείεται να είναι «η πιο κατακερματισμένη από την μεταπολίτευση το 1974», καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δέκα κόμματα εμφανίζονται να ξεπερνούν το όριο του 3% που είναι απαραίτητο για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.
Ο Ιούνιος ωστόσο αποτελεί, κατά την εφημερίδα, «μήνα επώδυνων αποφάσεων» για την (όποια) ελληνική κυβέρνηση και, με δεδομένο ότι έχουν ζητηθεί ήδη από την Ελλάδα επιπλέον περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ μέχρι τότε, δεν αποκλείεται ακόμα και να διακοπεί προσωρινά η χρηματοδότηση μέσω του πακέτου στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα» ωστόσο, θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη, όπου «ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ευρωπαίων ηγετών απομακρύνονται από την εξουσία από κόμματα και ψηφοφόρους εν μέσω της λαϊκής οργής για τα μέτρα λιτότητας και την ύφεση» που επικρατούν.
Η αμερικανική εφημερίδα, τέλος, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στη ΝΔ, αναφέρεται σε εκτιμήσεις στελεχών του κ. Σαμαρά, τα οποία θεωρούν ότι το κόμμα «μπορεί  να κερδίσει αυτοδυναμία σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση»- κάτι που βεβαίως δεν είναι ορατό σήμερα.

New York Times: «Κρίσιμες για το μέλλον της ΕΕ και του ευρώ οι γαλλικές και οι ελληνικές εκλογές»


«Θα δώσει η δημοκρατία λύση στην οικονομική κρίση ή θα την επιδεινώσει;», θέτει το ερώτημα η εφημερίδα
Κρίσιμες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και του ευρώ θεωρούν τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν παράλληλα σε Ελλάδα και Γαλλία οι New York Times, υποστηρίζοντας ότι «οι ψηφοφόροι για άλλη μία φορά θα υπογραμμίσουν το βασικό γρίφο της κρίσης του ευρώ: κατά πόσο οι δημοκρατικές διαδικασίες θα δώσουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα της ΕΕ ή απλώς θα το επιδεινώσουν».
«Οι συγκεκριμένες εκλογές δεν αποκλείεται να αποτελέσουν άλλο ένα πλήγμα στο γερμανικής σύλληψεως σχέδιο λιτότητας για τη «θεραπεία» του χρέους και της τραπεζικής κρίσης που πλήττουν την ευρωζώνη», σχολιάζει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα, επισημαίνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του γάλλου υποψηφίου των Σοσιαλιστών κ. Φρανσουά Ολάντ περί επαναδιαπραγμάτευσης του ασφυκτικού ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου και περί «νέου προσανατολισμού της Ευρώπης».
Ο γάλλος υποψήφιος έχει τεθεί, κατά την εφημερίδα, επικεφαλής ενός κύματος πολιτικής αντίστασης κατά της λιτότητας, το οποίο οδήγησε στην πτώση ακόμα και κυβερνήσεις όπως αυτήν της Ολλανδίας, «μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης και στενό σύμμαχο της Γερμανίας». Με δεδομένη τη σημαντική θέση που κατέχει η Γαλλία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η εκλογή του κ. Ολάντ δεν αποκλείεται, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, να οδηγήσει στη συγκρότηση ενός «μπλοκ υπέρ της ανάπτυξης», το οποίο «θα θέσει υπό αμφισβήτηση το γερμανικό φάρμακο», όπως το χαρακτηρίζουν οι NYT.
Σύμφωνα με τον Ζαν Πιζανί-Φέρι, επικεφαλής του γνωστού για τις αναλύσεις του ινστιτούτου των Βρυξελλών Bruegel, «η μάχη δίνεται μεταξύ των πολιτικών διαδικασιών και της οικονομικής προσαρμογής». «Βλέπουμε τη μία κυβέρνηση να διαδέχεται την άλλη με στόχο την εφαρμογή της επώδυνης προσαρμογής. Για πόσο όμως οι δύο πλευρές δεν θα πέσουν στην ανυποληψία της κοινής γνώμης λόγω των δεινών της προσαρμογής;», όπως λέει ο κ. Πιζανί-Φερί.
Μήνυμα το οποίο φαίνεται να εισπράτει η«γερμανίδα Καγγελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία «τείνει ευήκοον ους» στις νέες φωνές και το διαμορφούμενο κλίμα, τόσο εξαιτίας «της πτώσης της ολλανδικής κυβέρνησης, αλλά και των αντιδράσεων των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών». Παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του πληθωρισμού εξακολουθούν να παραμένουν «κόκκινο πανί» για τη Γερμανία, η γερμανίδα Καγκελάριος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να μείνει απομονωμένη, όπως τουλάχιστον εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.
Οι ελληνικές εκλογές ωστόσο αποτελούν μία διαφορετική ιστορία, με τους NYT να χαρακτηρίζουν την Ελλάδα «δύσκολο χαρτί». «Τα ελληνικά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί από την τεχνοκρατική κυβέρνηση», ενώ «και τα δύο κόμματα, η ΝΔ και το ΠαΣοΚ έχουν υποστεί πλήγμα τόσο για τις περικοπές που έχουν από κοινού συμφωνήσει, όσο και για την προηγούμενη στάση τους».
«Τα δύο κόμματα θα είναι τυχερά αν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας», εκτιμά η εφημερίδα η οποία αναφέρεται στην άνοδο των μικρών κομμάτων και στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται.
Και όχι μόνο: κατά τον- γνωστό οικονομολόγο και επικεφαλής του ινστιτούτου CEPS- Ντάνιελ Γκρος, «οι ελληνικές εκλογές μπορεί να αποδειχθούν πιο σημαντικές από τις γαλλικές». Και αυτό γιατί «οι Ελληνες καλούνται να κάνουν μία θεμελιώδη επιλογή: να μείνουν στο ευρώ ή να φύγουν», υποστηρίζει ο κ. Γκρος. Το μεγάλο στοίχημα για την (όποια) ελληνική κυβέρνηση θα είναι, κατά τους NYT, «να  εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαίων πιστωτών και να μη μείνουν μισές υποσχέσεις».
Οπως και να ‘χει, «το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα μπορεί να σηματοδοτήσει μία αλλαγή όσον αφορά την οικονομική κρίση», όπως τουλάχιστον εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.

Εκλογές 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου