Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Οι Τούρκοι ξεδιπλώνουν κρίση Ιμίων στην βραχονησίδα Λαδόξερα - Ζουράφα

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως πάντα όταν εμείς, η Κύπρος, η Ελλάδα, βρισκόμαστε σε εποχές κρίσης καί κυβερνητικής αστάθειας οι Τούρκοι βγάζουν από το συρτάρι τα από καιρό προετοιμασμένα επιθετικά τους σχέδια καί μας υπενθυμίζουν πως οι νίκες σπάνια κερδίζονται σε μάχη από τον ισχυρότερο αλλά χάνονται αμαχητί κατά την άτακτη υποχώρηση του φοβισμένου που αρνείται να πολεμήσει, προεξοφλώντας την ήττα του. Κλασσικό παράδειγμα το φιάσκο με τα Ίμια αλλά όχι μόνον.

Από τους βομβαρδισμούς του '64 καί την εισβολή του '74, μέχρι τα Ίμια, οι Τούρκοι πάντα κέρδισαν επειδή εμείς κάναμε πίσω καί αρνηθήκαμε, όντας απροετοίμαστοι, να τους αντιμετωπίσουμε. Την μοναδική φορά που οι Τούρκοι βρέθηκαν απέναντι σε στιβαρή Ελληνική άρνηση υποχώρησης, το '77, τα μάζεψαν  σαν κότες καί ανέκρουσαν πρύμνα. Τώρα ετοιμάζονται να στήσουν σκηνικό στην Λαδόξερα, μιά βραχονησίδα πετρελαιόνυμη καί σίγουρα πετρελαιοφόρα, ανατολικά της Σαμοθράκης.

Ακολουθούν μερικά άρθρα που αναδυκνύουν το θέμα.

ΜΗΜ

Τι συνέβη στη Λαδόξερα; Γιατί το "Αλέξανδρος" είχε αίματα; Αγνοείτε ένας ψαράς - 23 Ιουνίου 2012

Τι συνέβη στη Λαδόξερα; Γιατί το "Αλέξανδρος" είχε αίματα; Αγνοείτε ένας ψαράς.
Ο πεσμένος φάρος της Λαδόξερας
Αρκετά περίπλοκη η ιστορία με το ατύχημα που συνέβη σήμερα το απόγευμα στη βαχονησίδα "Λαδόξερα". Περίπλοκη σε σημείο που να μην μπορούμε να εξηγήσουμε ορισμένα γεγονότα, όπως π.χ πόσα σκάφη τελικά βρέθηκαν να συμμετέχουν στο ατύχημα; Το λέμε αυτό γιατί απ΄'οσα γνωρίζουμε μέχρι και αυτήν την ώρα (βράδυ Σαββάτου), υπάρχει ένα ακυβέρνητο, που δουλεύει η μηχανή του και με ριγμένη την άγκυρα στη Λαδόξερα (Ζουράφα) και ένα ακόμη στο λιμάνι των Θέρμων το "Αλέξανδρος" με χαρακτηριστικά του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης που ρυμουλκήθηκε από τον "Φονιά" στις 6 το απόγευμα και το οποίο είναι γεμάτο με αίματα!!! Είναι ερωτήματα που θα απαντήσει το Λιμεναρχείο της Σαμοθράκης τις επόμενες ωρες, όταν πλέον θα "φωτισθεί" το τι έγινε τελικά στη Λαδόξερα. Τα μόνα που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι ότι έγινε ανατροπή φουσκωτού, ο ένας τραυματίσθηκε και με το Σούπερ Πούμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και ένας ακόμη αγνοείται. Μέχρι να νυχτώσει δύο δύτες έψαχναν την περιοχή μήπως και εντοπισθεί. Σαφέστατα ο τραυματίας Ζ..... θα δώσει χρήσιμα στοιχεία για τα αίτια του ατυχήματος αλλά και το τι συνέβη στον Ρ...... που αγνοείται.
Η Ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος
Απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης, από Κυβερνήτη ερασιτεχνικού αλιευτικού σκάφους, ότι στην θαλάσσια περιοχή Β. ΖΟΥΡΑΦΑΣ Σαμοθράκης, εντόπισε ακυβέρνητο σκάφος (να κινείται κυκλικά σε ομόκεντρους κύκλους) και δύο άτομα στη θάλασσα, εκ των οποίων κατάφερε και περισυνέλεξε τον έναν, βαριά τραυματισμένο, ενώ δεν κατάφερε να περισυνελέξει τον δεύτερο, πιθανότατα και αυτός τραυματισμένος, ο οποίος έκτοτε αγνοείται .
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του τραυματία το σκάφος  απέπλευσε για λιμένα ΘΕΡΜΩΝ Σαμοθράκης, όπου στη διαδρομή παρέλαβε τον 49χρονο τραυματία πλωτό περιπολικό Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και τον μετέφερε στο λιμένα ΘΕΡΜΩΝ, από όπου διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης.
Παράλληλα, στην περιοχή του συμβάντος κατέπλευσαν πλωτό περιπολικό Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικά σκάφη από Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη με ιδιώτες δύτες, ενώ στις έρευνες για τον εντοπισμό του 45χρονου αγνοουμένου, συμμετείχε από αέρα ελικόπτερο SUPERPUMA.
Οι έρευνες συνεχίζονται  με πλωτό περιπολικό και ναυαγοσωστικό Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., με δύο ιδιωτικά σκάφη με ιδιώτες δύτες καθώς και με κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. για υποθαλάσσια έρευνα, ενώ συμμετέχει ελικόπτερο DAUPHΙN με αρνητικά αποτελέσματα.
Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

http://www.faros24.gr/epikairotita/ti-sinebi-sti-ladoksera-giati-to-aleksandros-eixe-aimata-agnoeite-enas-psaras.html

Τι συνέβη στον φάρο στην βραχονησίδα Ζουράφα;

Την πτώση του φάρου που βρίσκεται επί της στρατηγικής σημασίας βραχονησίδα Ζουράφα ανατολικά της Σαμοθράκης, αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα από την Αλεξανδρούπολη www.faros24.gr, προκαλώντας αίσθηση και πολλά ερωτηματικά. Πως συνέβη αυτό, υπάρχει ενδεχόμενος δόλος και αν ναι από ποιάν πλευρά του Αιγαίου;
Πριν από δύο ημέρες ένας Έλληνας ψαράς που προσέγγισε την βραχονησίδα Ζουράφα (ή Λαδοξέρα λόγω της ανάβλυσης πετρελαίου…) διαπίστωσε ότι ο φάρος δεν βρισκόταν στην θέση του, αλλά είχε πέσει γεγονός που δημιούργησε υποψίες για το πώς συνέβη αυτό. Στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 10 και κατά τόπους 11 μποφόρ, γεγονός που σημαίνει υψηλότατο κυματισμό και πρακτικά «ναυτικό βομβαρδισμό» του ερημικού φάρου. Όπως αναφέρουν οι γνώστες, η συγκεκριμένη περιοχή συχνότατα δοκιμάζεται από τα στοιχεία της φύσης και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους που πνέουν αλλά χωρίς να έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν αναφορικά με τον φάρο.
Ωστόσο όπως αναφέρει η ακριτική ιστοσελίδα faros24 : «Πριν από 2-3 ημέρες ένα μότορσιπ με κατεύθυνση προς την Αλεξανδρούπολη, κοντά στην Ίμβρο πλευρίσθηκε από τουρκική Ακταιωρό και του έγιναν συστάσεις για την πορεία που ακολουθούσε. Κάποιοι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις μας είπαν ότι ουδέποτε στο παρελθόν συνέβη κάτι αντίστοιχο. Όπως βέβαια λένε, ότι δεκαετίες στην Ζουράφα έπιανε 10 και 11 μποφόρ αλλά ποτέ δεν έπαθε κάτι ο Φάρος. Πολλές οι συμπτώσεις….».
Όπως είναι γνωστό το ΠΝ (Υπηρεσία Φάρων – ΥΦ) έχει την ευθύνη τοποθέτησης, φύλαξης και συντήρησης των διαφόρων φανών ανά την επικράτεια. Το defence-point.gr επικοινώνησε με το ΓΕΝ για να πληροφορηθεί τι συμβαίνει. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν καθησυχαστικές, καθώς όντως ο φάρος είχε πάψει να εκπέμπει και δεν βρισκόταν στην θέση του, αλλά αυτό οφειλόταν στην πρωτοφανή για τα δεδομένα θαλασσοταραχή. Όπως μας επισημάνθηκε εύστοχα εάν κάποιος ήθελε να προκαλέσει εσκεμμένη πτώση του φάρου σαφώς και δεν θα πλησίαζε με 11 μποφόρ. Άλλωστε το ΠΝ έχει ήδη δρομολογήσει ταχύτατες ενέργειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του στρατηγικής σημασίας φανού.
Από την άλλη πλευρά η «ευαισθησία» των Τούρκων για ό,τι συμβαίνει στην Ζουράφα, είναι δεδομένη, όπως και η εμμονή τους στο να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, η οποία θα μπορούσε να τους δώσει λαβή για «θερμές δράσεις». Όμως εφόσον η πτώση του φάρου οφείλεται στη συνδυασμένη δράση Αίολου και Ποσειδώνα, τότε για λόγους εθνικών ΨΕΠ θα ήταν φρόνιμο να μην μεγαλοποιούνται οι δυνατότητες των τουρκικών βατραχανθρώπων…
Υπενθυμίζεται, ότι στο κεντρικό θέμα του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ του περασμένου μήνα, η βραχονησίαδα Ζουράφα συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα σημεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο εκτεταμένο αφιέρωμα έγινε ανάλυση της στρατηγικής της σημασίας, καθώς επίσης και αυτή άλλων δύο επίμαχων νησίδων στο Αιγαίο.
http://www.defence-point.gr/news/?p=38409

 

Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην βραχονησίδα Ζουράφα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή 22 Απριλίου 2012
Επίσκεψη στην βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδόξερα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έκανε την Κυριακή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος. Επιστρέφοντας από την Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη, ο Αρχηγός διήλθε από την βραχονησίδα ενώ ο κυβερνήτης του σκάφους τον ενημέρωσε για τον φάρο που έχει κατασκευάσει εκεί το Ναυτικό και ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες υπέστη ζημιές από την σφοδρή κακοκαιρία.

Η βραχονησίδα, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλα κοντά στην οριογραμμή με την Τουρκία, αποτελεί πολλες φορές - και τελευταία- σημείο τουρκκών προκλήσεων: 
Τουρκικά αλιευτικα κάνουν κινήσεις εντός της ελληνικής πλευράς ή παρενοχλούν ελληνικά ψαράδικα.
Μερικές φορές τα τουρκικά ψαράδικα προστατεύονται απο τουρκική ακταιωρό που και αυτή προκαλεί τα ελληνικά περιπολικα του Λιμενικού. 
Να σημειωθεί ότι το όνομα ''Λαδόξερα'' το έχει από πολύ παλιά καθώς στην περιοχή αναβλύζει μικρή ποσότητα πετρελαίου.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επισκεφθεί την Σαμοθράκη για να παραστεί  στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης των πέντε Νεομαρτύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου