Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αναβρασμό προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ οι προωθούμενες αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ


Διαφοροποιήσεις στελεχών
Από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )



Αθήνα
Τριγμούς προκαλεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που εισήχθη και συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή και το οποίο τροποποιεί διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου.

Το νομοσχέδιο εξασφάλισε επί της αρχής στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ.Κρεμαστινού.

Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη, έπειτα και από σειρά αντιδράσεων στελεχών του, ορισμένα εκ των οποίων προειδοποίησαν ότι δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος προτού ξεκινήσει το πρωί η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ διένειμε εισήγηση στην οποία ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλιώς την καταψήφισή του.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί και αν αυτό δεν γίνει, να καταψηφιστεί από τη Βουλή: η διάρρηξη κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμοποίησης, μέσω του τρόπου άσκησης της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας και ο απολύτως λανθασμένος χαρακτήρας ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου».

Επίσης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αφού δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, έθεσε το ερώτημα: «Έχουμε σκοτωθεί για τις αλλαγές στην Παιδεία και τώρα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίζουμε και μάλιστα ως κατεπείγον;». Και πρόσθεσε: «Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ζητεί αντί για την Παιδεία την αλλαγή π.χ. του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ ή για τους φορομπηχτικούς νόμους;». Επίσης, 
ζήτησε να ξεκαθαριστεί εάν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση που έλαβε είναι ότι δεν θα τεθεί τέτοιο θέμα κατά την ψήφιση στην ολομέλεια.

Από την πλευρά του, ο Μάρκος Μπόλαρης εισηγήθηκε να μην ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο.

Στο twitter ο Ηλίας Μόσιαλος ανήρτησε τα εξής σχόλια: «Οι τροποποιήσεις του νόμου 4009/2011 για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ αποτελούν πλήρη υποχώρηση του πολιτικού συστήματος στις δυνάμεις της αντιμεταρρύθμισης, ακυρώνουν την προσπάθεια για ένα πανεπιστημιακό στήριγμα της κοινωνίας και της ελληνικής νεολαίας, επαναφέρουν το πανεπιστήμιο της συντεχνίας, αποκομμένο από τις προσδοκίες και τις ανάγκες της χώρας».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου έθεσε θέμα τόσο για τη διαδικασία του κατεπείγοντος όσο και για την παράταση της θητείας των πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της. «Δεν μπορεί να περάσει αυτή η διάταξη και να στείλουμε το μήνυμα ότι αποκαθηλώνουμε και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες νόμους που ψηφίστηκαν με τόσο μεγάλες πλειοψηφίες από τη Βουλή» επισήμανε.

Στους επικριτές των προωθούμενων αλλαγών στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστέθηκε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης.

«Η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, πριν αυτός καν εφαρμοστεί, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης» αναφέρει, σε δήλωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

«Οπισθοδρόμηση στην αντίληψη που θέλει να κυριαρχούν μικρές ολιγαρχίες σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα», προσθέτει ο πρώην υπουργός.

Ενδιαφέρον είχε και η ανάρτηση στο twitter του Κ.Καρτάλη: «Πολιτικοί παριστάνουν τις αυθεντίες σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης αν και έχουν να μπουν σε αμφιθέατρο από φοιτητές. Δηλαδή 25-30 έτη πριν».

Η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει χαρακτηρίσει τις αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ «ύβρη για τη Δημοκρατία», επανήλθε με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου.

Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο «επιστροφή σε ένα πανεπιστήμιο και ένα ΤΕΙ όπου τα τάγματα βίας μπορούσαν να εξοστρακίζουν και να καταδυναστεύουν κάθε φωνή αντίθετη με τη δική τους».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «οι υγιείς δυνάμεις της χώρας και της κοινωνίας δεν θα επιτρέψουν αυτό το πισωγύρισμα».

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ατυχείς» τις δημόσιες δηλώσεις των στελεχών που διαφοροποιούνται, εξέφρασε επιμέρους ενστάσεις για το προωθούμενο νομοσχέδιο, καθώς και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επιλέχθηκε.

Συγκεκριμένα, η ΚΟ «θεωρεί ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ». Εξέφρασε, επίσης, «την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Για λόγους κυβερνητικής συνοχής, ανέχεται την επιλογή αυτή υπό τον όρο ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με άνεση σε τέσσερις συνεδριάσεις».

Επίσης, τονίζει ότι έχει «επιμέρους παρατηρήσεις για την αποσαφήνιση και βελτίωση των ρυθμίσεων» και ότι «διαφωνεί με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της. Προτείνει την παράταση μέχρι 31/12/2012, υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου». 

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ο νόμος 4009/2011 ούτε θίγεται ούτε και θα θιγεί και ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να γίνει συζήτηση σε τέσσερις συνεδριάσεις και όχι σε μια που προβλέπει η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αιτιολόγησε την επιδίωξη της κυβέρνησης να ακολουθηθούν ταχύτατες διαδικασίες επεξεργασίας και ψήφισης του νομοσχεδίου, προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος κοινοβουλευτικός χρόνος των δύο μηνών και να αντιμετωπιστούν επείγοντα ζητήματα, όπως σίτιση και στέγαση των φοιτητών, καθαρισμού των σχολείων κ.ά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου