Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ο Μάρκος Μπόλαρης γιά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας


«Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης):  Το λόγο έχει ο συνάδελφος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μάρκος Μπόλαρης.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και καλό μήνα!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σε μία εποχή κρίσης, η οποία δυστυχώς δεν είναι μόνο δημοσιονομική, αλλά έχει και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό, σ’ αυτήν την κρίσιμη εποχή, έχει πολύ μεγάλη σημασία η προστασία της λειτουργίας των θεσμών σ’ αυτό το κράτος.
Όταν, λοιπόν, από το Βήμα της Βουλής ο Εισηγητής κοινοβουλευτικού κόμματος καλεί και συνηγορεί στη μη εφαρμογή ενός νόμου ο οποίος ψηφίστηκε με ψήφους ρεκόρ -255 ψήφοι!- από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν νομίζω ότι προσφέρει καλές υπηρεσίες. Αν δεν σεβαστούμε τη Βουλή των Ελλήνων, αν δεν σεβαστούμε την ανώτατη έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας, της λαϊκής κυριαρχίας, αν δεν σεβαστούμε τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή των Ελλήνων, τότε στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία! Όποιος έχει πρόβλημα με το νόμο, ζητά την εφαρμογή και παλεύει για να διορθωθούν τα λανθασμένα σημεία! Δεν καλεί την κοινωνία να μην εφαρμοστεί ο νόμος!
Κύριε Υπουργέ, εχθές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έβγαλε και μία ανακοίνωση. Σας είπε –το λέμε και στη Βουλή- ότι δεν είμαστε ευτυχείς που την 1η Αυγούστου, με διαδικασίες κατεπείγοντος, συζητούμε διατάξεις οι οποίες δεν έχουν χαρακτήρα κατεπείγοντος. Από το νόμο μέσα θα πω ποιες είναι αυτές οι διατάξεις που έχουν όντως χαρακτήρα κατεπείγοντος. Και λέω ότι δεν είμαστε ευτυχείς –το είπε εχθές η Κοινοβουλευτική Ομάδα με την ανακοίνωσή της- γιατί έχει προηγηθεί διαδικασία διαλόγου, διαβούλευσης, διεθνών επαφών, εσωτερικών επαφών με όλους τους συναρμόδιους, με όλους όσοι έπρεπε να έχουν άποψη, εκτός από τη Βουλή, επί ενάμιση χρόνο, προκειμένου να ψηφιστεί ο ν. 4009, ο οποίος έχει στόχο σαφέστατα την αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων και να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες, προκειμένου να αναβαθμιστεί το ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι να υποβαθμιστεί, όπως ακούστηκε προηγουμένως! Μόνο όταν αναβαθμιστεί το πανεπιστήμιο και ξεπεράσει χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες, μόνο τότε μπορεί να αναβαθμίσει και τις παρεχόμενες σπουδές, δηλαδή τα παρεχόμενα πτυχία στο διεθνή χώρο.
Αυτή είναι η φιλοδοξία μας και αυτή είναι η πρόκληση για όλους μας. Ήρθαμε λοιπόν, κύριε Υπουργέ, χωρίς να υπάρξει σε αυτήν τη διαδικασία που συζητούμε διαβούλευση και διάλογος, για να δούμε στο τέλος ποια είναι τα προβλήματα.
Υπάρχει σε αυτήν την υπόθεση ένα λάθος μήνυμα προς την κοινωνία. Το λάθος μήνυμα είναι το εξής. Στα δύο τελευταία χρόνια έχουμε καλέσει το σύνολο των πολιτών να υποστούν θυσίες, να υποστούν περικοπές δίκαιες και άδικες με νόμους που πέρασαν από αυτήν τη Βουλή. Είμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση για να συνεχίσουμε, για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Κόντρα στις θυσίες που έχει υποστεί ο κάθε πολίτης, η ακαδημαϊκή ηγεσία είπε «εμείς δεν θέλουμε να ξεβολευτούμε. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η άποψή μας και ότι έτσι πρέπει να είναι η διοίκηση των πανεπιστημίων». Ωραία, αυτή είναι η άποψή σας, αλλά ο λαός, η λαϊκή κυριαρχία, η Βουλή, αποφάσισε κάτι άλλο. Αυτό το άλλο το εφαρμόζουμε. Εδώ λοιπόν επανέρχονται μετά τις εκλογές και ζητούνε τροποποιήσεις. Εγώ θα σας πω ότι είναι καλές. Αυτό είπε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει σημασία η προσωπική μου γνώμη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είπε ότι «ναι, παρεμβαίνουμε στο τμήμα, στα μεταπτυχιακά, στην εκλογή του κοσμήτορα και το διορθώνουμε».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Διορθώνουμε.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι αίρονται οι ευθύνες σας. Προστίθενται και οι δικές μας γιατί δεν έγινε συζήτηση, γιατί δεν είδαμε εάν οι διατάξεις που ψηφίστηκαν και πάμε να τις αλλάξουμε τώρα -που δεν εφαρμόστηκαν-  έπρεπε να αλλάξουν. Αυτό είναι θέμα διαβούλευσης. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα. Αυτό συζητήσαμε χθες στο ΠΑΣΟΚ.
Λέμε λοιπόν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο ως προς την εκλογή κοσμητόρων, θεσμική θέση των τμημάτων, την οργάνωση των μεταπτυχιακών. Επιμέρους παρατηρήσεις για την αποσαφήνιση, βελτίωση θα διατυπωθούν στην Ολομέλεια.
Λέω λοιπόν, κύριε Υπουργέ τα εξής:
Το πρώτο θέμα αφορά το τμήμα. Ξέρετε ότι είναι πολλά τα τμήματα, ξέρετε ότι υπάρχουν τμήματα, πρώην σχολές όπου είναι στιβαρά ακαδημαϊκά και διοικητικά όργανα και υπάρχουν και άλλα τα οποία είναι προβληματικά στη λειτουργία τους. Ποια είναι τα κριτήρια; Ο νόμος δεν έχει τα κριτήρια. Πώς θα προχωρήσουμε;
Δεύτερο θέμα είναι να προσδιοριστεί με σαφήνεια το αντικείμενο των τμημάτων. Το ξέρετε ότι μέσα στις σχολές υπάρχουν τμήματα τα οποία έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα αντικείμενα. Ο προηγούμενος νόμος με τη σχολή το έλυνε. Με την επαναφορά του τμήματος σε αυτήν τη διαδικασία, πρέπει να το λύσουμε, να αποσαφηνιστεί.
Τρίτον, χρειάζεται ένα ελάχιστο προσωπικό για να φύγουμε από τη λογική του «κάνω μία παρέα και κάνω ένα τμήμα». Πρέπει να το πει ο νόμος.
Τέταρτον, υπάρχει μέσα στις διατάξεις, έτσι όπως έχουν κατατεθεί, πρόβλημα με τις αρμοδιότητες, υπάρχει σύγχυση. Κάνουμε ένα πίσω μπρος με τους νόμους. Στην εφαρμογή αυτό θα έχει πρόβλημα, γι’ αυτό χρειάζεται να το δούμε.
Στα μεταπτυχιακά ξέρετε ότι ο ν.4009 παρενέβη, διότι υπάρχουν τμήματα τα οποία με πολύ μεγάλη ευκολία, για να μην πω τίποτα βαρύτερο, έδιναν τα μεταπτυχιακά. Χρειάζεται πρόβλεψη, χρειάζονται δικλείδες ασφάλειας. Στο θέμα του κοσμήτορα, του ορισμένου ή του εκλεγμένου, ξέρετε τα επιχειρήματα τα οποία επικράτησαν για τον ν.4009, ξέρουμε τα επιχειρήματα τα οποία υπάρχουν για την εκλογή. Χρειάζονται πρόνοιες, ώστε η εκλογή να μην δημιουργεί τα ζητήματα της εξάρτησης, της εκλογικής πελατείας για τα οποία υπήρξε η πρόνοια του 4009.
Τα κεφάλαια Β΄ και Γ΄ δεν είναι καθόλου επείγοντα. Μάλιστα, το ένα, το Γ΄, είναι και αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων και θα έπρεπε να περάσει και από άλλη Επιτροπή.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ο χρόνος μου έχει τελειώσει.
Θα κλείσω, λοιπόν, με το κομμάτι από την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το οποίο λέει ότι διαφωνεί με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της και προτείνει την παράταση μέχρι 31/12/2012, υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου.
Είναι προφανές ότι οι υπηρετούντες πρυτάνεις των οποίων λήγει η θητεία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες αυτού του νόμου.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου