Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Βαθαίνει το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ

Μετά τη Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης αντέδρασαν στις αλλαγές στον νόμο για τα ΑΕΙ


Του Κωνσταντινου Zουλα

Στην επιλογή της ψήφου κατά συνείδηση για τις αλλαγές στον νόμο των ΑΕΙ κατέληξε αργά το απόγευμα το ΠΑΣΟΚ μετά μια θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, αλλά και τις οξύτατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τη φημολογούμενη συναίνεση του κ. Ευ. Βενιζέλου σε σημαντικές τροποποιήσεις στον νόμο της κ. Αννας Διαμαντοπούλου. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη δημόσια αποδοκιμασία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την πρώην υπουργό Παιδείας, ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε χθες ακόμη πιο σκληρή αμφισβήτηση από τον μέχρι πρότινος πολιτικό του σύμμαχο κ. Ανδ. Λοβέρδο, τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, τον κ. Γιάννη Ραγκούση, αλλά και τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι θα τις καταψηφίσει, γεγονός που μάλλον δεν έχει κοινοβουλευτικό προηγούμενο.
«Με το καλημέρα υποχωρούμε στις συντεχνίες» φέρεται να είπε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης στον κ. Βενιζέλο και τον ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τις αλλαγές «ακόμη κι αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας». Νωρίτερα, ο κ. Ραγκούσης είχε καταγγείλει «υποχώρηση σε μικρές ολιγαρχίες που χρεοκόπησαν την Ελλάδα», ενώ ακόμη σκληρότερη ήταν η παρέμβαση του κ. Λοβέρδου. «Για μένα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όσοι πήραν την απόφαση για την παρούσα νομοθετική αντιμεταρρύθμιση παραχώρησαν οργανωμένα στο πανεπιστημιακό κατεστημένο αυτό που ζητούσε επισταμένως: τη μη εφαρμογή του νόμου της κ. Διαμαντοπούλου» ανέφερε ο πρώην υπουργός, αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι η έτερη ιδιότητα του κ. Βενιζέλου -αυτή του καθηγητή- επικράτησε στις αποφάσεις του. Σημειώνεται επιπλέον ότι ο κ. Λοβέρδος, ζητώντας ευθέως από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τις νέες αλλαγές αν δεν αποσυρθούν, έθεσε ακόμη και ζήτημα νομιμοποίησης του τρόπου που προωθείται ο επίμαχος νόμος. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο νόμος δεν συζητήθηκε σε υπουργικό συμβούλιο και αναρωτήθηκε αν συγκυβερνώντες αρχηγοί συνέστησαν «τριμελές διευθυντήριο» που καταργεί την κυβέρνηση! Τέλος, όχι μόνον αποδόμησε μία προς μία τις προωθούμενες αλλαγές «του παρασιτικού κατεστημένου στα πανεπιστήμια» αλλά δεν θεώρησε τυχαία την επιλογή του κ. Θ. Παπαθεοδώρου ως υφυπουργού Παιδείας (προτάθηκε από τη ΔΗΜΑΡ με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ) υπενθυμίζοντας ότι ήταν ο πρύτανης που πρώτος κήρυξε τον αγώνα κατά της εφαρμογής του μόνου νόμου που ψηφίστηκε από 255 βουλευτές!
Κατόπιν τούτων ο κ. Βενιζέλος μετά βίας προσπαθούσε ώς αργά να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα και να μεταπείσει τους ενιστάμενους βουλευτές υποσχόμενος ο νόμος να συζητηθεί σε τέσσερις ολομέλειες, να μην εφαρμοσθεί στην πράξη η διαδικασία του κατεπείγοντος και το ΠΑΣΟΚ να απορρίψει κάποιες από τις αλλαγές του υπ. Παιδείας. Οταν, ωστόσο, διαπίστωσε ότι η προσπάθειά του δεν είχε ανταπόκριση, συμβιβάστηκε με την ψήφο κατά συνείδηση, αναγνωρίζοντας έτσι πως όσοι καταψηφίσουν όλες τις αλλαγές θα αποδοκιμάσουν κατ' ουσίαν τις δικές του θέσεις. Αλλωστε, πόσο οριακές είναι πλέον οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου ακόμη και με κορυφαία στελέχη αποδεικνύουν οι διάλογοι του τύπου «δεν θα μου μιλήσεις εσύ έτσι» που λέγεται ότι αντηλλάγησαν χθες με τον κ. Λοβέρδο και ο άκρως ειρωνικός υπαινιγμός του ότι η κ. Διαμαντοπούλου θεωρεί τη μεταρρύθμισή της τόσο σημαντική, όσο και τη δανειακή σύμβαση της χώρας...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100064_01/08/2012_490952

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου