Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Μ.Μπόλαρης : Η κοινωνική ανταπόκριση θα είναι το κριτήριο για την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή

 Kύριε Μπόλαρη, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση εμφανίστηκαν στον ελληνικό λαό στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαίου και του Ιουνίου με μια ρητορική απέναντι στους ψηφοφόρους από την οποία σήμερα συνεχώς οπισθοχωρούν. Που οφείλεται αυτή η μεταστροφή, επρόκειτο για προεκλογικές μικροκομματικές σκοπιμότητες ή δεν υπολόγισαν καλά;

Η επισήμανσή σας αφορά τον κ. Σαμαρά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που προεκλογικά αμφισβητούσε έντονα την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά «Έχουμε βρει ισοδύναμα μέτρα για να μη βαθύνει η κρίση ». 
 
Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, έχοντας επίγνωση της έντασης και του βάθους των προβλημάτων, προτείναμε δέσμη σημείων για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης (αδύναμες κοινωνικές ομάδες, άνεργοι) και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για να υλοποιηθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι εθνικές προτεραιότητες για διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Σαμαράς που δήλωνε έτοιμος να υλοποιήσει άμεσα την πολιτική που είχε εξαγγείλει, χρειάστηκε 2,5 μήνες για να αποφασίσει τι μέτρα θα εφαρμοσθούν. Χρόνος πολύτιμος όταν αναλογίζεται κανείς την έκταση των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται.  
 
 Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους ως προς το εύρος που πρέπει να έχουν τα νέα μέτρα και τις κοινωνικές τάξεις που θα θίξουν, από την άλλη μας έχουν προϊδεάσει για νέες θυσίες. Δεν υπάρχει μια αντίφαση εδώ; Μπορούν τα νέα μέτρα να είναι κοινωνικά δίκαια όταν θα κληθούν να πληρώσουν ξανά μισθωτοί , συνταξιούχοι και γενικά όσοι δεν φοροδιαφεύγουν;

Όσο η χώρα θα κινείται στη λογική του αναπτυξιακού και διοικητικού μοντέλου που μας οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας, τα μέτρα θα είναι επώδυνα προκειμένου να αποφύγουμε την καταστροφή. Αυτό που προέχει είναι να μετασχηματίσουμε το διοικητικό και παραγωγικό οικοδόμημα με άξονες αναφοράς τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και την καινοτομία, αντίστοιχα. Χρειαζόμαστε μια άλλη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της παραγωγής. Μόνον έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε έξοδο από την κρίση. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, κινούνται με την παρωχημένη λογική της διατήρησης της παθογένειας, επενδύουν στο λαϊκισμό και στην καταστροφολογία, συντηρούν καταστάσεις που μας οδηγούν σε όξυνση της κρίσης.

O υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη συνάντηση του είπε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις των 700 εύρο, κι ότι το «κούρεμα» θα αρχίσει από τις συντάξεις των 800 εύρο. Θεωρείτε ότι με 800 εύρο μπορεί να τα βγάλει πέρα ένας συνταξιούχος το χειμώνα; Και ποιο κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι το εισοδηματικό πλαφόν πάνω από το οποίο μπορούν να υπάρξουν μειώσεις;

Τα μέτρα που θα αποφασισθούν πρέπει, στο μέτρο του δυνατού και με δεδομένη τη δυσμενή συγκυρία, να είναι κοινωνικά δίκαια. Γι αυτό χρειάζεται, όπως τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων μας και θα δίνει προοπτική ελπίδας για τον τόπο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το κράτος κατανέμει τώρα όσα χρήματα έχει στη διάθεσή του. Κι ας μην το ξεχνάμε τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις συμφωνίες που είχαμε συνάψει το προηγούμενο διάστημα και είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας και της θυσίας του ελληνικού λαού για να αποφύγουμε την κατάρρευση.

Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις, ή και κοινωνική έκρηξη όπως πολλoi φοβούνται;

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ψύχραιμη και συνετή αντιμετώπιση της κρίσης. Να προσχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν το μετασχηματισμό του αναπτυξιακού και διοικητικού μας μοντέλου. Κάθε άλλη τακτική και πολιτική θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Όσοι την ώρα της κρίσης παλεύουν για να διατηρήσουνε κεκτημένα είναι βαθύτατα συντηρητικοί και υπονομεύουν την προσπάθεια που καταβάλλεται για να σταθεί ο τόπος στα πόδια του.

Θα υπάρξουν αντιδράσεις κι εντός της Βουλής κατά την ψήφιση των νέων μέτρων; Τις τελευταίες μέρες σε διάφορα sites αναφέρεται ότι βρίσκεστε πολύ κοντά στην καταψήφιση των μέτρων…

Πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί οριστικά η δέσμη των μέτρων και να συζητήσουμε στην Κοινοβουλευτική ομάδα τη στάση μας. Όπως αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στεκόμαστε με αίσθηση ευθύνης απέναντι στα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα της χώρας χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Βασική παράμετρος που θα καθορίσει τη θέση μας είναι το κριτήριο της κοινωνικής ανταπόκρισης.

Πως πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν από τα κόμματα βουλευτές τους που δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα;

Έχουμε σε κάθε περίπτωση την ευκαιρία να διατυπώσουμε τις απόψεις μας στη συζήτηση που προηγείται στα αρμόδια όργανα. Ο καθένας κρίνεται από το βαθμό υπευθυνότητας που τον χαρακτηρίζει.

Συζητάμε συνεχώς για τα μέτρα που έρχονται και στη δημόσια συζήτηση ακροθιγώς μόνο γίνεται αναφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Εσείς που διατελέσατε και στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, για ποιους λόγους εκτιμάται ότι δεν προχώρησαν πριν από δύο χρόνια;

Υπήρξαν διαρθρωτικές αλλαγές το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικά σας αναφέρω από τους τομείς ευθύνης που υπηρέτησα, την ίδρυση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, που δυστυχώς πρόσφατα καταργήθηκε, και το ηλεκτρονικό μητρώο δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων. Όμως πρέπει επιτακτικά να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές στη δημόσια διοίκηση για να έχουμε διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Δεν ωφελεί να διατηρούμε το γραφειοκρατικό υδροκεφαλισμό, τον τελευταίο σοβιετικού τύπου στην Ευρώπη, που εκτρέφει τη διαφθορά και υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Οι προσπάθειες για διαρθρωτικές αλλαγές συναντούν δυστυχώς την αντίδραση οργανωμένων ομάδων που αντιμάχονται κάθε προσπάθεια για μια άλλη διοίκηση. Πρόκειται, όπως έχω πει, για την οπισθοφυλακή ενός συστήματος που, ενώ η χώρα καταρρέει, προσπαθεί να κατοχυρώσει τα προνόμια της και να διαιωνίσει την εξουσία της στο δημόσιο και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Είναι τα ίδια συντεχνιακά συμφέροντα που παρεμπόδισαν τα προηγούμενα χρόνια, με κινητοποιήσεις και προκλήσεις ορισμένες φορές, την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

Είστε σύμφωνος με τις αποκρατικοποιήσεις;

Κάθε μέτρο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και συμβάλλει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής μας θέσης είναι δεκτό. Αρκεί οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να παίρνονται με διαφάνεια και να είναι αποτέλεσμα συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδιασμού και όχι ευκαιριακής αντιμετώπισης των προβλημάτων. .

Εφόσον το τελικό σχέδιο για τα νέα μέτρα εμφανίζει παρεκκλίσεις από την προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων θα ήταν σκόπιμο να ζητηθεί εκ νέου η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή ακόμη και να διενεργηθεί δημοψήφισμα ώστε να υπάρχει και κοινωνική νομιμοποίηση;

Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν είμαστε εμείς που αναίτια θα προκαλέσουμε κυβερνητική κρίση για να προκύψει αβεβαιότητα και ακόμη μεγαλύτερη ένταση της κρίσης. Όμως, τα μέτρα που θα αποφασισθούν θα πρέπει να προκύψουν ως αποτέλεσμα συνεργασίας και συνευθύνης των κομμάτων με άξονα προοπτικής τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για κατοχύρωση των θυσιών του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου