Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο μεταίχμιο του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ


Σε νέα ΚΟ το «ναι» ή το «όχι»

Μετά την παρουσίαση του οριστικού πακέτου μέτρων η απόφαση του ΠΑΣΟΚ

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη ΚΟ του κόμματος
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη ΚΟ του κόμματος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Σχεδόν επτά ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα κατά τις κρίσιμες επερχόμενες ψηφοφορίες για τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων.

Στη συνεδρίαση μίλησαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές του Κινήματος και δεν έλειψαν οι διαφωνίες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο μέτρων. Η τελική απόφαση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία θα ληφθεί σε νέα συνεδρίαση της ΚΟ, μετά την παρουσίαση του οριστικού πακέτου μέτρων.
Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για την «ομόφωνη» αποδοχή της εισήγησής του, με μια επιμέρους διαφωνία, αναφορικά με το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. 
Αναφερόμενος στις διαφωνίες που διατυπώθηκαν «από λίγους», όπως επεσήμανε, βουλευτές κατά τη συζήτηση επί του πακέτου μέτρων, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις μαζί τους προκειμένου να υπάρχει ενιαία στάση.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι έχει «θεμελιώδη διαφωνία», εκτιμώντας ότι «τσαλαπατήθηκε η προγραμματική συμφωνία» και ήταν εξ αυτών που πρότειναν να μην παρθεί σήμερα (Τρίτη) η απόφαση αλλά μόλις ανακοινωθεί η τελική συμφωνία για τα μέτρα.
Ερωτηθείς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ποια στάση θα κρατήσει στην κρίσιμη ψηφοφορία, ο Κώστας Σκανδαλίδης απάντησε: «Μίλησα πολιτικά, περιμένω να δω το τελικό πακέτο».
Στην κατεύθυνση της καταψήφισης των μέτρων, φαίνεται να κινείται επίσης ο Μιχάλης Κασσής, ενώ και ο Γιάννης Κουτσούκος σημείωσε ότι οι βουλευτές δεν γνωρίζουν ακόμα τα οριστικά μέτρα και ζήτησε να μην ψηφιστούν, εάν πρόκειται για τα μέτρα που ακούγονται.
Αυτές δεν ήταν οι μόνες φωνές κριτικής. «Έχουμε γίνει ουρά της ΔΗΜΑΡ» υποστήριξε ο Μίμης Ανδρουλάκης. Ο Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε ότι από τη συνεδρίαση «πρέπει να βγει το μήνυμα ότι δεν στηρίζουμε μία κυβέρνηση μηδενικού έργου» και ο Γιάννης Δριβελέγκας σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να δώσει «λευκή επιταγή».
«Θα ψηφίσω για τελευταία φορά, αν την επόμενη έλθουμε στην ίδια θέση θα πάω σπίτι μου» τόνισε ο Χρήστος Αηδόνης. 
«Η διαπραγμάτευση τελειώνει στις 13 Νοεμβρίου»
Αναφερόμενος εκ νέου στην ανακοίνωση του κ. Σαμαρά περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «προφανώς η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε γιατί το πολιτικό της σκέλος είναι σε εξέλιξη όπως και η συζήτηση εν όψει του εφαρμοστικού νόμου. Η σπουδαιότερη πολιτική διαπραγμάτευση είναι με τους ευρωπαίους εταίρους και θα τελειώσει ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης αυτής είναι: α) η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής β) η βιωσιμότητα του χρέους και γ) η επίτευξη αναπτυξιακής στήριξης.
Η δήλωση του Eurogroup πρέπει να είναι: ‘Η Ελλάδα είναι στο Ευρώ], αλλιώς αυτοϋπονομεύεται η Ευρώπη» τόνισε. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να ζητήσει την Τετάρτη στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup τη στήριξη της Ελλάδας για να ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Χαρακτήρισε δε «απολύτως αναγκαίο», ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και όσοι εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup «να προσέξουν μέχρι την έσχατη λεπτομέρεια αυτά που έχουμε πει».
Αναφερόμενος στη διαπραγματευτική εμπειρία του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Όταν εμείς γυρίζαμε, αυτοί πήγαιναν» και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευχαριστημένο από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και ότι πολλά θα τα επιθυμούσε διαφορετικά, ωστόσο, επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνά μόνο του.
Αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιληφθεί ο τρόπος λειτουργίας της δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός, ότι πρέπει να σταματήσουν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και ανέφερε ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος της Βουλής επισημαίνοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Επίσης, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει ευκαιρία σε κανέναν υπουργό να καταθέσει νομοσχέδιο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και πως η αρχή θα γίνει με τον εφαρμοστικό νόμο.
 
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος τον ρώτησε εάν θα ήθελε να μετέχει στην επικείμενη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. «Βεβαίως θα ήθελα, όπως θα ήθελα και με την 'Α. Μέρκελ και όλους τους άλλους», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου