Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Αναφορές Γκρούεφσκι για την «εθνική ταυτότητα»

Σε εκδήλωση αποδήμων της ΠΓΔΜ στο Λος Αντζελες
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, πρόετρεψε τους ομογενείς που ζουν στις ΗΠΑ να διαφυλάξουν την «εθνική ταυτότητά» τους.
 
«Διαφυλάξτε την παράδοση και τη μακεδονική γλώσσα και συνεχίστε τις προσπάθειές σας για τη διαφύλαξη και την προβολή της εθνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας. Να είσαστε μαζί και ενωμένοι. Έτσι θα είστε πιο ισχυροί σε κάθε περίσταση που θα σας χρειαστεί η Μακεδονία» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση αποδήμων της ΠΓΔΜ στο Λος Αντζελες.
 
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους της χώρας του-την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ- υπογράμμισε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί από τη χώρα, ωστόσο, όπως είπε, «εξαιτίας του προβλήματος με το νότιο γείτονα έχουν αναβληθεί τόσο η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».
 
Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό, όμως όπως σημείωσε, η οποιαδήποτε λύση δε θα πρέπει να επηρεάσει τη «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».
 
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στη διαφύλαξη της μακεδονικής ταυτότητας, γλώσσας και πολιτισμού. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. Εμείς θέλουμε να βρούμε λύση για το πρόβλημα αυτό με το νότιο γείτονά μας. Θέλουμε να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Θέλουμε να μην έχουμε προβλήματα με το νότιο γείτονά μας, να εξομαλύνουμε τις σχέσεις και να καταστούμε μέλος της νατοϊκής Συμμαχίας και μέλος της ΕΕ. Ταυτόχρονα, είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πολύ σημαντικό, γι' εμάς τους Μακεδόνες, ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας και θα παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί» ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=241120

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου