Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Η Ελλάδα «τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει»


ECONOMIST
Η Ελλάδα «τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει»
Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανάκαμψης αφιερώνει ο Economist κύριο άρθρο του με τίτλο «Τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει», επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά ή γρήγορα. Οι δοκιμασίες για τη χώρα δεν έχουν τελειώσει, ωστόσο τα μέτρα αποδίδουν».
Διαβάστε τα κυριότερα σημεία του:

''Οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας δεν θυμίζουν αυτές του παρελθόντος. Ο πεζόδρομος της Ερμού έχει κίνηση, νέα καταστήματα έχουν ανοίξει στο Κολωνάκι, ενώ έχουν λιγοστέψει οι «κράχτες» των εστιατορίων που θερμοπαρακαλούν τους περαστικούς να προτιμήσουν τα άδεια μαγαζιά τους.

Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σε όλη τη χώρα σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο, οπότε είχαν κορυφωθεί οι φόβοι για ένα Grexit. Παρότι η βελτίωση καταγράφεται περισσότερο στις επιχειρήσεις, παρά στους καταναλωτές, ο σύνθετος δείκτης για την οικονομική εμπιστοσύνη που καταρτίζει η Κομισιόν έχει φτάσει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2009, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση χρέους.

Οι τουριστικές κρατήσεις έχουν αυξηθεί για την καλοκαιρινή σεζόν, ξανάρχισαν τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, σταδιακή επιστρέφει η ρευστότητα με την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης που στα τέλη του 2012 ξεπερνούσαν το 4% του ΑΕΠ ενώ ανακάμπτουν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που από πέρυσι τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί 9%.

Μια ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά η γρήγορα, ωστόσο οι δοκιμασίες για τη χώρα δεν έχουν τελειώσει, δεδομένου ότι η οικονομική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4,4% το τρέχον έτος υπό το βάρος της λιτότητας. Ωστόσο τα μέτρα αποδίδουν, όπως η μείωση του ελλείμματος και η αναμενόμενη εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

Καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή στην ανάπτυξη θα παίξουν οι τράπεζες. Η ανακεφαλαιοποίησή τους, που κρίνεται αναγκαία μετά και τη συμμετοχή τους στο PSI, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί λογικά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ζημιών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όμως οι καταναλωτές δεν θα γίνουν οι «μπροστάρηδες» της ανάκαμψης. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 27,2%, οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα πιέζονται από τους φόρους.

Αυτό που μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές είναι οι ξένες επενδύσεις. Αλλά η Ελλάδα παραμένει ακόμα ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Ένα κρίσιμο τεστ θα είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει σημασία λιγότερο για τα έσοδα που θα αποφέρει και περισσότερο για το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας που σηματοδοτεί''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου