Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Μάρκος Μπόλαρης : να εκφραστεί η προσδοκία της δημοκρατικής παράταξης

"Η μεγαλύτερη ομάδα του εκλογικού σώματος δεν εκφράζεται από τις κομματικές προτάσεις, όπως διατυπώνονται σήμερα"

"Ευθύνη μας ο στιβαρός πολιτικός λόγος για να εκφραστεί η προσδοκία της δημοκρατικής παράταξης"

Συνέντευξή Μάρκου Μπόλαρη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο

Δημοσιογράφος : Έχουμε στην άλλη άκρη της γραμμής μας τον βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ κ. Μάρκο Μπόλαρη. Κύριε Μπόλαρη καλησπέρα.


Μπόλαρης : Κύριε Κοτρώτσο καλησπέρα. Είμαι βέβαια από το Νοέμβριο ανεξάρτητος βουλευτής. 

Δημοσιογράφος : Είστε ανεξάρτητος βουλευτής, έχετε δίκιο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα ούτως ή άλλως είχα σκοπό να σας ρωτήσω. Kαι αφού μου δίνετε την ευκαιρία θα είναι και η πρώτη μου ερώτηση, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι συζητάτε και ότι ενδεχομένως στο επόμενο χρονικό διάστημα να συνδυάσετε πλέον την πολιτική διαδρομή σας από εδώ και στο εξής με το νέο κόμμα του κύριου Ανδρέα Λοβέρδου "Συμφωνία για νέα Ελλάδα". 

Μπόλαρης : Κύριε Κοτρώτσο, παρακολουθώ ότι κατά καιρούς δημοσιεύονται διάφορα και αυτού του τύπου που λέτε εσείς και άλλα. Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής καθώς παραμένω στον πολιτικό χώρο στον οποίο βρίσκομαι. Όχι στον κομματικό, στον πολιτικό χώρο στον οποίο βρίσκομαι, ο οποίος είναι ο χώρος που ιδρύθηκε πριν από αρκετά χρόνια για να μπορέσει να εκφράσει τους μη προνομιούχους Έλληνες, τους μικρομεσαίους Έλληνες. Παρατηρώ βέβαια με θλίψη την προς τα δεξιά μετακίνηση του κομματικού φορέα, στο όνομα του οποίου είχε ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και γι’αυτό και δεν την παρακολουθώ και δεν συμμετέχω. 

Δημοσιογράφος : Του ΠΑΣΟΚ εννοείτε.

Μπόλαρης : Σαφέστατα. Αισθάνομαι λοιπόν πάρα πολύ ασφαλής καθώς και εγώ και ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος αυτή τη στιγμή παραμένουμε εκεί που ήμασταν, ξέρουμε ότι είμαστε οι Δημοκρατικοί πολίτες, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει μία ιστορική διαδρομή σε αυτό τον τόπο, που καυχάται για μεγάλα πράγματα που έγιναν σε αυτόν τον τόπο και δεν έχω αυτή τη στιγμή καμιά ανασφάλεια για να συμμετάσχω σε πρωτοβουλίες και είναι πάρα πολλές αυτές οι οποίες υπάρχουν, μεμονωμένες μέσα στο χώρο. Ελπίζω πως στη συνέχεια θα έχουμε τη δυνατότητα να ενώσουμε τις πρωτοβουλίες για να ενωθεί και ο κόσμος, o οποίος τις παρακολουθεί αλλά καθώς αντιλαμβάνεται ότι είναι μεμονωμένες δεν συναινεί ακόμα. 

Δημοσιογράφος : Πάντως από αυτά που λέτε θα έλεγα ότι δεν απορρίπτετε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με τον κύριο Ανδρέα Λοβέρδο. 

Μπόλαρης : Νομίζω πως μίλησα για κάτι ευρύτερο. 

Δημοσιογράφος : Εννοείτε κάτι που θα υπερβαίνει τη "Συμφωνία", το κόμμα του κυρίου Λοβέρδου και θα συμμετάσχουν και άλλοι. 


Μπόλαρης : Εννοώ κάτι το οποίο μπορεί να συνιστά ένωση των δυνάμεων που είναι σήμερα κατακερματισμένες στο χώρο αυτόν της δημοκρατικής παράταξης. 

Δημοσιογράφος : Επιτρέψτε μου να ρωτήσω γιατί αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Στον χώρο αυτό ποιες άλλες κατακερματισμένες, όπως λέτε μικρές δυνάμεις βλέπετε, πέραν των δύο μεγάλων κομμάτων, φαντάζομαι της νέας Δημοκρατίας που είναι μεγάλο κόμμα και του ΠΑΣΟΚ που είναι πλέον μικρό κόμμα;

Μπόλαρης : Κύριε Κοτρώτσο, παρακολουθώ τις δημοσκοπήσεις στα ποιοτικά τους στοιχεία. Διαπιστώνω κάθε φορά ότι ένα ποσοστό το οποίο κυμαίνεται από 30% μέχρι 42%, είναι το ποσοστό το οποίο ερωτώμενο απαντά και λέει ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές. 

Δημοσιογράφος : Ή λέει κανένας ανάμεσα στο δίπολο Σαμαράς ή Τσίπρας.

Μπόλαρης : Ή λέει κανένας ανάμεσα στο δίπολο. Και αυτό υπογραμμίζω ότι είναι σε αυτούς που απαντούν, διότι υπάρχουν και πάρα πολλοί, το ξέρετε καλά εσείς, που δεν απαντούν. Αυτός λοιπόν όλος ο κόσμος καταλαβαίνει πως σήμερα δεν εκφράζεται, για πολλούς λόγους. Ο καθένας έχει ένα λόγο που δεν εκφράζεται. Όλοι αυτοί λοιπόν στην ουσία είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στη χώρα. Όταν μιλάμε για ποσοστά πάνω από το 30% που καταγράφεται είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα. Δεν είναι ενιαία αλλά είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, η οποία δεν εκφράζεται σήμερα από την πολιτική πρόταση που διαμορφώνεται.

Δημοσιογράφος : Κύριε Μπόλαρη δεν διαφωνώ. Επειδή αναφερθήκατε όμως σε κατακερματισμένες δυνάμεις και σε μικρότερα σχήματα, στον χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, πλην του κόμματός του κυρίου Λοβέρδου, είναι η «Νέα Μέρα», όπου είναι ο κύριος Χρήστος Ζωής, ο κύριος Μιχάλης Γιαννάκης και άλλοι βουλευτές κάποιοι εκ των οποίων προέρχονται από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Κατά κύριο λόγο αυτά είναι τα δύο σχήματα, βεβαίως είναι και το σχήμα της «Κοινωνικής Συμφωνίας», το οποίο μάλλον απενεργοποιημένο είναι, της κυρίας Λούκας Κατσέλη, του κυρίου Καστανίδη και τα λοιπά. Αυτούς εννοείτε ;

Μπόλαρης : Κύριε Κοτρώτσο, έχω άλλη προσέγγιση. Μου κάνετε ερώτηση έχοντας υπόψη σας τις σχηματισμένες κομματικές εκφράσεις. Εγώ είπα πολιτικές, όχι κομματικές. Υπάρχουν ισχυρότατες πολιτικές δυνάμεις που είναι νέοι άνθρωποι, είναι νέοι και καινοτομούντες επιστήμονες, είναι νέοι επιχειρηματίες.

Δημοσιογράφος : Άρα ουσιαστικά μιλάτε για ένα νέο πολιτικό φορέα που θα απαρτίζεται από αυτές τις δυνάμεις. 

Μπόλαρης : Ο οποίος όμως στο κοινωνικό σώμα αποτυπώνεται και λέει πως δεν με εκφράζει η πολιτική πρόταση όπως την καταθέτετε σήμερα. 

Δημοσιογράφος : Κύριε Μπόλαρη, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία δυσκολία να ειπωθούν ακόμα κάποια πράγματα. Έχετε δίκιο, εγώ συμφωνώ μαζί σας ότι αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά όταν φτάσει ο εκλογικός χρόνος δεν θα πάνε να πούνε Δ Ξ /Δ Α, δεν ξέρω, δεν απαντώ. Θα πρέπει να ψηφίσουν κάποιο κόμμα και αυτό θα είναι ή το κόμμα του Λοβέρδου ή το κόμμα του Μπόλαρη ή το κόμμα του Κοτρώτσου. 

Μπόλαρης : Αν οι εκλογές γίνουν αύριο. Ο πολιτικός χρόνος όμως ξέρετε πολύ καλά ότι έχει πολύ μεγάλη συμπύκνωση. 

Δημοσιογράφος : Βλέπετε έναν ευρύτερο πολιτικό φορέα στο χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, στον οποίο θα συμμετέχει ενδεχομένως και το κόμμα του κυρίου Λοβέρδου και άλλα κόμματα; Αυτά που ως πολιτικές δυνάμεις ορίσατε δημοσκοπικά ; 

Μπόλαρης : Εγώ νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο είναι πλάι - πλάι με τη Νέα Δημοκρατία, έχει μετακινηθεί παρά πολύ δεξιά έτσι ώστε οποιαδήποτε πολιτική πρόταση μπορεί να υπάρξει, δεν μπορεί να έχει αριστερά της το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι στα δεξιά αυτής της πρωτοβουλίας. Ο κόσμος αυτός ο οποίος από το 43% που είχε δώσει στο ΠΑΣΟΚ το 2009 και το 13% που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ πέρυσι τέτοιες μέρες μέχρις ότου να το φέρει στο 4% ή δεν ξέρω πόσο είναι σήμερα, όλος αυτός ο κόσμος εκφράζει σαφέστατη δυσαρέσκεια.

Δημοσιογράφος : Δεν πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι από αυτούς;


Μπόλαρης : Ο κόσμος ψηφίζει. Όταν δεν έχει κάτι να ψηφίσει, θα ψηφίσει αυτό το οποίο θα βρει μπροστά του. Αυτό το οποίο θεωρεί ότι είναι πλησιέστερά του, άλλοτε για να εκφράσει τη δυσφορία του, άλλοτε την αγανάκτησή του, άλλοτε την οργή του, άλλοτε την τιμωρία του. Αλλά νομίζω πως έχουμε καιρό για τις εκλογές.

Δημοσιογράφος : Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, κύριε Μπόλαρη, σε αυτά τα κόμματα που εν δυνάμει ακουμπούν σε αυτό το χώρο; Αφού λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ αριστερά είναι δεν φαντάζομαι ότι είναι δεξιά.Ή είναι πολύ αριστερά ;

Μπόλαρης : Ο ΣΥΡΙΖΑ, το βλέπετε και εσείς, δεν είναι ενιαία έκφραση. 

Δημοσιογράφος : Θα γίνει όμως τώρα.

Μπόλαρης : Θα το δούμε, εδώ είμαστε, παρακολουθούμε. Μπορεί να γίνει. Εγώ νομίζω ότι έτσι όπως εκφράζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει μέσα του μεγάλο γκρεμό, μεγάλο κενό, που πρέπει κάποιοι να το πηδήξουν ένθεν κακείθεν για να μπορέσει να υπάρξει ενοποίηση. Δύσκολο το βλέπω να ενοποιείται. Μακάρι να ενοποιηθεί, δεν έχω κανένα πρόβλημα εγώ άλλωστε. Είναι θέμα μιας πολιτικής πρόβλεψης και γι’ αυτούς. Θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 που πήγε στα δικαστήρια, ταλαιπωρήθηκε από μία κοινή πρόταση, τότε της Νέας Δημοκρατίας και της Αριστεράς, δεν τον άκουσα ποτέ να βρίζει και να καταγγέλλει με ένα τρόπο ανοίκειο την Αριστερά, δεν το άκουσα ποτέ αυτό. Εδώ κάποιοι θεωρούν πως είναι καθημερινό τους καθήκον να βγαίνουν και να κάνουν επιθέσεις ευκαίρως - ακαίρως κατά της Αριστεράς. 

Δημοσιογράφος : Εννοείτε τον κύριο Πάγκαλο ! 

Μπόλαρης : Όχι μόνο. Η λογική αυτή που λέει ότι υπάρχει η Χρυσή Αυγή, που είναι το ένα άκρο και το άλλο άκρο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανιστόρητη, είναι απολίτικη, είναι προκλητική και αδικεί την πολιτική ανάλυση. Γιατί τον χώρο, τον τόπο δεν μπορούμε να τον πάμε με τις λογικές των αδιεξόδων και των διλημμάτων. Πρέπει να εκφραστεί στιβαρός πολιτικός λόγος. Που σημαίνει κάνουμε ανάλυση για την κατάσταση στη χώρα και φεύγουμε από τα κουτάκια των κομμάτων και μπορούμε να εκφραστούμε και να λέμε τα σύκα - σύκα. Δεν γίνεται αλλιώς. Εδώ έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου στροβιλίζεται και έχει καταρρεύσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, έχει καταρρεύσει ο παραγωγικός τομέας της χώρας. 

Δημοσιογράφος : Έχετε δίκιο. Κρατώ πάντως αυτό που λέτε, τη διαφωνία σας με αυτή τη θεωρία των δύο άκρων, που και κάποιοι από το δικό σας χώρο παράγουν και ανακυκλώνουν.


bolaris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου