Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Για δεύτερο νεκρό μιλούν τουρκικά ΜΜΕ, η απεργία προστίθεται στις διαδηλώσεις

Από πυρά αγνώστων


H συγκέντρωση στο Ταξίμ τη νύχτα της Δευτέρας: Τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη είχαν μεταφερθεί λίγο βορειότερα, στο Μπεσικτάς   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Κωνσταντινούπολη

Τον δεύτερο επίσημα επιβεβαιωμένο θάνατο στο κύμα διαδηλώσεων στην Τουρκία μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, επικαλούμενα τις ανακοινώσεις τοπικών αξιωματούχων. Πρόκειται για έναν 22χρονο, μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου CHP, που έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστων στην Αντιόχεια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Παράλληλα, μετά από άλλη μία νύχτα επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη, στις πορείες έρχεται να προστεθεί και η διήμερη προειδοποιητική απεργία που κήρυξαν οι δημόσιοι υπάλληλοι καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή.
23 φωτογραφίες
Όπως μεταδίδει το τουρκικό NTV, ο νεκρός 22χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο της Αντιόχειας (στα σύνορα με τη Συρία) έχοντας τραυματιστεί «από πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί», όπως αναφέρει η ανακοίνωση που επικαλείται από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Το κανάλι έδωσε και το όνομα και τη φωτογραφία του νεκρού, ο οποίος λέγεται Αμπντουλάχ Τζομέρτ και ήταν μέλος της τοπικής νεολαίας του CHP.

Τη Δευτέρα είχε ανακοινωθεί επίσημα ο πρώτος θάνατος διαδηλωτή, ενός νεαρού που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ταξί έπεσε πάνω σε ομάδα συγκεντρωμένων.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν έχουν εδώ και ημέρες επεκταθεί ουσιαστικά σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας, με την Κωνσταντινούπολη να παραμένει η «καρδιά» τους. Στην ίδια την Κωνσταντινούπολη, η μεγάλη συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας στο Ταξίμ δεν κατέληξε σε επεισόδια ανάλογης έκτασης των προηγούμενων ημερών -επειδή η ένταση μεταφέρθηκε λίγο βορειότερα, στο Μπεσικτάς, όπου έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και, απόντος του Ερντογάν, εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Μπουλέντ Αρίντς θα δώσει επίσης το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα, ο Αρίντς θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ για να συζητηθεί η κατάσταση.

Νυχτερινά επεισόδια, απεργία και ο Ερντογάν... εκτός

Την Τρίτη ξεκινά η διήμερη απεργία που κήρυξε η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων (KESK), η οποία διαμαρτύρεται για την καταστολή των διαδηλώσεων και την «κρατική τρομοκρατία», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή τους.

Το αριστερό συνδικάτο, που έχει 240.000 μέλη σε 11 ενώσεις, μιλά ανοιχτά για κρατική τρομοκρατία και για την εχθρότητα του κόμματος AKP έναντι της δημοκρατίας. Η KESK δηλώνει ότι θα έρθει σε επαφή και με άλλες ενώσεις για το συντονισμό των κινήσεών τους.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων και πανεπιστημίων.

O ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μάγκρεμπ, σε μία προσπάθεια να προβληθεί η εικόνα επιστροφής στην ομαλότητα.

Πριν φύγει τη Δευτέρα για το Μαρόκο, είχε απευθύνει ξανά έκκληση σε ηρεμία, κατηγορώντας εξτρετιμιστικά στοιχεία «που πηγαίνουν χέρι χέρι με την τρομοκρατία» για υποκίνηση των επεισοδίων. Το βράδυ μάλιστα, έχοντας φτάσει στο Ραμπάτ, είπε ότι «η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να εξομαλύνεται, τα προβλήματα θα έχουν λυθεί σε μερικές ημέρες».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου