Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ελλάδα: «Ενεργειακό θησαυρό» δείχνουν οι έρευνες

Ελλάδα: «Ενεργειακό θησαυρό» δείχνουν οι έρευνες
Στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης βρίσκεται ο «μαύρος χρυσός» σύμφωνα με την νορβηγική εταιρεία PGS που είχε αναλάβει τις έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των 
μετρήσεων και εντός των επομένων μηνών ξεκινούν οι έρευνες με γεωτρύπανα.
 Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον «κρυμμένο θησαυρό» των Ελληνικών θαλασσών.

Ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε πως τέσσερις περιοχές καταδεικνύουν «μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου). Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και στους Αντιπαξούς, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο. Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι την τρίτη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κατάκολου. 
Η τέταρτη είναι η πολλά υποσχόμενη περιοχή νότια της Κρήτης, που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη και δυτικά της Ιταλίας.
Συγκεκριμένα για τις τρεις πρώτες περιοχές στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Δυτικό Κατάκολο αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα οι κοινοπραξίες που θα αναλάβουν τις έρευνες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα αποθέματα πετρελαίου και στα τρία οικόπεδα είναι γύρω στα 250 εκ. βαρέλια, ίσως και 300, με την αξία τους, εφόσον τα επιβεβαιώσουν οι έρευνες να φτάνουν τα 25 δισ. δολάρια σε ένα χρονικό ορίζοντα 15 – 20ετών.
Για τις τρεις πρώτες περιοχές στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Δυτικό Κατάκολο αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα οι κοινοπραξίες που θα αναλάβουν τις έρευνες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα αποθέματα πετρελαίου και στα τρία οικόπεδα είναι γύρω στα 250 εκ. βαρέλια, ίσως και 300, με την αξία τους, εφόσον τα επιβεβαιώσουν οι έρευνες να φτάνουν τα 25 δισ. δολάρια σε ένα χρονικό ορίζοντα 15 – 20ετών.
Η νορβηγική εταιρεία PGS συνέλεξε στοιχεία μήκους 12.500 χλμ. και διαθέτει προς πώληση τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρείες. Η πλήρης επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες θα ολοκληρωθεί ως τον Ιανουάριο του 2014.
Copyright © 2013 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου