Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ανοίγουν τα στόματα για τα εξοπλιστικά


Ολοκληρώθηκε η απολογία Κάντα – Για απίστευτο πλούτο πληροφοριών κάνουν λόγο ανακριτές και εισαγγελείς – Και ο δεύτερος εμπλεκόμενος αποφάσισε να μιλήσει και να δώσει ονόματα
Ανοίγουν τα στόματα για τα εξοπλιστικά

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που έφερε η απολογία Κάντα, ένας ακόμα επιχειρηματίας κατονομάστηκε από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών. Πρόκειται για τον κ.Παναγιώτη Ευσταθίου, 83 χρόνων, ο οποίος δέχεται να εμφανιστεί στη Δικαιοσύνη και να αποκαλύψει όσα γνωρίζει.

Όπως δηλώνει στο «Βήμα» ο συνήγορός του κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος«ο πελάτης μου θα συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας όταν κληθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα παίξει τον ρόλο εξιλαστήριου θύματος όπως επιδιώκουν οι πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης». Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Ευσταθίου έχει καταθέσει και ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, έναν ακόμα έμπορο όπλων, ο οποίος έχει παίξει ρόλο στα εξοπλιστικά τη δεκαετία του 90, ο Δ., έχει κατονομαστεί από τον Α. Κάντα, ο οποίος είναι αποφασισμένος να τα πει όλα με διευθύνσεις και ονόματα.

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής», η εισαγγελέας Διαφθοράς κυρίαΕλένη Ράικου δίνει και εκείνη τη δική της μάχη για την επιστροφή των 15,1 εκατ. ευρώ στη χώρα μας από τις μίζες των εξοπλιστικών που εισέπραξε ο κατηγορούμενος. Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Σπύρου Μ., διαχειριστή των μιζών Κάντα στην Ελβετία (περίπου σε δέκα τράπεζες), διότι φαίνεται ότι εκείνος εγείρει αντιρρήσεις για το νομικό μέρος της επιστροφής των χρημάτων!

Για απίστευτο πλούτο πληροφοριών από την κατάθεση Κάντα κάνουν λόγο ανακριτές και εισαγγελείς. Τα έχει πει όλα λένε οι αρμόδιοι. Ακόμα και πώς ο έλληνας τραπεζίτης τού άνοιξε τον επίμαχο λογαριασμό στην Ελβετία και μέσω των εισροών στον Πρόδρομο Μαυρίδη της Siemens αποκαλύφθηκε η μίζα των 500.000 ευρώ που ξετύλιξε το πουλόβερ.

Στο μικροσκόπιο των αρχών οι λογαριασμοί των επτά επιχειρηματιών που έχουν κατονομαστεί (όλα τα ονόματα στη διάθεση του «Βήματος»), οι οποίοι τρέμουν τώρα το άνοιγμα των λογαριασμών τους που θα αποκαλύψουν και άλλους αξιωματούχους οι οποίοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό από τις μίζες της πενταετίας 1997-2002 αντιστοιχεί σε 0,5%!

Μεταξύ εκείνων που κατονομάστηκαν είναι και άλλος επιχειρηματίας, γνωστός από τις διασυνδέσεις του στο στράτευμα επί όλων των κυβερνήσεων. Γι' αυτόν υπάρχει και άλλη κατάθεση-φωτιά στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία...

Επίμονες ερωτήσεις έγιναν και για επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιήθηκε σε γερμανικά οπλικά συστήματα και στα μέσα της δεκαετίας του 2000 αλλά γι' αυτόν ο Α. Κάντας δεν γνώριζε να πει πολλά.

Δεμένος εμφανίζεται και άλλος έμπορος όπλων, ο οποίος παρέδωσε τη μίζα σε σακβουαγιάζ μέσα στο υπουργείο Άμυνας, αλλά δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί εξελίξεις, αφού ο καταγγέλλων δεν θυμόταν την off-shore μέσω της οποίας πλην των μετρητών παραδιδόταν η μίζα στην Ελβετία...

Σε κάποια στιγμή οι ανακριτές ενώπιον των δύο συνηγόρων του Α. Κάντα, κκ. Γιάννη Μαντζουράνη και Η. Μπίσια ρώτησαν τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών γιατί δεν διακινούσε τα χρήματα και αν έχει άλλα. Εκείνος απάντησε: «Τα είχα για ώρα ανάγκης»! Είναι απόλυτος, πάντως, ότι δεν έχει εισπράξει άλλα. Τα οπλικά συστήματα που ερευνώνται από τους ανακριτές είναι τα άρματα, τα Κορνέτ, τα Έξοσετ, τα Μιράζ, τα Tor-M1, αλλά και το σύστημα ΕΡΜΗΣ των υποβρυχίων, το οποίο έχει πολύ «ψωμί»!

Ιδιαίτερο ρόλο στην αποκάλυψη έχει παίξει η ρωσική πλευρά, που γνωρίζει όλη την πορεία της μίζας για τα αντιπυραυλικά συστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου